Стаття "Чи допоможе розвиток математичної грамотності врятувати навколишнє середовище"

Про матеріал
Анотація: 1) Вступ 2) Чи можна, вивчаючи математику, виховувати любов до довкілля? 3) Чи може любов до навколишнього середовища підвищити результати навчання учнів?
Перегляд файлу

Олександрівський ЗПЗСО Станіславської сільської ради Херсонської області

2022 рік

 

 

 

 

 

 

Чи допоможе розвиток математичної грамотності врятувати навколишнє середовище

 

 

 

 

 

 

Анотація:

  1. Вступ
  2. Чи можна, вивчаючи математику, виховувати любов до довкілля?
  3. Чи може любов до навколишнього середовища підвищити результати навчання учнів?


Вступ

 

Крапля думки про природу породжує могутню,

повноводну річку думки.

Потреба думати стає її суттю, натурою.

В. О. Сухомлинський

 

Еволюція людства відбувається дедалі швидше, що призводить до забруднення навколишнього середовища. Ситуація погіршується. На це вказують часті випадки стихійних лих, про які говорять у всіх новинах масової інформації. Лісові пожежі, зсуви , повені та інші екологічні проблеми, в основному, спричинені діяльністю людини.

Поведінка людей, яка є егоїстичною, недбалою та безвідповідальною в експлуатації природи нашої планети вказує, також, на проблему моральної деградації. У підсумку, все це завдає шкоди і самій людині.

Необхідно, щоб ми брали участь у порятунку та збереженні природи шляхом установок, форм поведінки, соціальної свідомості. Саме виховання впливає на моральну поведінку і є найважливішим інструментом для усвідомлення екологічних цінностей.

Вивчення математики – це також формування мислення і розуміння. Учні навчаються оцінювати та робити висновки, засновані на досвіді чи знаннях, засвоєних на конкретних прикладах.

У процесі міркувань розвивається індуктивне та дедуктивне мислення.

Учням надається можливість використання математичних прийомів, як інструменту для розуміння або передачі інформації. 

Функції математики, згадані вище, допомагають позитивно впливати на життя учнів та їх оточення.


Природа незмінно багатша й цікавіша

від будь-якої скороченої інформації про неї.

В. О. Сухомлинський

 

  1. Виховання – це складний і багатогранний процес формування особистості.

Доповнюючи один одного, навчання та виховання слугують одній меті – всебічному розвитку розумових і фізичних здібностей учнів, формуванню їх світогляду, моралі, поведінки.

Уроки математики мають високий виховний потенціал. Ставлячи дидактичну мету, вчитель повинен підбирати завдання виховного змісту, стимулювати громадську свідомість шляхом розв’язування еко-задач.

Під час такого виду роботи учитель повинен проводити бесіди виховного характеру та переконувати дітей, що екологічні знання дадуть змогу жити у кращих умовах, побороти хвороби, тощо.

Викладачам математики слід створювати умови для ідентифікації учня як жителя планети «Земля», виховувати любов до рідного дому, школи, вулиці, країни, природи, рідної мови.

У підручниках математики недостатня кількість задачного матеріалу на основі якого можна здійснювати екологічне виховання. Тому, у співавторстві з учителем хімії нашої школи було розроблено збірку задач «Математика з екологічним тлом» для учнів 1-6 класів, яку можна переглянути за посиланням https://naurok.com.ua/matematika-z-ekologichnim-tlom-zbirka-zadach-250340.html

Отже, розв’язання математичних задач екологічного спрямування змусить учнів перейнятися проблемами навколишнього середовища та у майбутньому не допустити помилок, пов’язаних з забрудненням планети.


  1. Під час вирішення еко-задач у школярів виробляється уміння застосовувати у житті числа, міркування над проблемами екології. Також, використання таких завдань розвивають інтерес до уроку.

Екологізація математики здійснює мотивацію навчальної діяльності. Формується уявлення про роль математики у вирішенні екологічних проблем. Розв’язування еко-задач в цілому позитивно впливає на якість математичних знань учнів, розвитку їх дослідницьких навичок.

Таким чином, включаючи в освітній процес завдання з екологічним тлом, можна вирішити ряд завдань: 1) уміння застосовувати у житті набуті знання; 2) розвивати навички міркувань над проблемами екології та пошуку способів їх вирішення; 3) підвищити пізнавальний інтерес до уроку; 4) показати необхідність розвитку природозберігаючої поведінки в житті людства.

Отже, формування екологічної компетентності на уроках математики сприяє всебічному розвитку особистості, їх свідомості, розвиває здатність застосовувати вивчене в повсякденному житті, використовувати набуті обчислювальні та дослідницькі навички у професійній діяльності.

 

Антонюк А. В.


Використана література:

 

  1. Вибрані твори. Том 5.// Рад. Шк.: Київ. – 1977.
  2. pidruchniki.com

 

docx
Додано
22 січня 2022
Переглядів
183
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку