Стаття «Лісове намисто» - окраса природи Донбасу

Про матеріал

Стаття розповідає про перщу екологічну стежку Донбасу - "Лісове намисто", яку створено на базі Ямпільського лісництва. Висвітлюється історія створення екостежок, їх просвітницька робота з виховання екологічної культури молоді.

Перегляд файлу

«Лісове намисто» - окраса природи Донбасу

Друпп О.В.,

вчитель географії Бахмутського НВК №11

Екологічна стежка – вікно у природу

Скільки не живи на світі, а все не перестаєш дивуватися диву життя, природи і тому, як міцно ми з нею пов’язані. І якщо ми хочемо бачити нашу планету екологічно здоровою, то екологом повинен бути кожний у своєму житті, в своїй професії. І розумний спосіб вирішення проблеми – екологічна освіта і виховання екологічної культури. З цією метою створюються екологічні стежки - організовані маршрути на місцевості для проведення навчальних екскурсій, прогулянок, масових заходів еколого-натуралістичного спрямування, пропагандистської роботи з охорони природи. Вони виконують просвітницьку, пізнавальну, розвиваючу, естетичну й оздоровчу функції. Створюються у заповідниках, заказниках, парках, лісництвах.

H:\ \флешка\Проект Лісове намисто\фото тропа\IMG_0054.JPGІсторія створення екологічних стежок
Вперше поняття «природна або екологічна стежка» з’явилось у США. На початку ХХ сторіччя лісник Бентон Маккей запропонував створити щось на кшталт «заповідника для пішоходів» - прокласти стежку Аппалачським хребтом. До 1922 року пішохідна стежка Аппалачі від штату Мен на північному заході до Джорджії на південному сході була готова, довжина її склала 3300 км. І одразу ж вона стала улюбленим місцем відпочинку та спілкування з природою багатьох американців Сходу США.

«Лісове намисто» -перша екостежка Донбасу

Ми також любимо спілкуватися з природою. А подорожі рідним краєм дають можливість побачити красоту та різноманітність природи, познайомитися з унікальними ландшафтами, збагатитися знаннями та враженнями. Тому із задоволенням відвідуємо чудовий куточок лісу, де створено екологічну стежку «Лісове намисто».

H:\Фестиваль В объективе натуралиста\Заповідні ландшафти Святогір'я\Друпп. Лісова палітра.JPGЛіси Лиману - явище унікальне, це перлина Донбасу, адже вони в основному рукотворні. Мальовничість цих місць не передати словами, це треба бачити! А доглядає за лісом, інакше і не скажеш, державне підприємство «Лиманське лісове господарство». Його працівники створили першу на Донеччині еколого-пізнавальну стежку на базі Ямпільського лісництва.

Екостежка «Лісове намисто» прокладена у 2011 році на кордоні природного і антропогенного ландшафтів, йдучи вглиб чарівного вільшаника до річки Чорний Жеребець. Протяжність стежки складає 2,1 км, у тому числі мости 187 м і поромна переправа 20 м. На стежці 12 зупинок, на яких можна ознайомитись з природними об'єктами виняткової краси і своєрідності. Встановлені аншлаги, на яких представлені різні види рослин, дерев, тварин.

Назву «Лісове намисто» екостежка отримала не випадково, а тому, що її маршрут об’єднує мальовничі куточки місцевої природи, які достойні загальної уваги.

Важка праця лісників

За офіційними документами лісгоспу немає і п'ятдесяти. Однак, за словами екскурсовода, деяким лісовим насадженням понад 140 років, тому що вони були посаджені ще дідами-прадідами. Кожну весну співробітники лісгоспу висаджують більш двох мільйонів молодих дерев. Насіння заготовлюється своїми силами. Щоб отримати його створені спеціальні плантації, на яких у грудні заготовлюються шишки, їх висушують, отримують насіння і навесні висівають в лісорозсадник. Через рік виростає стандартний посадковий матеріал.

H:\ \флешка\Проект Лісове намисто\фото тропа\IMG_0088.JPGБоротьба зі шкідниками - окрема тема. Щороку доводиться проводити хімічну обробку на площі в 3000 гектарів проти соснового пильщика - маленьких гусениць, здатних завдавати величезної шкоди соснам. Щоб зберегти смарагдове царство, в лісгоспі працюють чотири лісопожежні станції, адже лісовий фонд лісгоспу становить 27,1 тис.га, 70 відсотків з них покрито хвойними насадженнями. На озброєнні у лісників - пожежні автомобілі, які здатні в умовах складно пересіченої місцевості проїхати в саму віддалену точку лісового масиву. В основному ліс горить навесні - в травневі свята, і восени з початком грибного сезону. Іншими словами, основною причиною лісових пожеж є люди, які необережно поводяться з вогнем.

Подорожуємо екологічною стежкою

H:\ \флешка\Проект Лісове намисто\фото тропа\IMG_5236.JPGОзнайомившись з правилами техніки безпеки і поведінки (а також з картою тропи), відпочиваючі рушають в дорогу.

Тропа проходить через вільховий ліс і виводить до річки Чорний Жеребець. На цій зупинці відвідувачі знайомляться з цікавою історією походження ріки та з’ясовують деякі факти про вільху. Місце мальовниче, хоча вода виглядає зеленувато-чорною.

Наступна зупинка – Черепаша затока. Небагато людей знають особливості поведінки черепах. Тому відпочивальники мають унікальну можливість відкрити для себе новий світ цих тварин.

H:\ \флешка\Проект Лісове намисто\фото тропа\IMG_5241.JPGЗупинка "Водні звірі" познайомить вас з тваринами, що мешкають в річці Чорний Жеребець. У цій річці дивовижне розмаїття диких тварин - від дрібних жабок до найбільшого гризуна – бобра, що будує на воді свої «хатки».

Переправа «Удача». Справжня екзотика для замучених маршрутками городян - переправа на понтоні. З цим екзотичним транспортом треба бути обережним: не туди встанеш - перевернеться. Через переправу можна опинитися на острові Кохання. Столітні дерева цього острова досягають 20 метрів і мимоволі захоплюють своєю величавістю, стрункістю, красою. У тіні старих дерев  почуття «звучать» якось голосніше. Мандруючи островом, відчуваєш всю любов та ніжність, якими наповнена тут природа.

Якщо когось не приваблює поромна переправа, то на острів Кохання можна потрапити через містки "Віра" та "Надія", які знаходяться трохи далі поромної переправи. Цими ж містками можна повернутися з острова, щоб продовжити свій маршрут далі.

Джерело «Тайна ріки». Проходимо лісничий розсадник - поле, поросле «зеленою травою». Виявилося, що це сосни-немовлята, які коли-небудь стануть новим лісом. У середньому за рік у лісництві висаджують сто гектарів лісу, в основному - сосни і акації.

«Казки вільхового лісу» - так називається наступна зупинка. І як будь-яка казка закінчується щасливо, так і на цій зупинці казково закінчується прогулянка вільховим лісом. Тут можна спробувати справжню живу воду, яка б'є з безлічі джерел, що знаходяться на цій зупинці, відчути себе бадьорим, сильним і здатним продовжувати шлях далі. У вільховому лісі H:\ \флешка\Проект Лісове намисто\фото тропа\IMG_5312.JPGзавжди набагато прохолодніше, ніж на галявині, або в сосновому лісі (на 8-10 градусів), і хоча в жару виходити з нього немає бажання, але наступна зупинка заслуговує уваги!

За лісом відкривається мальовничий дендропарк «Мелодія лісу», де представлено понад 150 видів деревно-чагарникових порід. “Ми замовляли дерева з усіх областей України, але наша особлива гордість - секвоя, - показує екскурсовод на деревце і запевняє: за 150 років виросте! Дендропарк зовсім юний, деякі деревця ще не встигли «обжитися». Зате є тут клумби, озерце з фонтаном і підсвічуванням, джерело кришталево чистої води, якою можна напитися вдосталь.

Через міст ми потрапляємо на «Поляну диких звірів» і ділянку молодого вільшняка. Так як полювання на тварин тут заборонене, розплодилися бобри, які будують «дамби».

На озері «Лісовому» можна милуватися лебедями, годувати їх. Екскурсія закінчується, але враження від неї незабутні!

Спілкування з природою

H:\ \флешка\Проект Лісове намисто\фото тропа\IMG_0016.JPGЕкологічні стежки, на думку працівників лісового господарства, повинні навчити людей саме правильному відпочинку: «Ми не збираємося захищати вхід в ліс, - кажуть вони, - ми всього лише намагаємося привчити відпочиваючих перебувати в лісі, не завдаючи йому шкоди».

H:\ \флешка\Проект Лісове намисто\фото тропа\tnmepscrUQg.jpgПід час екскурсії гіди розповідають історію цих місць, про те, як проводилося озеленення (адже всі ліси нашої області, по суті, рукотворні), якою раніше була річка: завдяки цим знанням, сподіваються працівники лісового господарства, люди будуть дбайливіше ставитися до природи. Адже наші ліси не мають промислового значення, вони висаджуються як джерела кисню, а ще - для відпочинку громадян. Тільки от громадяни примудряються так «відпочивати», що після них залишаються в кращому випадку купи сміття, а в гіршому – згарища.

Екологічні стежки створені для відвідування лісу батьками з дітьми, сюди можна приїхати цілим класом або просто сім'єю. Подихати чистим лісовим повітрям, погодувати кабанів, білок і білих лебедів, побачити греблі, які створюють бобри, послухати спів птахів і спробувати джерельної водички. Це буде корисно і дорослим, і дітям.

H:\ \флешка\Проект Лісове намисто\фото тропа\IMG_0113.JPG

docx
Додано
26 серпня 2018
Переглядів
889
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку