Статеві клітини. Запліднення. Менструальний цикл.

Про матеріал
Мета. Продовжити формувати знання учнів про постембріональний період розвитку; охарактеризувати зрілий вік; ознайомити із процесом розвитку сперматозоонів та яйцеклітин; розкрити значення оваріального та менструального циклів. Розвивати уміння порівнювати основні процеси життєдіяльності організму людини та робити відповідні висновки і узагальнення. Виховувати бережливе ставлення до свого організму та оточуючих людей; здійснювати статеве та моральне виховання.
Перегляд файлу

Біологія 8 клас                Урок №65           Дата проведення

 

Тема уроку    : Статеві клітини. Запліднення. Менструальний цикл.

Мета.

Продовжити формувати знання учнів про постембріональний період розвитку; охарактеризувати зрілий вік; ознайомити із процесом розвитку сперматозоонів та яйцеклітин; розкрити значення оваріального та менструального циклів.

Розвивати уміння порівнювати основні процеси життєдіяльності організму людини та робити відповідні висновки і узагальнення. Виховувати бережливе ставлення до свого організму та оточуючих людей; здійснювати статеве та моральне виховання.

 

Тип уроку. Засвоєння нових знань.

Форма уроку. Комбінований урок.

іжпредметні зв ́язки: історія, медицина, основи здоров’я.

Матеріали та обладнання: схеми, малюнки, таблиці, м\м дошка.

Основні поняття та терміни: сперматогенез, овогенез, гаметогенез, оваріальний цикл, менструальний цикл, овуляція, зрілий вік.

 

ХІД УРОКУ

 

І. Актуалізація опорних знань та чуттєвого досвіду учнів.

 

Охарактеризувати основні напрямки еволюції статевого розмноження хордових тварин: види запліднення, розмір яйцеклітин, зародкові оболонки, типи розвитку.

Які припущення щодо цих рис у людини?

Учні посилають один одному літачки із такими запитаннями.

Зародок інакше називається ……(ембріон).

З 9 тижня розвиток стає …… ( плодом).

Злиття статевих клітин ….. (запліднення).

Запліднення здійснюється в ….. (матковій трубі).

Прикріплення зародка до стінки матки наз …….(імплантація).

Зародкові листки – це ……….(енто, екто, мезодерма).

 

ІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності учнів.

 

“ Оскільки розміри статевих клітин дуже малі, тривалий час люди не могли знати про їх існування і тим більше будову. А таємниця зачаття привертала увагу майже всіх. Навіть Гіппократ (біля 370 р. до н.е.) вважав, що зародок утворюється внаслідок перемішування батьківського сімені і крові матері. Але вже Арістотель (384 – 322 р. до н.е.), вивчаючи курячий зародок і його розвиток, написав твір “Про виникнення тварин”, де вказав на наявність клітин чоловічої і жіночої статі, що дають початок зародку. І тільки на початку ХVІІ ст.. з появою мікроскопа Антоні ван Левенгук уперше побачив рухливі сперматозоїди морської свинки і зафіксував їх будову.”

Темою нашого уроку буде розглянути утворення і будову статевих клітин людини та оваріальний та менструальний цикли.

 

ІІІ. Сприймання та засвоювання учнями нового матеріалу.

 

Зрілий вік – дорослість – це найбільш тривалий період онтогенезу. У чоловіків він триває від 22 до 60 років, а у жінок – від 21 до 55 років. У цей час людина повністю розкриває свої духовні, фізичні та інтелектуальні можливості.

Розповідь про будову чоловічих і жіночих статевих клітин.

Пояснення про гаметогенез: овогенез та сперматогенез.

Оваріальний цикл починається з того, що в яєчнику у фолікулі дозріває яйцеклітина під дією фолікулостимулюючого гормону, що виділяється гіпофізом. Першу фазу оваріального циклу називають фолікулярною. Ріст і розвиток яйцеклітини триває близько 14 днів. У процесі дозрівання фолікул переміщається до зовнішньої частини коркового шару яєчника і утворює яйценосний горбик. Розміри дозрілого фолікула становлять 10-20 мм. Фолікулярна стадія завершується тим, що дозрілий фолікул лопається й звільняє яйцеклітину, викидаючи її в маткову трубу. Цей процес називається овуляцією. Після овуляції порожнина фолікула стає пустою і її заповнює жовте тіло.

Другу фазу оваріального циклу називають фазою жовтого тіла. Воно працює як тимчасова ендокринна залоза, що виділяє прогестерон – гормон вагітності. Завдяки йому стінка матки готується до прийняття зародка.

Третя фаза – фаза вагітності, що повинна закінчитися пологами. А четверта фаза – лактація, що повинна тривати до 1 року життя дитини. Після цього оваріальний цикл починається заново.

Менструальний цикл – це зміни слизової оболонки матки – ендометрію. Характеристика фаз менстрального циклу на прикладі 28 - денного циклу:

- Менструальна фаза – 1,2,3,4 – з перших днів кров’янистих виділень починає дозрівати нова яйцеклітина. Виділення – це зруйнована незапліднена яйцеклітина, жовте тіло і внутрішня слизова оболонка матки.

- Післяменструальна фаза – 5–13 – в яєчнику утворюється пухирець-фолікул, у якому дозріває яйцеклітина.

- Овуляція – 14 – розрив фолікула, вихід яйцеклітини з яєчника у маткову трубу для зустрічі зі сперматозоїдами.

- Передменструальна – 15–28 – на місці фолікула в яєчнику утворюється жовте тіло – тимчасова залоза внутрішньої секреції, яка готує слизову оболонку матки для прийняття зародка, виробляє гормони. Якщо запліднення не відбулося – жовте тіло руйнується.

Таким чином, оваріальна та менструальна фази невід’ємно пов’язані між собою.

У 45-50 років починається клімактеричний період, у жінок він проявляється зникненням менструального циклу – менопауза.

 

ІV. Осмислення об‘єктивних зв’язків та взаємозалежностей у вивченому матеріалі.

 

Робота над таблицею “Розвиток статевих клітин”.

 

 

V. Узагальнення та систематизація знань.

 

Розгляд під мікроскопом мікропрепаратів яйцеклітини і сперматозоїда. Порівняння овогенезу та сперматогенезу.

 

VІ. Підведення підсумків уроку.

 

6.Домашнє завдання

Опрацювати відповідний параграф

 

 

 

docx
Додано
5 квітня 2020
Переглядів
966
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку