Стаття "Про того, хто називав себе О.Генрі"

Про матеріал
Популярному американському письменнику, неперевершеному майстру малої прози, тонкому гумористу, людині із надзвичайною долею О.Генрі 11 вересня 2022 року виповнилося 160 років від дня народження. Дана стаття у лаконічній формі розкриває життєвий і творчий шлях письменника.
Перегляд файлу

 

                      Про того, хто називав себе О. Генрі

 До 160-річчя від дня народження Вільяма Сідні Портера

 

         

 

     О. Генрі (Вільям Сідні Портер) – класик світової літератури, американський письменник, майстер жанру оповідання.

     Здавалося, що народження Вільяма обіцяє йому щасливе життя – родина його була респектабельною, батько працював лікарем, а дядя – губернатор Північної Кароліни. Але в три роки хлопчик втратив матір, батько запиячив, вихованням дитини зайнялася тітка. Мав проблеми із здоров’ям. Із 15 років почав трудову діяльність.

     Існує кілька версій щодо його псевдоніму: 1) найпопулярніша з них пов’язана із шкільним вчителем, який захоплювався американським фізиком Джозефом Генрі і під час уроків часто вигукував: «О Генрі! Ти відкрив…»; 2) за основу взято ім’я та прізвище одного фармацевта (ім’я скоротив до однієї літери); 3) походить від ковбойської пісеньки «Скажи мені, о Генрі, який там вердикт?»; 4) найпростіша версія – перше прізвище, яке спало на думку.

     Трудова діяльність: фармацевт, ковбой, продавець, касир у банку, пастух, бухгалтер, кухар, кресляр, журналіст.

     Із дитинства захоплювався літературою. Читав буквально все: від класичних романів до піктертонщини, а улюбленою була книжка «Тисяча та одна ніч». В юності зачитувався творами Уільяма Уілки Коллінза, Вальтера Скотта, Чарлза Діккенса, Александра Дюма-батька, Уільяма Мейкліса Теккерея, Віктора Гюго.

     Перше оповідання – «Різдвяний подарунок Діка-Свистуна» ─ написав у в’язниці: у банку, де він працював, була виявлена недостача – і всю вину за це звалили на нього.

     Перу О.Генрі належить близько 300 новел та оповідань (писав приблизно понад 30 текстів на рік), один роман – «Королі і капуста». Якщо новели письменника умовно розділити за тематикою, то утворяться три  тематичні цикли: нью-йоркський (найбільший за кількістю історій), техаський (про мешканців американського Півдня і Заходу), шахрайський (про пригоди гангстерів, афери та витівки віртуозів крутійського ремесла).

 

                    
 

     Практично всі оповідання відрізняються тонким авторським гумором, захоплюючим сюжетом і неочікуваним фіналом, завдяки чому читаються буквально на одному диханні. Найбільш відомі збірки: «Благородний щахрай», «Чотири мільйони», «Серце Заходу», «Ділові люди».

     Також писав фейлетони, нариси, гумористичні замітки для преси, вірші, нон-фікшн. Повне зібрання творів становить вісімнадцять томів.

     Герої автора різноманітні: ковбої, мільйонери, спекулянти, клерки, пралі, бандити, фінансисти, політики, письменники, артисти, художники, робітники, інженери, пожежники тощо. А ще О.Генрі вмів однією рисою, маленькою деталлю дати вичерпну характеристику своєму новелістичному персонажу. Це вміння він тренував у собі з дитячих років – у карикатурах і малюнках. Від матері Мері Джейн успадкував дар до живопису, вона непогано малювала акварелі. Кімнату Вільяма прикрашали картини і чисельні малюнки матері. За кожним героєм стоїть цілком конкретна людина (можливо, письменник з нею не був знайомий, не знав, хто це, як звати), обов’язково автором побачена.

     У 1918 році в пам'ять про письменника була заснована премія О.Генрі за краще оповідання. Переможцями ставали класик американської літератури Труман Капоте, режисер і публіцист Вуді Ален, «король жахів» Стівен Кінг, письменник і кіносценарист Ірвін Шоу, письменниця, актриса і педагог Дебора Айзенберг, автор коротких оповідань Пітер Байда, письменник і сценарист Альберт Мальц (1938 р., 1941р.), інші.

     Перші переклади творів О.Генрі здійснили Юрій Меженко та Остап Вишня.

     О.Генрі – неперевершений майстер афоризмів:

     «Треба прагнути бути людиною, незважаючи на всю жорстокість навколишнього світу, і це можливо.»

     «Жодної хвилини не можна купити за готівку.»

     «Є теми, для яких не знайти слів навіть у найповнішому словнику.»

     «За десять хвилин можна добігти до канадського кордону.»

     «Болівар не витримає двох.»

     «Людина для повного свого життя повинна пережити бідність, кохання і війну. Не одразу.»

     «Природа рухається по колу. Мистецтво – по прямій.»

     «Гроші – просто сміття в порівнянні із щирою любов’ю.»

     «Життя складається із сліз, зітхань і посмішок, причому зітхання переважають.»

 

                                               Література

1. Генрі О. Вождь червоношкірих. Оповідання. – К.: Школа, 2006. – 240 с.

2. Генрі О. Королі і капуста. – Харків, Фоліо, 2008. – 315 с.

 

 

 

    

                       

    

 

 

      

              

 

 

       

    

 

doc
Додано
12 вересня 2022
Переглядів
617
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку