Презентація: " Українська революція (1917-1921рр..)"

Про матеріал
Презентація до теми: « Українська революція (1917-1921рр..)».у вигляді квесту під назвою: «Ми є. Були. І будем ми. Й Вітчизна наша з нами».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Ми є. Були. І будем ми. Й Вітчизна наша з нами»КВЕСТ: Викладач історії: Н. В. Ходюк

Номер слайду 2

«АРХІВАРІУСИ» «ІСТОРИКИ» Команди:«ДЕРЖАВОТВОРЦІ»

Номер слайду 3

Квітуча Україна

Номер слайду 4

Код до шифру: С - сторінка, Р - № рядка зверху, № - порядковий номер слова з лівого боку«Криптограма»

Номер слайду 5

 Команда «ДЕРЖАВОТВОРЦІ» Код: «С309 – Р8 - №2» Команда «ІСТОРИКИ»Код: «С158 - Р31- №3,№4» Команда «АРХІВАРІУСИ»Код: «С126 - Р7-№5,№6,№7»1917рік , Центральна Рада, М. Грушевський…29 квітня 1918рік , державний переворот, Павло Скоропадський … 22 січня 1919рік, єдина соборна держава-соборність, Є. Петрушевич…

Номер слайду 6

«Українська революція 1917–1921 років»Тема уроку:

Номер слайду 7

систематизувати і узагальнити знання учнів з теми «Українська революція 1917-1921 років»Мета:

Номер слайду 8

проблемне питання: Чому в 1917 році відбулась українська революція? ЛОКАЦІЯ №1. «Фішбоун»

Номер слайду 9

Причини української революції 1917-1921рр. Чому відбулась українська революція в 1917році і стала визначною подією в історії українського народу ХХ ст.?залежність. Українистановище населеннянаціонально-визвольнийрух. Перемога Лютневої революції у Росії 27 лютого 1917р.,повалення самодержавства, розпад імперій дали шанс Україні на об'єднання земель і створення власної держави. У 1917 р. територія України була поділена між Австрійською та Російською імперіями. Україна експлуатува-лася і перебувала в колоніальному стано-вищі протягом двох з половиною століть. Населення перебу-вало у важкому соціальному ста-новищі. евирішеними залишались аграрні питання,а робіт-ництво було соціаль-но беззахистним Незадоволення народу політикою царя та воєнним станом через Першу світову війну призвели до появи національно-визвольного руху

Номер слайду 10

ЛОКАЦІЯ №2. «Стоп-Кадр»

Номер слайду 11

ЛОКАЦІЯ №3. «Історичні батли»

Номер слайду 12

ЛОКАЦІЯ №4«Журналістське розслідування»Команда «ДЕРЖАВОТВОРЦІ»Команда «ІСТОРИКИ»Команда «АРХІВАРІУСИ»Ставлення українців до УНР Ставлення Росії до української революції Вінниччина у період 1917-1921рр.

Номер слайду 13

Командам пропонується псевдонім та фото історичного діяча. Вони повинні назвати ім’я та розказати про нього. ЛОКАЦІЯ № 5. «Псевдоніми»

Номер слайду 14

ЛОКАЦІЯ № 5 «Псевдоніми»Історик. Голова Української Центральної Ради Не маючи права повернутись до Києва, проживав у Москві. Тут він займався науковою діяльністю – працював в архівах над матеріалами до восьмого тому «Історії України-Руси», а також співпрацював із часописом «Украинская жизнь», який щомісяця виходив у Москві. Майже одразу після революції повернувся до Києва, де вже заочно був обраний головою Центральної Ради. Михайло Грушевський

Номер слайду 15

ЛОКАЦІЯ № 5 «Псевдоніми»Зверхник. Симон Петлюра. Голова Директорії УНР, головний отаман військ УНР Напередодні революції майбутній очільник УНР займався волонтерською діяльністю. У квітні 1917-го організував у Мінську з’їзд вояків-українців Західного фронту, від якого був делегований до Києва на Перший всеукраїнський військовий з’їзд. Там був обраний головою Українського генерального військового комітету та делегований до складу Центральної Ради.

Номер слайду 16

ЛОКАЦІЯ № 5 «Псевдоніми»Літератор. Володимир. Винниченко. Перший голова уряду УНР, перший голова Директорії УНР Нелегально – за підробленими документами, під чужим прізвищем – проживав у Москві, займався літературною діяльністю, співпрацював із журналом «Украинская жизнь». Одразу після Лютневої революції приїхав до Києва, де став одним із організаторів Центральної Ради, а влітку очолив її виконавчий орган – Генеральний секретаріат.

Номер слайду 17

ЛОКАЦІЯ № 5 «Псевдоніми»Ясновельможний. Павло. Скоропадський. Гетьман Української Держави У званні генерал-лейтенанта командував 34-м стрілецьким корпусом російської армії. Корпус входив до складу Південно-Західного фронту і тримав позиції в районі Коломиї. Також мав придворний чин «генерал-ад’ютанта свити його імператорської величності». Попервах звістку про початок українського руху сприйняв вороже, проте вже влітку, за наказом головнокомандувача, розпочав українізацію корпусу.

Номер слайду 18

ЛОКАЦІЯ № 5 «Псевдоніми»Батько. Нестор Махно. Лідер повстанського руху на Півдні України Командувач Революційної повстанської армії України, творець Південноукраїнської трудової федерації В’язень московської Бутирської тюрми – був засуджений до смертної кари за вбивство поліцейського, яку замінили на довічну каторгу. Серед інших в’язнів мав прізвисько «Скромний». Невдовзі повернувся до рідного Гуляй-Поля, де зайнявся громадсько-політичною роботою, очолив місцеву раду та профспілку.

Номер слайду 19

ЛОКАЦІЯ № 5 «Псевдоніми»Українізатор. Микола Скрипник. Перший голова українського більшовицького уряду – Народного секретаріату Перебував на засланні у Моршанську Тамбовської губернії. Повернувся до Петрограда, де долучився до діяльності більшовицької партії. Був членом Військово-революційного комітету Петроградської ради, який керував більшовицьким переворотом у жовтні 1917 року. У грудні 1917-го приїхав до Харкова, де став народним секретарем (міністром) з питань праці, а на початку 1918-го очолив більшовицький український уряд, який проіснував до квітня того ж року.

Номер слайду 20

ЛОКАЦІЯ № 5 «Псевдоніми»НаціоналістЄвген Коновалець. Організатор формації Січових стрільців Один із очільників антигетьманського повстання. Лейтенант австрійської армії, перебував у таборі для військовополонених під Царицином (нині Волгоград). Організовує організаційно-просвітницьку роботу серед полонених українців. У липні 1917-го втікає де Києва, де вступає до Галицько-Буковинського комітету допомоги жертвам війни, а восени, разом із соратниками, сформував Галицько-буковинський курінь січових стрільців.

Номер слайду 21

ЛОКАЦІЯ № 5 «Псевдоніми»АдвокатЄвген Петрушевич Президент, Уповноважений диктатор Західно-Української Народної Республіки Посол (депутат) до австрійського Рейхсрату (парламенту) у Відні, голова Української парламентарної репрезентації. Наприкінці травня 1917-го виголосив у парламенті вимогу про створення української автономії та дотримання владою Австро-Угорщини принципів самовизначення націй.

Номер слайду 22

Команди мають назвати місто, пов'язане з подіями української революції 1917-1921рр. за допомогою трьох підказок. ЛОКАЦІЯ № 6. «Географічна підказка»

Номер слайду 23

Одне з найбільших промислових міст України. Харків. Це місто було першою столицею України.

Номер слайду 24

Місто було столицею України з лютого 1919-по березень 1919 ; з травня по червень 1920р. Вінниця. Це місто є нашим обласним центром ….

Номер слайду 25

Одне з найстаріших міст Європи. Київ Це місто є столицею України

Номер слайду 26

ЛОКАЦІЯ № 7. «Артефакти»Робота з документами. Назва документу: Дата прийняття: Значення та наслідки:

Номер слайду 27

ЛОКАЦІЯ № 8. «Відеонатяки»Відео 1 Відео 4 Відео 5 Відео 6 Відео 3 Відео 2

Номер слайду 28

«Що спільного між історичним періодом української революції 1917-1921рр. і сьогоденням?ЛОКАЦІЯ № 9. «Дебати»

Номер слайду 29

ЛОКАЦІЯ № 10. «Піраміда досягнень»Держав-ність. Території і кордони. Герб, прапор, гімн. Повернення Києву статусу столиціОфіційний статус мови, культури, історіїЗакладення традицій національного війська, боротьба за незалежність

Номер слайду 30

ЛОКАЦІЯ №12. «Палітра вражень»позитивні враженнязацікав-леністьтемоюгордість своєю історієюповага до минулогозадоволення від урокувпевненість у своїх силахнова інформаціярозширили світоглядбіль за нездійсненні мрії пов’язуватиминуле і сучасне

Номер слайду 31

Домашнє завдання: Опрацювати: Підручник О. С. Марченко; І. М. Скирда. Історія України ( у визначеннях, таблицях і схемах) 10 кл.,стр.16-37; інтернет-джерела: https://www.radiosvoboda.org/a/ukrainian-revolution-1917-1921/28444030.html; http://www.archives.gov.ua/Sections/Constitution/2/http://unr.memory.gov.ua/https://myukraine.org.ua/biy-pid-krutamy/інфографічні карти: http://www.memory.gov.ua/sites/default/files/images/ukrayinska_revolyuciya_1917-1921_-_3.jpgскласти «Таблицю Елвермана» з даної теми. Зміст проблеми формулюється таким чином, щоб можна було відповісти на запитання як позитивно, так і негативно (кількість аргументів та контраргументів повинна бути однаковою).{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ТАКПРОБЛЕМАНІ Висловіть свою точку зору стосовно доцільності називати Грушевського «батьком української історії». 

pptx
Додано
20 вересня 2023
Переглядів
478
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку