Стаття. Cоціально-психологічна адаптація жінок

Про матеріал
Ключові слова: адаптація, соціально-психологічна адаптація жінок, фактори адаптації, гендер. Постановка проблеми. За останні двадцять п’ять років в нашій країні відбулися значні зміни: відбулася зміна політичного ладу, трансформувалася соціально-економічна формація; норми і правила, цінності і патерни поведінки, сформовані радянською системою. Необхідно відзначити і те, що модифікації, які відбулися на світовому рівні, також вплинули на наше суспільство - разом з глобалізацією, зростанням мобільності і інформатизацією населення в усьому світі став популярний фемінізм, який вніс корективи в соціально-рольовий репертуар жінок.
Перегляд файлу

1

 

Стаття. Cоціально-психологічна адаптація жінок

Ключові слова: адаптація, соціально-психологічна адаптація жінок, фактори адаптації, гендер.

Постановка проблеми. За останні двадцять п’ять років в нашій країні відбулися значні зміни: відбулася зміна політичного ладу, трансформувалася соціально-економічна формація; норми і правила, цінності і патерни поведінки, сформовані радянською системою. Необхідно відзначити і те, що модифікації, які відбулися на світовому рівні, також вплинули на наше суспільство - разом з глобалізацією, зростанням мобільності і інформатизацією населення в усьому світі став популярний фемінізм, який вніс корективи в соціально-рольовий репертуар жінок. Звичні способи вирішення проблем в нових соціальних умовах і соціально-рольових відносинах виявилися не завжди ефективними і адекватними. У сучасному суспільстві, яке набуло рис високої конкурентності та агресивності, тобто жорстких вимог до людини в умовах відсутності соціальної захищеності, особливо великі проблеми відчувають жінки. Отже, практика соціально-психологічної допомоги вимагає побудови теоретичного обґрунтування і вибору шляхів вирішення проблеми соціально-психологічної адаптації жінок.

Аналіз останніх публікацій. Аналіз наукової психологічної літератури свідчить про те, що адаптація вивчена на високому рівні (І. Булах, Т. Драгунова, Л. Жезлова, Л. Закутська, В. Каган, І. Кон, О. Личко, Н. Максимова, О. Новикова, Г. Прихожан, та інші). Проблема адаптації жінок висвітлена у працях сучасних зарубіжних та українських вчених, які розглядали психологічний аспект виникнення адаптаційних порушень (Г. Кумаріна, С. Лупаніна, О. Чиркова); соціально-психологічний аспект адаптації (В. Бойчук, І. Булах, Л. Дзюбко, Г. Хомич); зв’язок адаптації із проблемою тривожності (Г. Прихожан, І. Розіна). Однак, у психологічній теорії не існує єдиного підходу до визначення сутності поняття адаптації жінок та шляхів ії прискорення в сучасних умовах життя.

Незважаючи на те, що проблема соціально-психологічної адаптації особистості має широке висвітлення в науковій літературі, необхідно відзначити, що існує досить мало досліджень з вивчення адаптації жінок. Вивчення даного феномена допоможе побачити проблеми протікання адаптації, що в свою чергу може стати перспективою розвитку психокорекційних програм для оптимізації процесу адаптації. Все це зумовило вибір теми та її актуальність.

Мета: здійснити комплексний аналіз соціально-психологічної адаптації жінок.

Сучасний світ вимагає від жінок більш маскулинної поведінки, в той час як довгий час культивувалися їх фемінні риси. Більше того, відомо, що після 40 років організм жінок починає зазнавати вікових психологічних і фізіологічних змін, які за силою впливу на психіку жінки можна прирівняти до вікових змін, що відбуваються в підлітковому періоді. Отже, жінці необхідно адаптуватися до зовнішніх і внутрішніх змін одночасно, що ускладнює процес адаптації.

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
20 січня 2019
Переглядів
620
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку