Стаття "Прект "Ми - українці"

Про матеріал
Матеріал містить опис пректної діяльності. Загальношкільний прект Ми - українці - це великий проект, який закінчується святом 14 жовтня великим флешмобои
Перегляд файлу

АВТОРСЬКИЙ ПРОЕКТ «МИ - УКАЇНЦІ»

 

Демчишина Вікторія Еммануілівна

 

Україна, м. Запоріжжя, Запорізький навчально-виховний комплекс «Запорізька Січ» військово-спортивного профілю Запорізької міської ради Запорізької області, педагог-організатор

 

"Єдиний шлях, який веде до знань, -

це діяльність".

Бернард Шоу

Метою повної загальної середньої освіти є всебічний розвиток, виховання і соціалізація особистості, яка здатна до життя в суспільстві та цивілізованої взаємодії з природою, має прагнення до самовдосконалення і навчання впродовж життя, готова до свідомого життєвого вибору та самореалізації, відповідальності, трудової діяльності та громадянської активності.[1]

В сучасному світі успіх багато в чому визначається тим, чи може людина організувати своє життя як проект. По-перше, визначити далеку і найближчу перспективи. По-друге, винайти необхідні ресурси. По-третє, скласти план дій та реалізувати його. А потім оцінити, чи вдалося досягти поставленої мети.

Дослідження вчених довели, що більшість з лідерів бізнесу, політики, спорту тощо є людьми, які володіють проектним типом мислення. На сьогодні в середній школі використовується проектна діяльність учнів саме для розвитку проектного мислення у дітей.

Поняття «метод проектів» першим увів, зробив науковий опис та надав класифікацію американський професор Вільям Герд Кілпатрик. Основним завданням школи він проголосив «виховання вільних громадян», яке повинно складатися  «із системи цільових проектів». Він класифікував проекти таким чином:

  •    Втілення ідеї або плану в зовнішню форму.
  •    Подолання інтелектуальної перепони.
  •    Здобуття нових знань та досвіду.
  •    Отримання естетичної насолоди. [2]

На початку ХХ століття Джон Дьюї використав метод проектів для організації цілеспрямованої діяльності дітей, при чому враховуються їхні особисті інтереси.[3]

В результаті діяльності міжнародних організацій в останнє десятиліття метод проекту поширився в українській сучасній школі.

Його треба розглядати як одну з провідних технологій для створення процесу інтерактивного навчання.

Проект є роботою, яка спрямована на вирішення конкретної проблеми. Результат має бути запланованим заздалегідь і досягненим оптимальним способом. Як способи досягнення результату до проекту можуть бути включені елементи доповідей, досліджень, рефератів та інших видів творчої самостійної роботи учнів.

Останнім часом в педагогічній практиці широко використовується метод проектів. Цей метод основується на постановці мети, яка є соціально значущою у її практичному дослідженні. За допомогою проекту ми можемо спрямувати діяльність учнів на розв’язання  конкретної навчальної або виховної проблеми. Результатом має бути продукт, який розробили діти. Метою педагогічного проекту є формування компетенцій (вмінь, пов’язаних з використанням у практичній діяльності).[4]

Великі переваги і добрі результати дає метод проектів в організації позакласної або виховної роботи. Виховний проект «Ми - українці» був ініційований Козацькою Радою комплексу - органом учнівського самоврядування ЗНВК «Запорізька Січ». Його створення повністю відповідає головному завданню виховної роботи у комплексі – це створення відповідних умов для формування і розвитку високоінтелектуальної свідомої особистості з громадянською позицією, яка готова до конкурентного обрання свого місця в житті. 

F:\Users\Victoria\Desktop\Фото на курсову\IMG-4425c723ec8eec17c7059cab045919d4-V.jpg«Ми - українці» - це загальношкільний проект, в якому задіяні усі учні комплексу. Діти працюють над проектом відповідно до своєї вікової категорії.

Учні перших класів працювали над проектом «Рослини рідного краю». Другі класи вивчали тварин острова Хортиця. Підсумками цих проектів стала виставка «Барви Хортиці».

E:\Комплекс\фото\День Перемоги 2015\митинг 4 клас 07.05.2015\P1040437.JPGПроект третьокласників «Невідомий солдат. Хто він?». Цей проект було спрямовано на формування патріотичних почуттів, які ґрунтуються на знайомстві з бойовими традиціями нашого народу. Діти дізналися про події на острові Хортиця в роки Другої світової війни. Навели порядок на могилі невідомого солдата на цвинтарі поруч зі школою. Завершили проект разом із мешканцями острова урочистим покладанням квітів на могилу невідомого солдата.

Четверті класи протягом роботи над проектом «Запорізьки козаки поруч із нами» відвідали Музей історії запорізького козацтва, відвідали показовий виступ-урок запорізьких козаків, взяли участь в майстер-класі у стрільби з луків.

Історію і значення Державних Символів України вивчали учні п’ятих класів. Саме вони виступили з пропозицією і організували загальношкільний флешмоб «Прапор своїми руками». До участі у флешмобі були залучені учні, батьки, усі працівники комплексу «Запорізька Січ». На білому полотні розміром 5 на 3 метри вони створили Прапор України своїми долоньками, змоченими у синю та жовту фарби.

F:\Users\Victoria\Desktop\Фото на курсову\IMG-2befa6d451c6fc5be793ac16f2c7eb33-V.jpgСемикласники назвали свій проект «Спас - бойовий звичай характерників». Протягом роботи над цим проектом діти ознайомилися з історією виникнення цієї боротьби, вивчили нові прийоми з козацького бойового мистецтва спас. Підсумком став їх показовий виступ.

Учні восьмих класів займалися пошуковою роботою та оформленням стрічки пам’яті «Ветерани Другою світової війни». Діти розповіли одноліткам історії про своїх дідів та прадідів.

На острові Хортиця проживають одинокі люди похилого віку. Дев’яті класи за допомогою Ради ветеранів праці Вознесенівського району познайомилися з ними і надали посильну допомогу у прибиранні квартири чи двору, копанні городу тощо. Діти вирішили не припиняти цю роботу; продовжувати надавати допомогу і просто спілкуватися з цими людьми, запрошувати на шкільні свята.

I:\Фото на курсову\IMG-ca139de581fc163e114a10b9616275ad-V.jpgДесятий клас створив фото колажі під загальною назвою «Наші батьки - герої, які пишуть нову історію». Вони із задоволенням зв’язувалися за допомогою Інтернету, спілкувалися наживо та телефоном з батьками учнів комплексу та випускниками школи, які захищають або захищали Україну в зоні АТО.

I:\Фото на курсову\DSCN2623.JPGI:\Фото на курсову\Фото0555.jpgПроект учнів одинадцятого класу «Ми – майбутні захисники України». Під час роботи над своїм проектом одинадцятикласники сплели маскувальні сітки, організували збір солодощів для привітання воїнів АТО з Днем Захисника України. Дружня зустріч з добровольцями 37 батальйону у селі Широкому Запорізької області, де бійці знаходяться на ротації, пройшла в теплій атмосфері.

Презентації проектів та підведення підсумків відбулися з 1 по 10 жовтня. Загальношкільний проект «Ми - українці» закінчився 13 жовтня великим святом. На нього були запрошені шефи комплексу, представники ветеранської організації Вознесенівського району, батьки учнів, мешканці острова Хортиця.

Свято складалось з наступних блоків:

  •     14 жовтня – Свято Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва. Частиною цього блоку є показовий виступ з козацького рукопашу спас.
  •     14 жовтня – День визволення міста Запоріжжя. Невід’ємною частиною є вшанування пам’яті загиблих у Другій світовій війні при визволенні м.Запоріжжя.
  •     14 жовтня – День Захисника України. У цьому блоці вітання воїнам АТО, урочиста Клятва учнів десятого  класу на вірність Україні.

Закінчилося свято загальношкільним флешмобом.

I:\Фото на курсову\IMG-5f1f065d2e9ad225ef7bf15ca2bbc1c0-V.jpgI:\Фото на курсову\IMG-496e55fcf85956190159ce89eebde8f6-V.jpgI:\Фото на курсову\IMG_0693.JPG

Роботу з реалізації такого виховного проекту можна проводити щовересня, бо кожна паралель класів реалізовує окрему його частину. Тематику класних проектів можна змінювати.

Робота над проектом дозволяє учням набути особистого досвіду, засвоїти такі види діяльності, які можуть стати у пригоді в майбутньому. Діти вчаться проектувати результати, розраховувати ресурси, планувати діяльність свою і групи, взаємодіяти з людьми, самостійно приймати рішення і нести за них відповідальність, відстоювати власну точку зору, публічно захищати результати своєї діяльності.[5]

Комплекс «Запорізька Січ» - це пошук сенсу життя. Пошук ідеалів добра, любові, правди і краси.

Комплекс «Запорізька Січ» - це співдружність дітей та дорослих. Це кузня знань і майстерня духовного виховання, де дитину оточують краса, пошук, фантазії, творчість.

Комплекс «Запорізька Січ» - світлий будинок, в якому тепло і затишно, тут люблять і поважають кожного, незалежно від навчальних успіхів, тільки за ет, що він – ЛЮДИНА.

 

Перелік посилань

  1.               ЗАКОН УКРАЇНИ Про освіту. Розділ II. Стаття 12.
  2.               https://uk.wikipedia.org/wiki/Вільям_Герд_Кілпатрик  
  3. https://pidruchniki.com/.../pedagogika_pragmatizmu_pedagogika_diyi_dzhona_dyuy
  4.               http://osvita.ua/school/method/technol/2645/
  5. ukped.com/skarbnichka/1220-.html

1

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
3 грудня 2020
Переглядів
308
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку