Становище українських земель на початку ХХ століття.

Про матеріал
В презентації, яка поділена на підтеми йде мова про етнічну, економічну ситуацію на теренах України на початку ХХ століття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Становище українських земель на початку ХХ століття. Підготував: учитель історії Української школи в евакуації Михальчук Василь. Братислава 2023

Номер слайду 2

Вгадайте міста України зображені на старих листівках

Номер слайду 3

План теми

Номер слайду 4

Давайте пригадаємо. Що таке промисловий переворот ?Що таке індустрія ?В

Номер слайду 5

Україна у складі Російської та Австро-Угорської імперій. Етнічні межі – 700 тисяч квадратних кілометрів Населення – 48 мільйонів осіб, серед них 33 мільйона власне українців. Території у складі РІ – три регіони з 9 губерніями, а саме: Лівобережжя (Чернігівська, Полтавська, Харківська). Правобережя (Київська, Волинська, Подільська). Новоросія (Південь) (Катеринославська, Таврійська, Херсонська)4. Території у складі А-У. Східна Галичина (Львів), Північна Буковина (Чернівці), Закарпаття (Ужгород)

Номер слайду 6

Яке місто було найбільшим в Україні на початку ХХ століття ?

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Найбільші міста України та ї етнічний склад. Російська імперія - Одеса (404 тис.), Київ (248 тис), Харків (174 тис.). Етнічний склад міст – 55 % росіяни, 19 % - українці, 11, 3 % євреї. Австро-Угорська імперія – Львів (160 тис), Чернівці (66 тис), Станіслав (30 тис), Ужгород (15 тис). Етнічний склад міст – 40% євреї, 30 % поляки, 25 % українці,

Номер слайду 9

2. Місце України в економіці двох імперій

Номер слайду 10

Номер слайду 11

ІНДУСТРІАЛІЗАЦІЯ ІНДУСТРІАЛІЗА́ЦІЯ (від лат. industria – діяльність, старанність) – процес поширення в національних економіках стандартизованого виробництва матеріальних благ і послуг, заснованого на використанні систем робочих машин і механізмів. 

Номер слайду 12

Індустріалізація в підросійській Україні. Причини. Реформи в Російській імперії у другій половині XIX століття. Побудова залізничної інфраструктури, розвиток морських та річкових портів. Великі поклади корисних копалин на території України. Величезні іноземні інвестиції

Номер слайду 13

Три найпотужніші за обсягом промислового виробництва регіони: Правобережжя, що давало 46,5% всього обсягу, Лівобережжя – 30,5%, Південь – 23%. Південь – порти, вугільна промисловість, металургійна, машинобудування, сільське господарство. Правобережжя – харчова, легка промисловість. Лівобережжя – машинобудування, харчова промисловість

Номер слайду 14

Юзівка (Донецьк) на початку ХХ століття. Промисловість на Донбасі розвинулася завдяки іноземним інвестиціям

Номер слайду 15

Місце України в економіці Російської імперії

Номер слайду 16

Економічна ситуація на українських землях у складі Австро-Угорщини. Основні відмінності від ситуації в підросійьскій УкраїніЗначно менший рівень розвитку промисловостіНайбільш активно на території Зх. України видобувалась нафта. Значна роль деревообробної промисловостіУ краї видобували 64% всієї солі в Австро-Угорщині, проте через «соляну» монополію місцеві мешканці мали проблему з її забезпечнням. Переважання сільського господарства

Номер слайду 17

Карпати на початку ХХ століття

Номер слайду 18

3. Економічна криза 1900-1903 роки. Причини. Перевиробництво товарів у світі важка промисловість України дуже залежала від залізничного будівництва, а воно в роки кризи скоротилося;• цукрова промисловість була однією із провідних галузей України, а на складах цукрових заводів накопичилося понад 6 млн пудів нереалізованого цукру;• відбулося збідніння значної частини населення, що призвело до зменшення його купівельної спроможності.

Номер слайду 19

Які сфери промисловості охопила криза:металургійну,кам’яновугільну,залізорудну,цукрову.

Номер слайду 20

Вихід з економічної кризи. У 1902 р. в Україні створено Комітет державних замовлень, який:• розмішував державні капіталовкладення у синдикати;• розширював державні замовлення на продукцію, переважно важкої промисловості;• давав експортні премії тим виробникам, які вивозили свою продукцію за кордон за низькими цінами, що робило її конкурентоспроможною.

Номер слайду 21

МОНОПОЛІЯ МОНОПО́ЛІЯ (від моно… і грец. πωλέω – продаю) – виключне право на виробництво, торгівлю, промисли, що належить одній особі, певній групі осіб або державі (див. Державна монополія); великі об’єд­нання підприємців (картелі, синдикати, трести, концерни, консорціуми тощо), які виникають на базі зростаючої концентрації виробництва і капіталу та зосереджують у своїх руках більшу половину виробництва та (або) продажу будь-якого товару з метою досягнення панівного становища на ринку й одержання максимального прибутку.

Номер слайду 22

Перша монополія, що виникла в УкраїніСиндикат цукрової промисловості (1887) – 203 заводи із 244, що розташовувалися на Наддніпрянщині. виробляв 1, 2 млн тонн цукру на рік зайняв ІІ місце у світі за виробництвом цукру. І місце зайняла Німеччина.

Номер слайду 23

Першими монополіями в Україні були:• «Продвагон» (1901 р.) (організований для залізничних перевезень);• «Продамет» ( 1902 р.) (зосередив у своїх руках дві третини виробництва чавуну та сталі у Південній Україні);• «Трубопродаж» (1902 p.),• «Цвях» (1903 p.),• «Продвугілля» (1904 р.) (входило 18 окремих акціонерних товариств; контролювали 60% видобутку кам’яного вугілля у Донецькому басейні).

pptx
Додано
13 вересня 2023
Переглядів
480
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку