Стаття "Місто тисячі воїнів"

Про матеріал
Допоміжний матеріал про острів Мадагаскар, про історію походження, місця для туризму.
Перегляд файлу

Герб «Місто тисячі воїнів»

Особливу роль для кожної країни світу відіграє її головне місто – столиця, яка є не тільки адміністративно-політичним центром, а й певним символом держави та нації. Значення столиці для кожної країни світу досить велике: вона не тільки слугує центром зосередження державної влади, управління, але і являється центром економічних потужностей країни.

Історія виникнення столиць тісно пов’язана з утвердженням державності на території тієї чи іншої країни. В сучасному світі існує класифікація столиць: родові (ті, які виникли з укріплених населених пунктів, які належали князям, гетьманам тощо), історичні міста (виникали як політичні і управлінські центри), штучні (створювались як центрами управління захопленими ), ситуативні (виникають через природні стихійні лиха).

Вісімдесять вісім мільйонів тому острів Мадагаскар відділився від Індії і утворилося унікальне місце розмаїття екосистем та дивовижного тваринного світу. Мова піде про перлину острова Мадагаскару – столицю Антананаріву. До ХІV століття острів являв собою густий вічнозелений ліс, а потім сюди прийшли племена – меріни (ті, що живуть нагорі). З 1896 року до 1960 року Мадагаскар був колонією Франції.

В ХVІІ столітті вождь племені Андріандзака захопив місто племені Аналамангу і наказав збудувати палац на самому високому місці – так було засно столицю Мадагаскару. Герб «міста тисячі воїнів» досить оригінальний: складається з чотирьох квадратів синього та жовтого кольорів, на яких зображено зебу та священній лілії і вміщено девіз Мадагаскару «Тисячі чоловіків не вмирать в один день». Мова піде про перлину острова Мадагаскару – столицю Антананаріву.

Антананаріву  розташована на двох розкішних пагорбах,  це жемчужна в розкішному вбранні серед інших міст острову. Хто не мріяв опинитися і насолодитися дивовижністю старовинних старовинних будівель і дивними куточками природи, прогулятися по розмаїттю затишних парків та казкових палаців.

Вирушаємо до неповторної, казкової та далекосяжної столиці острову Мадагаскар. Подорож почнемо з історичного палацу Рува, який збудовано для королеви Ранавалони в ХVІІ столітті. Будівля збудована з дерева, але потім за наказом королеви королівський палац облицювали каменем, пізніше до нього добудували кам'яну каплицю, що стало свідченням прийняття християнства королівською родиною. Зараз комплекс розташований в оточенні прекрасних садів, які ваблять чимало туристів.

Одним з головних музеїв, який розташований на найвищій горі Антананаріву є палац Андафіаваратра, який був резиденцією прем'єр-міністра, а зараз в ньому зберігаються музейні експонати, антикварні меблі, коштовності правителів, старовинна атмосфера палацу доповнює його шарм та велич.

Часто туристи відвідують озеро Аносі, яке розташоване в південній частині міста, де на берегах ростуть унікальні рідкісні  рослини і милуватися дивовижними білими чаплями, в центрі озера встановлено пам’ятник героям-маласійцям, які брали участь у Першій світовій війні. Озеро було спроектовано шотландцем Джеймсом Кемероном у вигляді серця. На березі озера увагу привертають дерева жакаранди, які квітнуть з жовтня по листопад, і, милуючись фіолетовим серпанком, озеро набуває по-справжньому магічного вигляду. Якщо ви вирушили в подорож в червні, то  26 червня ви можете стати свідком грандіозного феєрверку на честь дня незалежності на озері Аносі.

Майже в кожному місті є центральна головна вулиця, в Антананаріву – це вулиця Незалежності. На цій живописній вулиці розташований найбільший ринок – Зума. Тут можна взяти напрокат велосипедий візок «пус-пус», навіть для прогулянки вночі. Від різноманітності товарів, подарунків, сувенірів можна навіть розгубитися в цій купі різноманітних магазинів.

 

Антананаріву – унікальне місто зі своєю старовинною архітектурою та цікавими розвагами, щоб побачити все на власні очі вам знадобиться  взяти в оренду автомобіль з місцевим водієм, так,як в місті легко заблукати.

Однією з визначних пам'яток «міста тисячі воїнів» є зоопарк Цимбабаза або лемурів, тому, обов’язково треба його відвідати, бо, приїхавши на острів і не побачити лемура, це все одно, що в Австралії ні разу не побачити коалу. Зоопарк Цибабаза – це найкраща колекція дикої природи Мадагаскару. Аборигени острову вірять, що душа після смерті переселяється саме в ці кумедні та милі створіння. Цікавим фактом є те, що в сімействі лемурів діє матріархат, тобто самка переважає над самцем. Крім символу острову тут можна подивитися на різноманітних черепах, птахів, плазунів тощо. Крім того, всі туристи мріють побачити ще одну тваринку – мадагаскарську руконіжка – це один із різновидів лемурів, які були свого часу винищені. Руконіжка веде нічний спосіб життя.  Руконіжка вважається найзагадковішою та рідкісною твариною з рудою шерстю, божевільними очима та безглуздими величезними пальцями. Місцеві жителі вірять, що якщо хтось вб'є руконіжку, сам загине незабаром.

Якщо ви вирішили прогулятися історичними місцями Антананаріву, то можна помилуватися архітектурними будівлями: Палац Прем'єр-міністра, Президентський палац, Муніципальний театр «Ізутрі» та Національна бібліотека та національний музей Мадагаскару. Там зібрані експонати, які можуть розказати про багату історію острова, про самобутність його народу.

Всі читали оповідання Антуана Сент-Екзюпері «Маленький принц», де принц боявся величезних дерев – баобабів. Баобаби є символи острову, вони буквально населяють його, досягаючи 30 метрів у висоту. На острові росте шість із восьми відомих баобабів або дерево, яке росте коренями вгору. Описати алею баобабів, її треба побачити. Місцеві жителів навіть дали імена деяким баобабам, наприклад, «закохані баобаби», які сплетені між собою. Алея вважається одним із унікальних лісів нашої планети. Унікальність дерева вражає: люди використовують його майже повністю, навіть роблять там сховища для води, житла тощо. На Мадагаскарі баобаби називають, навіть «хлібне дерево для мавп», а в засушливий період слони можуть повністю з'їсти баобаб.

Любителям активного відпочинку треба відвідати фестивалі, свята, особливо колоритно проходить свято Різдва, де без винятку всі будівлі, магазини, торгові майданчики прикрашають гірляндами, різноманітними декоративними прикрасами. Весь грудень острів  в святковому вбранні, а в день Різдва корінні жителі співають гімни та влаштовують театралізовані та музичні вистави.

Цікавим святом в Антананаріву є церемонія обрізання., яка супроводжується масовими гуляннями, і за традицією жодна людина не повинна прийти в червоному одязі. Найпопулярнішим святом являється – Новий рік (Алахаманді), який місцеві мешканці відзначають в березні. Всю ніч на вулицях грає музика, городяни та туисти відвідують численні розваги та фестивалі.

Більшість населення різняться соціальним становищем, але всі мешканці острову дуже дружелюбні, якщо туристи не порушують правил (наприклад, не можна без дозволу фотографувати місцевих жителів, бо існує повір'я, що фотоапарат забирає душу; не можна заходити на місцеві кладовища; якщо вас запрошують до гостини, то відмовлятися не можна). 

Це маленький екскурс до унікального та незвичайного місця на планеті. Саме на території острову, ви зможете себе уявити Царем гори, а ще й відчуєте трепет перед найкращим скульптором на світі – Природою. Острів Мадагаскар не дивно,що називають восьмим континентом світу. Зустрічайте схід сонця та захід на надзвичайно красивій алеї баобабів, корміть лемурів «з руки», познайомтесь з неймовірною руконіжкою ай-ай.

Вирушайте до цього раю в будь-якій порі і насолодіться дивовижністю та різноманітністю природи цього унікального куточку Землі.

doc
Додано
12 вересня 2021
Переглядів
420
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку