Стаття. Розвиток просторового орієнтування у дітей з порушенням опорно-рухового апарату

Про матеріал
Розвиток просторового орієнтування у дітей, які мають порушення опорно-рухового апарату, є важливою складовою тих вмінь, що забезпечують успішність усвідомленого засвоєння шкільних знань. Просторова орієнтація – одна з найскладніших, за своєю структурою і функціями, психологічних систем, що включає в свій склад роботу сприйняття, уявлення, мислення і уяви.
Перегляд файлу

 

Розвиток просторового орієнтування  у дітей з порушенням опорно-рухового апарату

Воронцова С.П., СОМ І (2)

Розвиток просторового орієнтування у дітей, які мають порушення опорно-рухового апарату, є важливою складовою тих вмінь, що забезпечують успішність усвідомленого засвоєння шкільних знань. Просторова орієнтація –  одна з найскладніших, за своєю структурою і функціями, психологічних систем, що включає в свій склад роботу сприйняття, уявлення, мислення і уяви.

В поняття орієнтування в просторі входить як орієнтування у великому, так і в малому просторі, також можна відзначити, що в процесі формування орієнтування в просторі існують етапи розвитку, до яких потрібно віднести: формування орієнтування у власному тілі, формування орієнтування у великому просторі, а також етап формування орієнтування на площині.

Останнім часом намітилася тенденція зростання кількості дітей, які мають порушення опорно-рухового апарату. Кожна дитина, яка має рухові порушення, потребує ретельного вивчення її фізичного та психічного розвитку, методів, засобів і форм корекційно-реабілітаційного навчання і виховання в умовах спеціально організованого середовища. За даними ПМПК 80% дітей молодшого дошкільного віку мають різні порушення постави (слабкість м'язів спини, сутулість, крилоподібні лопатки та ін.) з них 55%дітей мають сколіоз різних ступенів тяжкості та форм [2].

Проблема виявлення особливостей оптико-просторового орієнтування і формування просторового уявлення і словесних позначень простору є однією з актуальних в області психології, педагогіки, оскільки орієнтування в просторі є базовим процесом, що лежить в основі розвитку пізнавальної діяльності дитини. Відсутність або дефіцит власного рухового досвіду у дітей з порушенням опорно-рухового апарату ускладнює їх просторову орієнтацію, перешкоджає становленню моторних координацій, уповільнює формування квазіпросторових структур (Є. Каліжнюк, Н. Смирнова, О. Тітова та ін.).

Формування і розвиток навички орієнтування на основі рухового і зорового відчуття відіграє високу роль в процесі соціалізації дитини, а також створює передумови успішного оволодіння шкільними навичками.

Як зазначають І. Мамайчук та Л. Шіпіцина, просторове орієнтування впливає на розвиток її самосвідомості, особистості і, таким чином, є складовою частиною процесу соціалізації [7].

У поняття «просторове орієнтування» входить оцінка відстаней, розмірів, форми, взаємного положення предметів і їх положення щодо дитини, яка орієнтується. Діяльність одного аналізатора не може проходити ізольовано і тому захоплює і діяльність інших аналізаторів, що беруть участь в просторовому орієнтуванні і утворюють складний системний механізм. Аналізатор руху, що забезпечує кінестетичну діяльність, є найважливішим органом, що сполучає, об'єднує всі аналізатори зовнішнього і внутрішнього середовища, а тому приймає найближчу участь в утворенні і перетворенні системного механізму сприйняття простору [7].

Розвиток просторового орієнтування підпорядковується загальним закономірностям онтогенезу людської психіки, який здійснюється шляхом засвоєння, оволодіння спеціальним досвідом, накопиченим попереднім поколінням [1].

Просторові та просторо-часові уявлення є одним із трьох взаємозалежних та взаємодоповнюючих компонентів базової складової розвитку, яка є особливо важливою складовою у загальній структурі розвитку дитини.

У дослідженнях дитячої нейропсихології А.Семенович, інших дослідників доводиться, що просторово-часова організація діяльності дитини, розвиток просторового орієнтування й просторово-часових уявлень в онтогенезі лежить в основі не тільки подальшого формування вищих психічних функцій, але й емоційному житті дитини [6]. Також підтверджують це твердження багаторічні дослідження Н.Семаго,  М.Семаго [6].

Як зазначає професор Д.Шульженко, одним із етапів створення корекційної освітньо-виховної парадигми має бути створення проекту змісту корекційної роботи з урахуванням специфіки побудови освітніх програм (особливо програм індивідуальної корекції), програм для домашньої освіти, програм для батьків, підручників і посібників [9].

Діти з порушенням опорно-рухового апарату являють собою неоднорідну та поліморфну категорію, як у клінічному, так і психолого-педагогічному аспектах.

Сучасному педагогу в умовах інтернатного закладу доводиться працювати з дітьми з порушенням функцій опорно-рухового апарату різного ступеню та походження. Розробка диференціально-інтегральних програм корекційно-реабілітаційної допомоги повинна проводитися в залежності від природи порушень функцій опорно-рухового апарату, а також особливостей психофізичного розвитку відповідно до можливостей оволодіння дітьми життєво важливими навичками та вміннями, необхідними їм у повсякденній діяльності.

В силу рухових і оптико-просторових порушень просторові уявлення формуються у дітей з порушеннями опорно-рухового апарату з великими труднощами. Тому педагоги повинні особливу увагу приділяти саме цьому напрямку роботи з дітьми.

У роботах І. Левченко відзначається недостатність просторового орієнтування у дітей з ДЦП, яке проявляється в порушенні схеми тіла: формування уявлень про провідну руку, про частини обличчя і тіла відбувається значно пізніше, ніж у здорових однолітків, виявляються труднощі при диференціації правої і лівої сторони тіла. Багато просторові поняття (спереду, ззаду, між, вгорі, внизу) засвоюються тільки в ході спеціального навчання. Діти ніяк не визначають просторову віддаленість: поняття далеко, близько, далі замінюються у них визначеннями там і тут. Їм важко в розумінні прийменників і прислівників, що відображають просторові відносини (під, над, близько). Значна частина дітей насилу сприймає просторові взаємодії. У них порушений цілісний образ предметів (не можуть скласти з частин ціле – зібрати розрізну картинку, виконати конструювання за зразком з паличок і будівельного матеріалу). Часто відзначаються оптико-просторові порушення. У цьому випадку дітям складно копіювати геометричні фігури, малювати, писати [3].             

Дитячий церебральний параліч розвивається в результаті ураження головного мозку у внутрішньоутробному періоді, під час пологів або на першому році життя дитини і виявляється руховими розладами за типом паралічів і парезів, рідше гіперкінезів і атаксії, а так само порушення мовлення і психіки [8].

Провідна роль у затримці розвитку просторового орієнтування, на думку ряду дослідників, належить патології рухово-кінестетичного аналізатора, яка може ускладнюватися порушеннями зорового аналізатора: порушення плавності руху очей, труднощі перемикання погляду з одного предмета на інший, зниження гостроти зору, ністагм [4].             

Рухова патологія дітей значно ускладнює розвиток не тільки тактильного, кінестетичного, зорового сприйняття, але ще більшою мірою перешкоджає формуванню інтерсенсорних умовних зв'язків, особливо зорово-моторних, які є ядром сенсорної організації людини.

З огляду на те, що рух є вихідною формою активності, яка зумовлює пізнання дитини, то у формуванні чуттєвої основи просторового орієнтування особлива роль належить відчуттям або сигналам, що надходять від м'язово-суглобового апарату. Під впливом пропріоцептивного, кінестетичного контролю у дитини формується почуття власного тіла, пози, відбувається становлення довільних рухів, спрямованих на навколишній предметний світ. З розвитком самостійного пересування відбувається вдосконалення м'язового почуття, яке, за словами А. Люблінської, стає «мірою відліку відстані і просторового розташування предметів» [3, с.14].             

У дітей з ДЦП в першу чергу вражається руховий аналізатор, в результаті чого діти слабо усвідомлюють власний руховий досвід, у них порушується сприйняття, довільна регуляція рухами, не формується повноцінне уявлення про них. Для них характерна недостатня усвідомленість позицій власного «Я» в просторі, ускладненість орієнтування в системі координат, в якій точкою відліку є сама дитина [4].

Рух – основна форма активності, основа в розвитку пізнавальної діяльності, що формує чуттєву основу просторового орієнтування. Рухова недостатність дитини ускладнює її маніпулятивну діяльність, тактильне сприйняття предметів, що призводить до порушення в розвитку просторового орієнтування.

Порушення просторового орієнтування у дітей з ДЦП проявляється в порушеннях схеми тіла, орієнтуванні на аркуші паперу, що впливає на процес навчання в школі.

Вчені, займаючись вивченням дітей з порушеннями, висловлювалися про формування просторового орієнтування у дітей з ДЦП і іншими порушеннями опорно-рухового апарату, вказуючи на те, що при порушеннях опорно-рухового апарату формування просторових уявлень порушено, і воно має свої особливості, пов'язані з ураженням головного мозку та особливостями розвитку цих дітей. До таких особливостей можна віднести: порушення в орієнтуванні власного тіла в дзеркальному зображенні, порушення в орієнтуванні в схемі тіла співрозмовника, на аркуші паперу за словесною інструкцією, найбільші труднощі виникають при орієнтуванні в великому просторі, що виражаються в змішаннях положень право-ліво, близько, поруч, далеко, близько і т. д.

Рухова недостатність дитини ускладнює її маніпулятивну діяльність, тактильне сприйняття предметів, що призводить до порушення в розвитку просторового орієнтування.

У дітей з порушеннями опорно-рухового апарату можуть страждати самі різні ланки просторового та часового сприйняття: чуттєве сприйняття, предметно-просторове й тимчасове орієнтування, просторова організація рухового акту, словесне позначення просторових і часових компонентів.

Причиною труднощів в освоєнні просторово-часових відносин є те, що у дітей з ДЦП формування просторово-часових понять відбувається при малому включенні активного переміщення самих дітей, при обмеженні практичного,  побутового,  ігрового досвіду.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

  1.               Болотіна Л.Р. Розвиток мислення учнів /Початкова школа, 1994,      № 11, С.31-35
  2.               Глоба О.П. Програма підготовки дітей дошкільного віку з порушеннями опорно-рухового апарату до навчання в загальноосвітній школі: методичні вказівки. Луганськ,2007.112с.
  3. Левченко И.Ю., Приходько О. Г. Технологии обучения и воспитания детей с нарушениями опорно-двигательного аппарата: учеб. пособие для студ. сред. пед. учеб. заведений. Москва, 2001.357с.
  4. Мастюкова Е.М. Дети с церебральным параличом: Специальная психология /В.И. Лубовский. Москва, 2003. 405 с.
  5. Семаго, Н.Я. Методика формирования пространственных представлений у детей дошкольного и младшего школьного возраста Москва, 2007. 112 с.
  6.   Семаго Н.Я., Семаго М.М. Проблемные дети: Основы диагностической и коррекционной работы психолога. Москва, 2000. 208 с.
  7. Чеботарьова О. Організація індивідуального навчання дітей із порушеннями опорно-рухового апарату/Дефектологія.2003. № 4. С. 45-68
  8. Шипицына Л.М., Мамайчук И.И. Детский церебральный паралич. Москва, 2001. 365 с.
  9. Шипицына Л.М., Мамайчук И.И. Психология детей с нарушениями опорно-двигательного аппарата. Москва, 2004. 334 с.

 

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Інкл
Додано
29 березня 2020
Переглядів
1785
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку