Стаття "Погляд у майбутнє провидця фантастики Жуля Верна"

Про матеріал

У даній статті висвітлюється передбачення відомого французького письменника Жуля Верна в його науково-фантастичних творах завдяки унікального розуму

Перегляд файлу

 

ПОГЛЯД У МАЙБУТНЄ ПРОВИДЦЯ ФАНТАСТИКИ ЖУЛЯ ВЕРНА

Передбачення – це категорія пізнання в філософії. Доведено, що воно – це не будь-які припущення щодо майбутніх, невідомих подій, а обґрунтовані твердження, які дійсно підтверджуються. У людини воно виникає як внутрішнє передчуття. Дар передбачення як пророцтва – один із найзагадковіших феноменів людського розуму, який властивий обдарованій людині. Його рідкісний прояв можна спостерігати в науці, релігії та мистецтві. Ніхто досі не знає, звідки він береться, проте це людям не заважає із давніх-давен використовувати його, щоб побачити майбутнє.

Наукове передбачення – це вид теоретичної діяльності, що полягає у визначенні, описі тих чи інших явищ природи, суспільного життя, психічних станів, які відсутні або не відомі зараз, але можуть виникнути або бути вивчені і відкриті в майбутньому. Воно виникло на основі донаукових форм передбачення, які розвиваються в рамках практичної діяльності людей. Передбачення у формі пророкувань, прорікань, ворожінь було відомо в Стародавній Греції, Індії, Китаї, Єгипті і Вавилоні. Саме в цих країнах відбулося розмежування областей передбачення на область явищ природи (сонячне затемнення, урожай, погода), область соціальних явищ (війна, соціальний устрій) і область подій в житті окремої людини (народження, одруження, збагачення, хвороба, смерть).

Світ фантастики прийшов до нас із глибини віків (міфи, казки, легенди).

Ще на початку ХХ століття люди не могли собі навіть уявити, що таке автомобіль, телевізор, космічний корабель, мобільний телефон або комп'ютер. Розвиток науки і техніки неймовірно вплинув на все людство. За досить короткий час було здійснено стільки відкриттів, як за усі попередні століття разом узяті. 

Відомо, що все чого впродовж століть людство досягло в науці, техніці та культурі, було досягнуте завдяки уяві. Наукова фантастика здатна в деяких випадках прогнозувати майбутнє. Часто своїми ідеями фантасти ламають психологічні бар’єри у свідомості вчених. Динамічність пророцтва виникає тоді, коли ідею одного фантаста підхоплює і в свою чергу видозмінює її другий. Фантасти досліджують цілі, які стоять перед суспільством, експериментують, аналізують свої досягнення. Читач продовжує дослідження автора розкручувати. Фантастичне пророцтво дозволяє собі звернути увагу суспільства до можливих позитивних або негативних наслідків.

Згодом, основною «ареною» для сміливих наукових припущень та поглядів у майбутнє стала художня науково-фантастична література.

Наукова фантастика стає таким собі полігоном, де випробовуються на життєздатність не традиційні, а частенько «божевільні» для свого часу ідеї, гіпотези і концепції науки. Письменники-фантасти отримують рідкісну можливість наочно, в образній художній формі, представити на суд читача наукові розробки майбутнього і, разом з тим, показати можливі соціальні, психологічні, етичні і інші наслідки нових ідей. Фантастичне «пророцтво» дозволяє зрозуміти, як вплине та або інша тенденція розвитку науково-технічної ідеї на життя людей, дозволяє притягнути увагу суспільства до можливих позитивних або негативних наслідків.

Художні твори світової фантастичної літератури сповнені передбаченнями розвитку науково-технічного прогресу, більшість яких були підтверджені реальністю та втілені в життя. Багато письменників-фантастів змогли «зазирнути» у майбутнє та відобразити на сторінках своїх творів майбутні наукові досягнення людства. Одним з таких письменників був Жуль Верн. Його справедливо називають «провидцем».

Так, Жуль Верн щоденно перелистував величезну купу наукових журналів, в яких згадувалися про наукові відкриття. Деякі з них знаходили своє місце в його творах. Але були й винятки. Письменник описував такі винаходи, до яких навіть вчені не могли дійти. Тут і електрична іскра, і силовий руль для морських суден та трансплантація.

Жуль Верн – французький письменник – гуманіст, один із засновників науково-пригодницького роману. Народився в заможній адвокатській родині в багатому портовому місті Нант. Море вабило з дитинства юнака і кликало його до подорожей. А замислив він описати всю земну кулю – природу різних кліматичних зон, тваринний і рослинний світ, звичаї і традиції всіх народів планети. І не просто описати, а втілити це все в бестселер своїх романів, який назвав «Незвичайними подорожами». Він включає в себе 63 романи та дві збірки повістей та оповідань, над яким працював майже сорок років. У письменника не було вільного часу. По контракту він повинен був створювати один твір на рік.

Отож, в 11 років він тікає з дому і найнявся юнгою на шхуні «Кораблі». Але солодкі мрії Жуля розвіялися через п’ять годин, коли батько на паровому катері наздогнав його і повернув додому. Згодом письменник здобуває освіту юриста, але про пригоди все ж продовжує мріяти. Тому Жуль Верн створює віртуальний світ для подорожей. Він сам подорожував по світу, бував у багатьох країнах. Мав свої три яхти під назвою Сен-Мішель. Для написання свого роману «Навколо світу за вісімдесят днів» автора надихнула стаття газети. У ній говорилося про винайдення хорошого транспортного засобу, за допомогою якого можна легко подорожувати навколо світу за короткий час.

100 років назад Жуль Верн запропонував 108 фантастичних ідей про науковий прогрес. Тільки десять з них не збулися. Практично всі книги письменника містять передбачення і відкриття. Все, що Жуль Верн нафантазував, згодом було винайдено. Вчені часто опиралися на його креативність.

Авторові належать понад сто романів пригодницького характеру, в яких відчувається передбачення автора відносно прогресу науки і техніки. Деякі романи прозвучали в нього як попередження про небезпеку науково-технічного прогресу. Письменник не був вченим, але багато часу приділяв дослідженню для своїх творів. Він із захопленням вивчав різні науки. Про це свідчать двадцять тисяч зошитів із виписками з наукової літератури. Фантаст був справжнім першовідкривачем наукової фантастики, заснованій на науковій правді.

Жуль Верн створив роман нового типу – роман про науку і її безмежні можливості, яка наділила людину могутністю і допомогла їй проникнути в таємниці природи. У автора пригодницьких романів фантастика подружилася з наукою і стала науковою фантастикою.

Так, у захопливому романі «П’ятнадцятирічний капітан» Дік Сенд, юнак 15 років,  взяв на себе командування кораблем в екстремальній ситуації. Він допоміг пасажирам шхуни «Пілігрім» добратися до Сан-Франциско завдяки знанням географії та морського ремесла. Хоча головний герой був сиротою, але дуже здібною дитиною. Рано (в чотири роки)  навчився читати,  писати та рахувати. А у вісім років він уже став юнгою на кораблі, де і навчився своєму ремеслу.

Одного разу  до письменника звернулися члени французького географічного товариства з метою привернути школярів до географії, які нехтували нею. Так виник задум роману «П’ятнадцятирічний капітан». За основу сюжету взято географічну загадку про капітана Гранта, який потрапив у катастрофу. Відома  була тільки географічна широта. Шукаючи капітана, герої роману побували в Південній Америці, Новій Зеландії та в Австралії.  В цьому романі ми бачимо дивака професора, який жадає нових подорожей та  відкриттів. Деякі елементи роману «Діти капітана Гранта» з'явилися в «П’ятнадцятирічному капітані».

Основоположником жанру наукової фантастики вважають видатного письменника світової літератури Жуля Верна. На сторінках своїх творів він в художній формі представив можливості науки та науково-технічного розвитку в майбутньому. В одному з найвідоміших своїх романів «20 000 льє під водою»  фантаст з вражаючою точністю передбачив загальні тенденції розвитку сучасних нам підводних кораблів - здатність здійснювати тривалі автономні подорожі, масштабні битви між ними, дослідження за їх допомогою морських глибин і навіть похід під льодами до полюса -  усе це стало реальністю.

Жуль Верн вірив у силу науки і техніки, які людям принесуть полегшення і комфорт. З цією метою світ узнає багато творів про подорожі навколо світу, під водою, під землею та в космосі. Письменник передбачав багато технічних винаходів, які досить пізніше дійсно з'являлися. Він занотовував до свого записника все про нові винаходи електротехніки. Потім це служило для народження нового твору фантаста. Він був фантомом в тій чи іншій галузі науки. Це Жуль Верн передбачав появу кінофільмів, підводних човнів. Це він висунув математично обґрунтовану ідею космічних польотів. В аеростаті в майбутньому він бачив гелікоптера. За його прогнозами людина повинна полетіти у космос. Дослідження атома наштовхнуло письменника на думку про практичне використання атомної енергії.

Історія людства  знає багато геніальних особистостей, які прогнозували розвиток сучасної нам науки і техніки ще багато століть тому. Досягнення сучасного наукового прогресу, такі як вертольоти, підводні човни, гармати, літаки, автомобілі та багато іншого, насправді сягають у глибину віків. Одним з найвидатніших геніїв передбачень в історії людства по праву вважається Жуль Верн. Його перу належать десятки нарисів, планів, схем, в яких він розробляв прототипи  багато  речей, які ми зараз сприймаємо як щось звичайне.

Жуль Верн мав унікальну ерудицію та рідкісну уяву. Його фантастика підкріплялася науковими знаннями. Тому вчені вірили в його геніальні передбачення.

Наступні передбачення Жуля Верна:

  • Електричний стілець;
  • великі  підводні човни для плавання;
  • літак;
  • гелікоптер;
  • космічні кораблі, ракети;
  • вежа в центрі Європи;
  • міжпланетні мандрівки;
  • телебачення та відео

Пройшло досить багато часу від того як пішов із життя популярний французький письменник,  але для нас його погляди, мрії, прогнози  лишаються близькими та актуальними. Завдяки своєму дару він попередив про небезпеку, що криється в досягненнях науки, коли вони попадають в руки політикам для знищення людей. Твори Жуля Верна живуть з нами завдяки його героям як носіїв наукових ідей.

 

 

docx
Додано
17 грудня 2018
Переглядів
2092
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку