стаття "Як вибрати манго?"

Про матеріал
Манго – це унікальний екзотичний фрукт, який улюблений багатьма українцями. Як показує практика, вибираючи цей плід в магазині, далеко не кожна людина може визначити його стиглість, через що нерідко відбуваються розчарування. Розглянемо основні особливості вибору манго, а також головні ознаки, за якими можна визначити достатню зрілість фрукта.
Перегляд файлу

ЯК ВИБРАТИ МАНГО?

Манго – це унікальний екзотичний фрукт, який улюблений багатьма українцями. Як показує практика, вибираючи цей плід в магазині, далеко не кожна людина може визначити його стиглість, через що нерідко відбуваються розчарування. Розглянемо  основні особливості вибору манго, а також головні ознаки, за якими можна визначити достатню зрілість фрукта.

Сорт

Манго культивують у багатьох країнах з жарким кліматом, таких, як Індія, Китай, Малайзія і Таїланд. Всього налічують понад 500 сортів манго, кожен з яких характеризується власним смаком, запахом, розміром, кольором і формами. Найбільшого поширення в світі отримали 35 сортів манго завдяки своїм смаковим якостям і цілющим властивостям.

Розмір

При виборі манго, перш за все, огляньте плід візуально. Стиглий плід манго має розмір в середньому близько 10-20 см в діаметрі. Але бувають плоди манго великих або менших розмірів в залежності від сорту фрукта. Тим не менш, стиглий свіжий манго повинен бути не надто великим і не зовсім маленьким.

Вага

Стиглий свіжий плід манго в середньому повинен важити 200-300 грамів. Однак в залежності від сорту і розміру, манго може бути і набагато важче. Так, зустрічаються плоди вагою до 1,5-1,8 кілограм. Щоб правильно вибрати манго, зважте його в руці, він повинен бути в міру важким при середніх розмірах фрукта.

Колір

Колір шкірки манго також залежить від його сорту. Тому колір фрукта може варіюватися від жовто-зеленого до насиченого помаранчевого, рожевого, червоного і навіть пурпурного відтінку. Не варто думати, що жовтий манго поступається за смаковими якостями червоному або помаранчевому. Свіжий стиглий плід манго не залежно від сорту має яскравий насичений колір шкірки.

Смак

На смак стиглий свіжий манго нагадує персик. Але смак манго може бути й іншим в залежності від сорту. Тим не менш, манго не повинен бути позбавленим смаку, це говорить про його незрілість. Навпаки, кислуватий смак манго вказує на те, що фрукт зіпсований.

Якщо ви вживаєте в їжу недостиглі плоди манго, то у такого фрукта смак повинен бути з легкою кислинкою за рахунок вмісту амінокислот. Однак у стиглих плодів кислинка в смаку повинна бути відсутня.

Шкірка

На дотик манго повинен бути гладким і пружним. Шкірка стиглого плоду повинна бути блискучою і не мати ніяких дефектів, пошкоджень або вм'ятин. Не лякайтеся, якщо на шкірці манго ви виявили невеликі чорні цятки, вони не шкодять плоду. Навпаки, невеликі вкраплення говорять про стиглість фрукта. А ось якщо на шкірці є вм'ятини, значить, фрукт вже почав псуватися

Зморшкувата шкірка манго говорить про те, що плід ще не дозрів. Такий манго краще не купувати. Швидше за все, такий плід вже почав псуватися. Шкірочка стиглого фрукта повинна бути здоровою і глянцевою.

Волога шкірка манго вказує на те, що плід пошкоджений всередині, тому його сік просочується назовні. Такий манго є зіпсованим, його не можна вживати в їжу. Шкірка свіжого стиглого манго злегка приминається під пальцями і пружинить. Якщо манго свіжий і стиглий, то після легких натискань на шкірку, вона повинна повністю відновлювати свою форму, не залишаючи слідів від пальців.

Запах

Після того, як ви оглянули манго, понюхайте його, так як запах фрукта може багато про що розповісти. Так, стиглі свіжі плоди манго мають ароматний трохи смолянистий або хвойний запах, який найбільш сильно проявляється у плодоніжці. Іноді манго віддає скипидаром.

Якщо ж манго зовсім не має запаху, значить, він ще не дозрів. Такий фрукт буде позбавленим смаку. Якщо манго віддає спиртом або кислим запахом, значить, він вже зіпсований або почав псуватися. Такий фрукт брати не варто. Манго взагалі швидкопсувний фрукт, тому його не можна зберігати довше п'яти днів при кімнатній температурі. Свіжий стиглий манго виділяє приємний солодкуватий аромат.

Форма

Манго в залежності від сорту має різну форму. Манго бувають яйцевидної, подовжено-яйцевидної і кулястої форми. Найбільш популярні плоди манго грушоподібної форми вагою від 120 грам до 1,8 кілограм. Зверніть увагу на форму манго, так як вона також може розповісти про якість фрукта.

Якщо манго виглядає жорстким і щільним, то такий плід ще не зрілий. Манго деформованої форми брати не варто, так як такий плід є неякісним і зіпсованим. Якщо форма манго округла, гладка без зморшок, значить, плід вже стиглий і готовий до вживання. Який би форми не був плід, шкірка манго повинна бути блискучою і не мати ніяких тріщин і пошкоджень на поверхні.

Плід

М'якоть стиглого свіжого манго м'яка, соковита і гладка. Колір м'якоті плоду насиченого жовтого або помаранчевого кольору зі смаком персика. Насіння у плода манго велике і важке. Так, Довжина насіння може становити 5-10 см, а його вага – 50 грам. Зверху насіння вкрите твердою оболонкою, його не можна вживати в їжу.

Запах плоду манго слабо віддає скипидаром в поєднанні з ароматом абрикоса, персика, дині, лимона або навіть троянди в залежності від сорту фрукта. Плід свіжого стиглого манго не повинен бути твердим або занадто м'яким. У першому випадку, плід ще не дозрів, а в другому – перезрів.

Корисна порада

При виборі манго важливо знати кілька секретів. Перш за все, манго потрібно оглянути і понюхати. Зважте манго в руці, щоб визначити ступінь його зрілості. Потім злегка натисніть на плід, щоб визначити його твердість і пружність.

Вибирайте плід зі здоровою блискучою шкіркою без тріщин і зморшок. Після натискання на манго, на його поверхні не повинно залишатися ніяких слідів, тим більше, вм'ятин і поглиблень. Якщо при натисканні виділяється сік, ні в якому разі його не беріть, він вже почав псуватися.

Понюхайте плід у його хвостика, запах повинен йти смолистий. Якщо ніякого запаху немає, то і смаку у такого манго не буде. Не беріть манго з кислуватим запахом, він не буде свіжим. Вибирайте не надто твердий і не зовсім м'який плід.

Поради щодо зберігання манго

Зберігати манго слід не в холодильнику, а в приміщенні при кімнатній температурі. При такому зберіганні навіть злегка недозрілі плоди швидко дозріють. Проте, манго не можна зберігати в холодильнику довше 2-3 днів, а в кімнатних умовах – більше 5 діб. У прохолодному приміщенні при температурі +10 градусів манго можна зберігати протягом 3 тижнів. Якщо ви купили недостиглий манго, оберніть його в папір, і залиште при кімнатній температурі дозрівати. Манго не люблять холоду, це теплолюбиві культури, тому не бажано зберігати їх при температурі нижче 10 градусів тепла, щоб не зруйнувати м'якоть фрукта.

Вжити манго в їжу слід протягом декількох днів з дня покупки, тому не варто купувати його за тиждень або місяць до свята. Манго вживають не тільки свіжими і приготуванні різних страв, але їх можна маринувати, солити, заморожувати і навіть сушити.

Якщо вимочити плоди манго в солоній воді, то вони стануть хрусткими і безбарвними. Мариновані манго вживають в їжу, так само, як і манго, вимочені в солодкому сиропі. Висушені на сонці коричневі плоди манго зберігаються досить довго і є відмінною закускою. Порізані на шматочки плоди манго заморожують. А солоні манго вживають в якості закуски.

Поради щодо вживання манго

Манго є дуже корисним і низькокалорійним екзотичним фруктом, який містить велику кількість вітамінів, амінокислот, мінералів і мікроелементів. Манго лікує болі в шлунку, запалення ясен і застуду. Манго вживають в сирому вигляді, тобто, свіжі стиглі плоди. Також манго додають в різні салати, соуси, гарніри та інші страви. Манго прекрасно підходить до страв з м'яса, риби і птиці. З плодів манго варять компоти, варення, джем, готують морозиво, пюре, мармелад, йогурти та інші солодощі. Недостиглі плоди манго вживають для приготування гарнірів і соусів до м'яса і овочів, а також кладуть в салати, як фруктові, так і овочеві. Якщо плід манго виявився перезрілим, то з нього вийде відмінний сік з м'якоттю.

Перед вживанням манго необхідно очистити від шкірки і видалити кісточку. Шкірка і кісточка не їстівні. Їдять тільки м'якоть манго. Перш ніж очистити манго, попередньо охолодіть його.

Існує кілька пособів очищення екзотичного плоду:

Ножем. Розріжте плід на дві половини. Ріжте вздовж якомога ближче до кісточки. На половинці без кісточки зробіть ґрати. Шкірку не прорізайте. Виверніть половинку. Ножем або руками від'єднайте кубики від шкірки. Тепер візьміть половинку з кісточкою та обріжте м'якоть навколо неї. Очистіть шкірку та наріжте м'якоть кубиками.

 

 

 

 

 

 

чистка фрукта

Овочечисткою. Нею можна видалити шкірку. Для нарізування м'якуша використовуйте ніж. Плід можна розрізати на дві частини – одна буде з кісточкою, інша – без. Просто виріжте кісточку із половини плоду. Цей спосіб підходить лише для стиглого фрукта.

 

 

 

 

Ножем, можна обійтися без овочечистки та почистити манго ножем, як будь-який інший фрукт чи овоч.

 

 

 

 

 

 

 

Ножем, зробіть поперечні надрізи у вигляді часточок вздовж усієї кісточки. Потім гострим ножем відріжте часточки від кісточки. Намагайтеся зрізати якомога ближче до серцевини, щоб не викидати цінну м'якоть. Обріжте шкірку з кожної часточки.

 

 

Ножем, зробіть хрестоподібний надріз на маківці фрукта і стягніть шкірку, як пелюстки. Цей спосіб очищення підійде лише у випадку м'якого плоду.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Можна також видалити серцевину за допомогою спеціального пристрою - мангорізки. Цим пристроєм користуватися легко: необхідно помістити фрукт на підставку або тарілку, прорізати манго та прибрати кісточку.

 

 

 

 

Склянкою. Досить цікавий спосіб очищення фруктів. Підходить, якщо збираєтеся зробити сік. Отже, візьміть ніж, зріжте часточки вздовж кісточки. Ви отримаєте чотири частини зі шкіркою. Піднесіть кожну частину до грані склянки, натисніть уздовж шкірки та зніміть її. При цьому м'якоть має залишитися у склянці. Крім того, склянкою можна витягти кісточку з однієї половини плода. Використовуйте грань склянки як ложку. Кісточка залишиться у склянці.

docx
Додано
15 грудня 2021
Переглядів
2235
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку