Стаття "Використання інформаційно-комп’ютерних технологій у початковій школі"

Про матеріал
У статті говориться про важливість і переваги використання ІКТ у початковій школі
Перегляд файлу

Використання інформаційно-комп’ютерних технологій у початковій школі

З початком впровадження Нової української школи в освітній процес відчуваються беззаперечні зміни. Реформування початкової освіти непримусово підштовхнуло вчителя до розвитку, самореалізації та   вдосконалення  творчого потенціалу.

Щодня, формуючи життєві компетентності учнів, вчитель задає собі питання: «Як краще допомогти учням засвоїти матеріал?». Адже це і є основна мета вчителя.

Впроваджуючи в свою роботу інноваційні форми та методи навчання, я, як вчитель, бачу масштабні відмінності  від попереднього досвіду роботи. Використовуючи інформаційно-комп’ютерні технології на уроках, ми з учнями навіть не уявляємо процес навчання без наших «помічників». Одним з таких є інтерактивна дошка. Про методи та форми роботи з нею хочеться поговорити окремо.

 Звичайно, можна просто прочитати цікаву історію, переглянути зображення в підручнику та послухати бесіду вчителя. Але дітям  молодшого шкільного віку просто необхідна саме наочно-пізнавальна діяльність та візуальне сприймання інформації. Переглядаючи цікавий відеоролик діти розширюють свою уяву про навколишній світ, дізнаються про цікаві життєві факти, відкривають щось нове. Певна річ, можна малювати малюнки тільки на аркуші паперу олівцями або фарбами. Але коли перед очима учнів велика дошка, різноманітні графічні редактори, маркери, фігури та інші ефекти, кожен з них бажає скоріше щось зобразити, розкрити свої творчі здібності. Найцікавішим для моїх учнів є виконання різноманітних завдань. На кожну тему уроку я можу самостійно створювати завдання за допомогою різних програм і відображувати їх на дошці для виконання. Такі завдання допомагають розвивати логічне мислення, розширювати уяву та приймати самостійні рішення.

 В своїй практиці я часто використовую мультимедійні матеріали. Одним із видів таких матеріалів є мультимедійна презентація. Створити цікаві та змістовні презентації я можу за допомогою програми для створення та відтворення презентацій Microsoft Office PowerPoint. Враховуючи те, що презентація об’єднана однією тема­тикою і загальним принципом оформлення, в учнів добре розвивається логічне та алгоритмічне мислення.  При створюванні презентації слід дотримуватися єдиної логічної схеми. Тоді учні з легкістю зможуть здійснювати взаємо­зв’язок з об'єктами або процесами, що відображаються на екрані.

Ще один вид мультимедійних матеріалів, якими я користуюся на уроках є електронний мультимедійний підручник. Він створений відповідно до навчальної   програми. Дітям не складно сприймати матеріал використовуючи електронні підручники, адже вони містить яскраві малюнки та фото, дикторський супровід, розв’язання задач та завдання з ілюстраціями. Особливістю електронного посібника є те, що він може бути і довідником, і тренажером, і репетитором.

Також доволі часто ми з учнями використовуємо на уроках мультимедійні Інтернет-ресурси. Вони дають нам змогу здійснювати віртуальні подорожі до відомих музеїв, картинних галерей, театрів тощо. За допомогою   Інтернет-ресурсів та великої інтерактивної дошки ми переглядаємо повчальні відео та різні майстер-класи, повторюємо танцювальні рухи, співаємо пісні караоке, знаходимо цікаві факти та багато іншого.

На сам кінець, хочу зазначити, що використання інформаційно-комп’ютерних технологій дуже корисно впливає на навчально-виховний процес.  Учні формують свої власні ідеї та думки, вчаться приймати альтернативні рішення, розвивають критичне мислення. Як говорить досить актуальне прислів'я «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути».

Слід зазначити, що доцільне використання інноваційних форм і методів навчання залежить від багатьох факторів та вимагає значної праці.  У  період реформування школи доцільно відкривати для себе сучасні технології та вдосконалювати свої навички. Адже зацікавлені та повні захвату оченята дітей – це чітке підтвердження того, що це важливо і необхідно.

C:\Users\Катя\Downloads\MyCollages (13).jpg

docx
Додано
7 березня
Переглядів
36
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку