Урок за баладою Стівенсона " Вересовий трунок"

Про матеріал
:Цю презентацію можна використовувати в загальноосвітній школі.З презентації можна дізнатися про життєвий та творчий шлях Стівенсона, проаналізувати баладу « Вересковий мед».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок за баладою Р.Л.Стівенсона Підготувала вчитель зарубіжної літератури літератури ДубіївськогоЗЗСО І-ІІІ ступенів Іванова Алла Іванівна

Номер слайду 2

Роберт Льюїс Стівенсон. „Вересковий мед" - героїчна балада. Уславлення в ній подвигу в непримиренній боротьбі з іноземними загарбниками. Фольклорні елементи у творі.

Номер слайду 3

Мета уроку: ознайомити учнів з цікавими фактами біографії Стівенсона, його поглядами та переконаннями; розвивати навички виразного читання; спонукати до аналітично пошукової діяльності; розкрити тему національної незалежності; виховувати патріотичні почуття, вірність слову, почуття власної гідності.

Номер слайду 4

Епіграф до уроку Належить ця земля лиш нам та нашим предкам, і в нас її ніхто не забере . Прислів’я.

Номер слайду 5

Роберт Люїс Стівенсон

Номер слайду 6

Стівенсона ми знаємо як автора пригодницького роману «Острів скарбів ".Чи справді його життя було сповнене пригод і романтики?

Номер слайду 7

Стівенсон Роберт Льюїс народився 13 листопада 1850 року в Единбурзі, політичному і культурному центрі Шотландії. Звідси й основна тема більшості його творів— Шотландія її історія та герої.

Номер слайду 8

Дід і батько були інженерами-будівельниками морських маяків і мріяли про те, що внук продовжить сімейну справу, яка забезпечувала матеріально. Вихованням Роберта займалась мати, яка була донькою пастора. В домі панувала сурова релігійна атмосфера:читалися молитви та Святе Письмо. Мати в глибині душі сподівалася, що син продовжуватиме справу її батька

Номер слайду 9

Вступивши за вимогою батька на інженерний факультет Единбурзького університету, захопився літературою, почав учитися писати художні твори. 1871р. хотів покинути інженерний факультет заради літератури. Батьки вмовили перейти на юридичний факультет, який він і закінчив у 1875р.

Номер слайду 10

У 1873 році він стає професійним письменником. Найвідоміший роман Стівенсона «Острів скарбів», що вийшов окремим виданням у 1883 році, приніс автору широкий успіх.

Номер слайду 11

Письменник був хворий на туберкульоз. Лікарі порадили йому перемінити клімат. Спочатку шотландець збирався оселитися в Австралії, але клімат Самоа виявився для нього набагато кориснішим. У результаті подружжя Стівенсонів, всього за 200 фунтів стерлінгів, придбало 126 гектарів землі в горах за 5 кілометрів від столиці Західного Самоа — Апії.

Номер слайду 12

Улюбленим місцем письменника крім робочого кабінету і бібліотеки став зал з каміном. Стівенсон не уявляв свого життя без каміну, хоча тут він був непотрібний. Температура на Самоа рідко опускається нижче +40 °C. Так чи інакше, але дотепер Вайліма залишається на Самоа єдиним будинком з каміном.

Номер слайду 13

Однак жити письменникові залишалось недовго. Він багато працював, їздив верхи, ходив у гості, вчився танцювати, плавав на човні. Мешканці острова називали його Великим Розповідачем. 13 листопада 1894р. відбулося свято на честь дня народження Стівенсона. 3грудня Фенні передчувала якесь лихо. Вона нервувала з самого ранку, плакала без причини. Роберт вирішив її розважити. Приніс пляшку бургундського вина, зробив салат. Та раптом він упав - крововилив у мозок. Через дві години письменник помер. Як сказали лікарі, його згубили не слабкі легені, які він лікував усе життя, а перевтома. За кілька років до смерті у нього перестала рухатися права рука.

Номер слайду 14

Похорон Р.Л.Стівенсона Могила Стівенсона (острів Самоа)

Номер слайду 15

На могилі стоїть камінь зі словами «Реквієму», що Стівенсон написав сам: Під широким і зоряним небом Вирийте могилу і покладіть мене. Радісно я жив і радісно помер. І з бажанням ліг відпочити. Таке напишіть про згадку про мене: Тут він лежить, де й хотів лежати; У дім повернувся моряк, у дім повернувся з морів, І мисливець повернувся з узвиш…

Номер слайду 16

Однією з провідних тем творчості Стівенсона була тема національної незалежності, яка знайшла відображення у баладі «Вересовий трунок».

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Верес — вічнозелений кущик з дуже дрібним і численним листками і рожевими або червоними квітами. Медонос. Поширений в Європі (у тому числі й в Україні), Західній Азії, Північній Америції Південно-Західній Африці. Трунок — напій.. Броварі — пивовари. Пучина, нурт, нурта — вир.

Номер слайду 19

Зачин (оспівування верескового напою,звичаїв піктів) Зав'язка (захоплення території піктів загарбниками, знищення маленького народу). Розвиток дії (король прагне дізнатися про секрет верескового напою, захоплення в полон батька і сина). Кульмінація (батько вирішує долю свою і сина і назавжди забирає з собою секрет напою).

Номер слайду 20

Номер слайду 21

1. Як ви гадаєте, чому пікт пожертвував своїм життям і життям єдиного син 2. Хто, на вашу думку, виявився переможцем: могутній володар чи беззахисний старий? 3.Чи зламав король незалежний дух народу, винищивши його? 4.Символом чого на ваш погляд, є червоний верес у баладі?

Номер слайду 22

 http://ae-lib.org.ua/texts/stevenson__treasure_island__ua.htm •         http://www.ukrlib.com.ua •         http://www.ukrlit.vn.ua •         http://tvori.com.ua В роботі використані ілюстративні матеріали з різних джерел інтернет

ppt
Додав(-ла)
Иванова Алла
Додано
2 жовтня 2022
Переглядів
516
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку