Стаття «Розповідаю світові про незламність українців»

Про матеріал
Події на сході України датовані 2014 роком та їх загострення із початком повномаштабного вторгнення росії на території України від 24.02.2022 року остаточно висунуло питання патріотизму кожного мешканця нашої країни на перше місце.
Перегляд файлу

«Розповідаю світові про незламність українців»

 

Постановка проблеми. Події на сході України датовані 2014 роком та їх загострення із початком повномаштабного вторгнення росії на території України від 24.02.2022 року остаточно висунуло питання патріотизму кожного мешканця нашої країни на перше місце. Якщо до війни українське суспільство у більші мірі було цілком миролюбивим та спокійним народом, то після цих дат кожен мимо волі, від дитини до пенсіонера, окреслив своє власне відношення до росії та російського народу та сформував індивідуальну соціально-ідентичну позицію як та чим він може бути корисним в умовах складного сьогоднішнього часу. Кожна друга людина окрім власних потреб та переживань стала із більшою увагою ставитись до тих, хто від пострілу або від вибуху втратив житло, власний добробут, здоровʼя або навіть дорогу людину, а головніше втратив спокій та розуміння того, що його життя назавжди не вже не стане таким, яким воно було раніше.

Найбільшим проявом соціальної ідентичності стало те, що український народ став згуртованим та водночас незламним не під дією законодавчого або будь-якого іншого припису, не внаслідок примушувань, а через власні переконання що такі людські чесноти можуть стати реальною зброєю на шляху до перемоги. Люди стали збирати кошти, працювати для того щоб організовувати всілякі заходи по відправленню будь-якої допомоги всім тим, хто її потребує. І це є прямим проявом

незламності українського народу, їх згуртованості, стійкості та непохитності, а також невідступності у своїх діях.

Виклад основного матеріалу. Не дивлячись на те, що основну оборонну функцію України на сьогодні виконує ЗСУ, існує близько десяти напрямків діяльностей на фронті, від яких перемога українського народу залежить не менше. До одних із таких напрямків діяльності відноситься волонтерська, яка до речі набула поширеності в Україні саме після виникнення подій Євромайдану та війною на сході України та мав безпрецедентний масштаб і сягнув максимуму 2014 року.

На сьогодні волонтерство це не тільки збір коштів та допомога військовим на фронті. Волонтерська діяльність охоплює роботу із людьми які мешкають у зоні бойових дій або прифронтовій зоні та через небезпеку потребують допомоги у напрямку забезпечення їх ліками або продуктами харчування, речами особистої гігієни або бажають взагалі тимчасово переселитись у більш безпечні місця проживання. Волонтери займаються також організацією психологічної допомоги людям які постраждали внаслідок атак з боку ворога, тим паче що за оцінками Всесвітньої організації з охорони здоров’я, 20 % громадян, які пережили травмівні події, в подальшому стикаються із серйозними порушеннями психічного здоров’я та можуть втрачати здатність повноцінно функціонувати в соціумі через поведінкові порушення. За цими розрахунками, психологічної допомоги в найближчій перспективі в Україні потребуватиме кожен пʼятий громадянин.

Так з метою підтримки осіб які постраждали внаслідок російської агресії, за підтримки Асоціації інноваційної та цифрової освіти та Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» 10 червня 2022 року було організовано проєкт під назвою «Надання психосоціальної та емоційної підтримки населенню та покращення якості надання послуг з психічного здоров'я в громаді», який було орієнтовано на підтримку людей у партнерських громадах Волинської, Львівської та Полтавської областей.

В рамках даного проекту його учасниками, тобто соціальними працівниками, волонтерами було організовано заходи із вирішення наступних проблем:

- розбудування  системи надання психологічної допомоги в громаді (навчання посадових осіб органів місцевого самоврядування);          

- організація та надання першої психологічної допомоги дітям та підліткам (навчання освітян);

- надання психологічної допомоги дорослим.

В рамках даного проекту було організовано додаткові курси для психологічної підтримки військових, які тільки мають заступити до лав оборони по периметру всієї території України. Також було організовано тренінг «Психологічна допомога під час війни» в межах гуманітарної ініціативи «Вистояти. Перемогти. Відродитися!» Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії. На тренінг запрошувались експерти в напрямку кризової психології, КПТ-терапевт, а також майор Армії оборони Ізраїлю. В якості напрямків роботи тренінгу учасники займались опановуванням теоретичних та практичних знань у сфері надання першої психологічної допомоги в кризових станах і ознайомлвались з моделями, які широко застосовуються в Ізраїлі і підтвердили свою практичну ефективність в умовах війни. Наведені майором Армії оборони Ізраїлю моделі орієнтовані на застосування на полі бою, але ефективні і для допомоги цивільним особам, що потрапили під обстріл, опинилися в зоні бойових дій та у надзвичайних ситуаціях. Програма тренінгу була рекомендована не лише для лікарів, психотерапевтів, психологів і соціальних працівників, але й для педагогів.

Висновок. На прикінці можу сказати, що війна стала важким випробуванням для всього українського  суспільства і кожного громадянина зокрема. Дикунство, нелюдська жорстокість, безсоромна брехня кинули виклик українській власній людяності, вірі, найсвітлішим мріям українського суспільства. Результат цієї війни неможливо достеменно спрогнозувати, загроза тотального знищення всього живого продовжує нависати не лише над Україною, а й усім світом. І всі ці і багато інших наслідків жахливого впливу війни потребує не лише матеріального, але й морального тобто душевного відновлення. Тож питання затребуваності кола фахівців в російсько-українській війні є ширшим аніж здається, а вагомість діяльності волонтерів набирає обертів й нових відгалужень її напрямків в залежності від специфіки та сфери діяльності субʼєкту, який потребує такого роду допомоги. 

 

Список використаних джерел

  1. Дубровіна В. URL: https://www.syntone.ru/library/books/content/2503.html?current_book_page
  2. Кокун О.М. Психологія професійного становлення сучасного фахівця: Монографія. К.: ДП "Інформ.-аналіт. агенство", 2012. 200 с.
  3. Особливості проявів бойових стресових розладів у поранених військовослужбовців Збройних Сил України — учасників бойових дій. Медсестринство, (4), 23- 26. https://doi.org/10.11603/2411-1597.2020.4.11868
  4. Gradus Research Company. (2022, березень). Суспільнополітичні настрої під час повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України — третя хвиля дослідження. https:// bit.ly/3KHH0kk Refugees Operational Data Portal. (2022, April 26). Ukraine Refugee Situation. UNHCR. http:// data2.unhcr.org/en/situations/ukraine

 

docx
Додав(-ла)
Білоус Наталія
Додано
6 червня 2023
Переглядів
508
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку