Стаття "Візуалізація освітньої інформації з використанням відеохостингу YouTube"

Про матеріал
Використання відеохостингу YouTube в аспекті сучасної технологій візуалізації в освітньому процесі, створює передумови для підвищення якості та результативності освіти. Є потужним дидактичним інструментом, який зручний для сприйняття, розуміння, засвоєння й опанування інформації сучасним здобувачем освіти.
Перегляд файлу

Візуалізація освітньої інформації з використанням відеохостингу YouTube

 

 

Національна стратегія розвитку освіти, прийнята в Україні, націлює на продуктивні педагогічні ідеї та використання потенціалу сучасних інформаційно-комунікаційних технологій для їх реалізації. Та в епоху інформаційної насиченості, надзвичайно значущими є проблеми засвоєння знання, його компонування та оперативного використання. В аспекті модернізації освіти важливе місце займає технологія візуалізації.

Термін «візуалізація» (що походить від латинського visualis, що означає «зоровий») має різні тлумачення в психолого-педагогічної літературі стосовно до знань, інформації. В широкому сенсі – це прийоми і методи представлення інформації у вигляді, зручному для зорового спостереження. Під візуалізацією освітньої інформації розуміється систематизація, структурування і оформлення навчального матеріалу освітнього компонента у візуальний образ. В основі візуалізації лежить використання особливостей зорової системи і вродженої здатності людського мозку ефективно працювати із зоровими образами. А доцільність використання на даному етапі розвитку продиктована потребами сучасного покоління здобувачів освіти.

Серед засобів візуалізації чільне місце посідають: мультимедійні презентації, різноманітні відео, анімаційні відео, демонстрації слайдів, віртуальні лабораторії, програми-імітатори і т.д.

Цифрова компетентність є однією з основних для повноцінного життя та функціонування людини, тому її формування -  обов’язкова умова освітнього процесу. Розвиваючи дану тезу і враховуючи характеристику психологів сучасного покоління здобувачів освіти як «людей екрана», розглянемо візуалізацію освітньої інформації з використанням популярного відеохостингу YouTube. YouTube став одним із найпопулярніших місць для розміщення відеофайлів. Служба містить як професійні, так і аматорські відеозаписи, у тому числі відеоблоги.  Це один з найбільш відвідуваних сайтів у світі.

Наразі психологи і культурологи говорять про нову культуру сприйняття інформації, про мислення нового типу – «кліпове» мислення, яке формується як реакція на стрімке зростання інформації. Задача викладача ефективно використати особливості мислення та інформаційне середовище, в якому мешкає підліток і YouTube стає достойним інструментом для досягнення навчальної мети.

На підтримку важливості використання відеохостингу YouTube під час навчання можна навести переконливі аргументи: 

-                     збереження значних обсягів даних;

-                     забезпечення легкого доступу для знаходження джерел інформації;

-                       передавання інформації на величезну відстань;

-                     створення облікового запису на YouTube безкоштовне;

-                     багаторазовість вивчення і закріплення нової інформації;

-                     сучасна молодь має можливість навчатися в мережі Інтернет, швидко взаємодіє завдяки використанню соціальних мереж, живе в умовах інтенсивного інформаційного навантаження,

-                     зростання відсотка інформації, яка в епоху інформаційного суспільства передається візуальними каналами; 

-                     візуалізація надає можливість представляти великі обсяги інформації в згорнутій, логічній, зручній формі, що сприяє зростанню інтенсивності навчання; 

-                     полегшує процес навчання;

-                     розвиває пізнавальний інтерес;

-                     привернення уваги, виклик зацікавленості, емоційного ставлення до навчальної інформації;

-                     підвищення інформаційної насиченості освітнього процесу за одночасного зменшення часу для сприйняття навчального матеріалу, підтримка високого темпу навчання.

 

Для значної кількості педагогів своєрідним викликом стала життєва і професійна необхідність опанування сучасними цифровими інструментами візуалізації інформації. Обов’язковими складовими технології є викладачі, особистісно-професійні риси яких мають відповідати вимогам успішного застосування візуалізації інформації в мережі Інтернет з навчальною метою. Потрібно мати навики роботи з інформацією та засобами її адекватної презентації, проявляти творчу активність при візуалізації навчального матеріалу та вміти працювати з відеоредакторами та іншими програмними застосунками, яких наразі безліч. Підготовки майбутнього викладача до ефективного використання технологій візуалізації з використанням є перспективним напрямком подальших наукових досліджень умови ефективного використання засобів комп’ютерної візуалізації, розробки методичних рекомендацій та підходів їх ефективного запровадження в освітній процес.

Слід зауважити, що тема використання відеохостингу YouTube як візуалізації освітньої інформації у педагогічній діяльності є актуальною особливо в період криз різного характеру, які можуть унеможливити очну форму здобуття освіти.

Та не слід забувати, що ефективна освітня діяльність – це баланс усіх форматів подання інформації.

 

Використані джерела

 

  1.               Безуглий Д. С., Юрченко А. О., Удовиченко О. М. Огляд засобів комп’ютерної візуалізації для підтримки навчального матеріалу. Science and Education a New Dimension. Pedagogy and Psychology, VI (63), Issue: 153, 2018, C. 11-14
  2.               Зайцева Н.В. Візуалізація як невіддільний аспект навчання студентів немовних спеціальностей англійської мови. Науковий вісник, серія Педагогіка. МДПУ 2019 № (1)22 С. 116-122.
  3.               Заболотний В.Ф. Формування методичної компетентності учителя фізики засобами мультимедіа : [монографія] / Володимир Федорович Заболотний. – Вінниця : Едельвейс і К, 2009. – 454 с.

 

docx
Додав(-ла)
Ваць Ольга
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
3 січня
Переглядів
63
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку