Стаття "Позитивний вплив музики Людвіга ван Бетховена при вивченні англійської мови та розвитку творчих здібностей учнів"

Про матеріал
Розвиток здібностей учнів та креативний підхід щодо вивчення англійської мови за допомогою класичної музики, а саме музичних шедеврів Людвіга ван Бетховена
Перегляд файлу

 

Позитивний вплив музики Людвіга ван Бетховена на розвиток творчих здібностей учнів

Все, що оточує малюка, так чи інше, впливає на формування його характеру, понять про світ, життєвих цінностей. Тому для батьків дуже важливо починати прищеплювати любов до прекрасного своїй дитині з раннього віку. Спостереження за природою, відвідування музеїв, читання книг — все це допомагає дітям всебічно пізнавати цей світ і бачити красу навіть в повсякденних речах. Не менш важливу роль в естетичному розвитку дитини відіграє і прослуховування музичних творів. Звичайно, мова йде про класичну музику.

В школах світового рівня все більше набирає популярності практика вивчення наук через мистецтво. Наприклад, в деяких школах Америки впроваджена техніка вивчення іноземних мов під легку музику. Саме завдяки цій методиці учні краще сприймають та запамятлвують новий матеріал.

Більшість досліджень стверджують, що слухання музики під час роботи може покращити нашу ефективність, креативність і зробити нас щасливішими.

Але все ж існують певні застереження. Наприклад, існують докази того, що більшість людей відволікаються, коли слухають музику з текстом. Саме тому часто радять уникати такої музики під час виконання робочих завдань, які вимагають значного зосередження чи вивчення нової інформації.

Впливаючи на психоемоційний стан людини, музика призводить до гормональних і біохімічних змін в організмі, позитивно впливає на інтенсивність обмінних речовин. Під час звучання музики виникають позитивні емоції, що стимулюють інтелектуальну діяльність людини.

Стрес, перенавантаження, швидка втомлюваність- причини зниження уваги та спаду здібностей учнів. Але прослуховування під час уроків фрагментів симфоній Людвіга ван Бетховена та використання елементів еріксоновського гіпнозу (Еріксонівський гіпноз - недирективний гіпноз, розроблений Мілтоном Еріксоном. У цьому різновиді гіпнозу людина концентрується на своїх внутрішніх переживаннях і на час перестає сприймати навколишню реальність, непомітно для себе входить в транс. Зовні це виглядає так, ніби людина «знаходиться не тут»: погляд звернений усередину себе», дихання сповільнене, тіло розслаблене) сприяє розвитку творчого потенціалу учнів.

Музика Бетховена позитивно впливає на розвиток розумової  діяльності, покращує емоційний та психологічний стан дітей, знижує агресію, рівень стресу, позитивно впливає на розвиток пам’яті та уваги.

На 20-23 хвилині уроку доцільно провести фізкультхвилинку, паузу-релаксацію або прослуховування фрагментів симфоній Людвіга ван Бетховена. У своїй роботі я використовувала фрагмент симфонії для оркестру  №3 мі-бемоль мажор („Героїчна“), сонату для фортепіано №8 до мінор („Патетична“), сонату для фортепіано №14 до дієз мінор („Quasi una fantasia“, відома як „Місячна“), сонату для фортепіано №23 «Appassionata”, пєсу-багатіль «До Елізи», Op. 129: Rondo à Capriccio для фортепіано соль мажор („Лють з приводу загубленого гроша“) .

Спочатку дуже тихо включається музика, діти обов’язково закривають очі та слухають голос вчителя, який короткими фразами говорить про унікальність кожної дитини та розвиток творчого потенціалу щодо вивчення англійської мови. Їх спроби та складнощі при вивчення мови порівнюються з нелегкою долею композитора. Наголос робиться на даті-ювілею (250 років з дня народження), прізвищу та імені композитора. В кінці обов’язково підкреслюється те, що кожна людина є унікальною та спроможна вивчити будь-яку мову.

Емоційне переживання - це джерело духовного світу особистості. Оскільки людина - істота емоційна, то емоційні переживання та почуття невід'ємні від духовного світу особистості. І саме твори мистецтва формують нашу емоційну культуру, культуру естетичних почуттів і смаків, духовну культуру нашого життя.

Джерела: консультації з лікарем Терпак М.В. та сімерним лікарем-психотерапевтом Терпак І.П.

 https://ukr.media/psihologiya/399199/

https://www.creativeschool.com.ua/blog/rol-muzyky-u-vyhovanni-osobystosti/

https://theukrainians.org/yak-muzyka-vplyvaye/

http://ru.osvita.ua/school/lessons_summary/edu_technology/42071/

https://ru.osvita.ua/vnz/reports/culture/11655/

https://ehow.com.ua/health/shho-take-eriksonivskiy-gipnoz.html

 

 

docx
Додано
26 січня 2021
Переглядів
345
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку