Стаття. Безкоштовні сервіси для ефективної роботи викладача

Про матеріал
Стаття містить узагальнену інформацію з власного досвіду щодо використання безкоштовних сервісів в роботі викладача. Буде корисна викладачам іноземних мов.
Перегляд файлу

Юлія СИРОТІНА

 

БЕЗКОШТОВНі СЕРВІСи ДЛЯ ЕФЕКТИВНОЇ РОБОТИ ОНЛАЙН

 

Працювати віддалено стає все простіше коли на допомогу приходять зручні сервіси та програми – ми обов’язково їх апробуємо та розповідаємо про дійсно зручні варіанти для роботи!

StreamYard

Сервіс для прямих трансляцій, яким можна перенаправити потік на YouTube, Facebook-сторінку чи групу. Прекрасний тим, що можна запланувати трансляцію наперед і отримати посилання. Одночасно можна стрімити на кілька каналів.

 

GoogleMeet

Працює як альтернатива Skype i Zoom для зідзвону з клієнтами, проведення заняття з англійської чи координаційних дзвінків із членами команди. Перевага сервісу в тому, що користувачам не потрібно встановлювати додаткових програм. Учасники зустрічі переходять за посиланням зустрічі й починають спілкування. З недоліків — не можна зробити відеозапис зустрічі.

Compress JPEG

Сервіс, який дозволяє отримати мінімальний розмір JPEG-картинки без втрати якості. Корисна штука, коли потрібно завантажити деякі медіа на сайт.

AutoDraw

Схоже на давно відомий Paint, але цей сервіс працює онлайн. Він максимально простий, має приємний і комфортний інтерфейс. Використовую, наприклад, для візуалізації технічного завдання дизайнерам, коли треба розробити креативи для реклами. Гарно поєднується з Loom.

QRcode monkey

Безкоштовний сервіс для створення QR-кодів із максимальними можливостями. Тут можна можна максимально налаштувати вигляд QR-коду під свої потреби.

Convertio

Безкоштовне розширення для Chrome, яке дозволяє конвертувати картинки, документи, файли з одних у інші різноманітні формати.

AnyDesk

Найзручніша програма для доступу до віддаленого робочого столу. На відміну від популярного TeamViewer, не потребує створення акаунту, логіну й паролю. Достатньо лише повідомити ідентифікатор програми і прийняти підключення.

Evernote

Цей сервіс можна використовувати як планувальник, додаток для збереження та синхронізації приміток, записів та завдань.

Секрети дошки Jamboard

 

Критерії вибору дистанційних сервісів:

Критерій 1.Форми подання навчального матеріалу та мультимедійність:

– безоплатність використання;

– одночасне подання інформації в різних формах (текстової, графічної, аудіо та відео, мультимедійної);

– врахування індивідуальних особливостей сприйняття студента;

– можливість конвертування інформації з однієї форми в іншу;

– підвищення ступеня наочності;

– реалістичне представлення об'єктів і явищ.

Критерій 2. Структура представлення інформації:

– компактне розміщення великих обсягів інформації внаслідок різних рівнів вкладеності навчального матеріалу;

– наявність інструментарію для упорядкування дидактичних матеріалів;

 – можливість організації навчання усіх студентів одночасно.

 Критерій 3. Взаємодія з навчальним контентом:

 – створення інструментів і сервісів для роботи з навчальною інформацією (виділення фрагментів тексту маркерами, створення закладок і нотаток, додавання окремих елементів в зміст і т.д.);

– швидкий та логічний пошук за змістом;

– інтерактивне моделювання процесів і явищ;

– оперативне автоматичне/напівавтоматичне оцінювання виконання завдань (різного рівня відповідей та категорій завдань);

– наявність інструментарію для оцінювання навчальних досягнень студентів; – наявність інструментарію для проведення занять в реальному часі (відео конференцій, месенджерів);

– наявність сервісів для комунікації між учасниками освітнього процесу. Критерій 4. Варіативність змісту навчального матеріалу:

 – подання інформації за запитом студента, прояв вибірковості до інформації, реалізація індивідуальної освітньої траєкторії;

– наявність різноманітного інструментарію для організації навчання більшості

 предметів/дисциплін;

– використання різних сполучень взаємопов'язаних фрагментів змісту представлених в різних формах (текстової, графічної, звукової, мультимедійної) з метою всебічного охоплення  матеріалу;

– реалізація різнорівневої диференціації навчання;

– реалізація принципу варіативності.

 

Нові можливості вивчення англійської. Що таке чат GPT? Як це допоможе у вивченні англійської? Сам чат-бот пропонує такі варіанти:

  • розмовна практика
  • тренування граматики та словникового запасу
  • відпрацювання навичок читання та письма
  • робота над вимовою за допомогою аудіо прикладів
  • занурення в англійське середовище за допомогою вивчення застосування англійської мови в різних контекстах: новини, подкасти, фільми і т.д.

Розмовна практика

Діалог ведеться у форматі листування у реальному часі. Співрозмовник з іншого боку екрану – штучний інтелект. Зробили помилку? Попросіть чат-бот пояснити, що не так. Через те, що бот працює в реальному часі, імітуючи діалог, ви можете уточнювати під час розмови кожен незрозумілий елемент. Якщо частина пояснення була не зрозумілою, попросіть нейромережу, наприклад, описати правило простішою англійською або перекласти незрозумілу частину тексту знайомою мовою:

Тренування граматики

Якщо виникли труднощі з розумінням граматики або правил, СhatGPT надасть пояснення з прикладами тією мовою, якою хочете. По суті, це певна заміна Гугла та граматичних довідників. Тільки він не займає місце, як довідники, й не видає десятки посилань для самостійного вивчення, а сам вирішує, як і в якій кількості видавати інформацію. Нижче можете порівняти як СhatGPT видає інформацію на питання про Present Simple англійською та українською мовами.

Тренування словникового запасу

Чат-бот GPT дає детальне тлумачення слів із прикладами застосування, головне правильно поставити запитання. Якщо просто запитати “що таке …”, нейромережа розповість про матеріали, стилі та відмінності купальних костюмів для різних статей. Якщо попросити пояснити що таке слово з прикладами застосування мови, тоді відповідь міститиме речення, що описують кілька життєвих ситуацій з словом через різні граматичні конструкції. Якщо якесь речення особливо зацікавило, сміливо звертайтеся до бота за допомогою, уточнюйте правила, просіть додаткові приклади, посилання на джерела та вправи на закріплення.

Відпрацювання навичок читання та письма

Насамперед відпрацювання навичок читання та письма – невіддільна частина письмового діалогу, оскільки ви: а) читаєте текст співрозмовника і вчитеся його розуміти, б) пишете власний текст і намагаєтеся це робити правильно, щоб діалог продовжувався в потрібному вам руслі.

При цьому працювати над навичками читання та письма можна цілеспрямовано. У цьому випадку чат-бот GPT пропонує такі види допомоги:

  • Підбирати матеріали для читання за рівнем (статті, короткі оповідання тощо)
  • Виправляти помилки в тексті, даючи зворотний зв’язок з граматики, словникового запасу, стилю написання та організації тексту. Чат-бот, фактично стає особистим репетитором, який розбиратиме кожне речення в тексті, даватиме коментар з посиланням на правила та додаткові приклади.
  • Розширювати словниковий запас, надаючи слова на тему, що цікавить, і вправи для їх запам’ятовування.
  • Навчати писати есе на задані теми: чат пропонує теми, а після написання дає зворотний зв’язок по стилю, помилкам та лексиці, що зручно у разі підготовки до міжнародних іспитів на знання англійської мови.

Робота над вимовою за допомогою аудіо прикладів

Як уже говорилося раніше, чат-бот GPT не має навичок роботи з аудіо повідомленнями, тільки з текстовими. Чому ж нейромережа стверджує, що може допомогти з вимовою? Все завдяки посиланням. Чат-бот знаходить ресурс для перевірки вимови конкретного слова та надсилає посилання.

Однак посилання не завжди спрацьовують. Тоді потрібно детальніше пояснити чату свої побажання, уточнюючи, що посилання не спрацювало, потрібне інше (інакше він надішле перше посилання ще раз). При цьому буде витрачено набагато менше часу, якщо відразу відкрити англійський словник і послухати вимову.

Робота з вимовою точно не найсильніша сторона чату, скоріше витратна за часом. Переконайтеся, що на телефоні встановлено не лише чат-бот GPT, але й англійський словник із функцією вимови. Це заощадить вам сили та час.

Плюси та мінуси для вивчення англійської за допомогою нейромережі GPT

Як і будь-яке відкриття, що перевертає світ, нейромережа може стати нашим ворогом чи другом, залежить від того, як до цього ставитися і як поводитися.

Почнемо з плюсів застосування чат-бота GPT у вивченні англійської мови:

  • Чат-бот імітує живу мову, оскільки в базі зберігається безліч матеріалів мовами світу. Таким чином, нейромережа вміє будувати правильні речення шляхом вибудовування логічних ланцюжків. І це грає на руку у вивченні мови. Чат-бот стане блискучим співрозмовником, з яким вдасться обговорити теми, що цікавлять.
  •  Чат-бот не вміє підтримувати розмову, лише відповідати на запитання або надавати інформацію на запит. Тому основну розмову легко поставити на паузу і попросити нейромережу пояснити слово, фразу чи граматичне правило, з розумінням яких виникли труднощі під час спілкування. Після чого знову повернутись до обговорення.
  • Чат-бот стане блискучим помічником у генеруванні прикладів, які стануть натхненням для подальшої творчості. Наприклад, не вдається згадати структуру ділового листа. Зробіть відповідний запит у чат-боті та вивчіть структуру отриманого тексту. Перефразуйте запит кілька разів, щоб отримати більше одного варіанту. Вивчіть та створіть власний варіант тексту.
  • Чат-бот буде зразковим “тренером”. Виберіть тему, що цікавить, і сформуйте відповідний запит. Нейромережа видасть низку питань, відповідаючи на які, вдасться підготуватися до доповіді, співбесіди чи виступу.
  • На відміну від інших чат-ботів, в основі яких прописаний конкретний скрипт (заготовлений текст), чат GPT є представником штучного інтелекту. Це означає, що він не має заготованого тексту, він генерує відповіді під час розмови, як жива людина.

Що стосується мінусів :

  • Нейромережа ще не надто розвинена, тому видає неточну інформацію або “вигадує” її. Важливо все перевіряти ще раз. А в процесі перевірки мимоволі знайдуться відповіді на питання.
  •  Імітація легкого шляху. Чат-бот GPT по суті якийсь всезнайка, який може і речення перекласти, і надати тлумачення. І якщо з математичними розрахунками у чат-бота поки що труднощі, то з лінгвістикою навпаки.
  • Відповідь нейромережі безпосередньо залежить від формулювання завдання, тому відповідь іноді не відповідає питанню.
  • З точки зору вивчення мови: відсутність чітко прописаної програми навчання, хаотичний підхід та кількість тем ускладнюють процес самостійного вивчення англійської.
  •  З неочевидного: зростання кількості проблем із пам’яттю, умінням фокусувати увагу, креативністю, і навіть дрібною моторикою. Вже левова частка навчання відбувається через інтернет. Діти перестали писати від руки (бо можна надрукувати), складати розповіді (бо можна завантажити з інтернету) і проводити час у живому спілкуванні (бо можна скролити стрічку в Instagram). Але якщо при роботі з гуглом треба хоча б відкрити пару-трійку посилань, щоб не прямо “у тупу” списати, то нейромережа і цього не вимагає. Натискаєш кнопку “згенерувати відповідь ще раз” і чат-бот видає змінений варіант відповіді.

Лайфхакі використання бота ChatGPT у вивченні англійської

Як правило, лайфхаки використання з’являються під час експлуатації. Тому поки що список підказок невеликий.

  1. Чітко формулюйте питання, оскільки це впливає на кінцеву відповідь нейромережі. Нижче наведено приклад про те, як формулювання питання про співбесіду на роботу змінює відповідь чат-бота:
  1. Ведіть листування однією мовою. Не просіть чат під час англійського діалогу пояснити правило українською. Чат зависає. Можливо, через певний час відповідь буде згенерована. Хоча під час експерименту для написання цієї статті за підсумком висвітилася “помилка генерації відповіді”.
  2. Ставте питання! Носії мови рідко знають чому в їхній рідній мові використовується той чи інший зворот. Штучний інтелект знає це і може пояснити. Тому звертайте увагу на те, що і як пише бот, ставте питання і розширюйте свою базу знань.
  3. Використовуйте нейромережу, як один інструмент з множини, але не як єдине джерело знань та інформації. Чи можливо вивчити англійську мову з ботом?

Почнемо з того, що англійську вивчити реально!

docx
Додано
16 травня
Переглядів
38
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку