STEM-вернісаж "Гарбуз"

Про матеріал
Формувати в учнів предметні компетентності: - поглибити знання дітей про родину гарбузових ; - показати практичне значення знань з біології , хімії, математики, географії, інформатики , трудового навчання .
Перегляд файлу

Тема:  STEM-вернісаж « Гарбуз»

(Підготувала учитель хімії та біології

 Шпортько Віта Володимирівна)

          Очікувані результати :

  • вміння вчитися – самостійно отримувати знання, планувати свої дії та 

     доводити роботу до  логічного кінця;

  • соціальні компетентності – співпрацювати  плідно в групі, використовувати різні ролі і функції в колективі для досягнення мети , проявляти ініціативу;
  • здоров’язбережувальну компетентність – дбайливо ставитися до свого здоров’я: дотримуватись здорового харчування;
  • компетентності з ІКТ – вміння здобувати, осмислювати, опрацьовувати та використовувати інформацію з різних джерел, користуватися різноманітною довідковою літературою, удосконалювати навички роботи з різноманітними джерелами інформації;
  • математичну(підприємливість та фінансову грамотність)-вміння обчислювати задані дані .

Формувати в учнів предметні компетентності:

  • поглибити знання дітей про  родину гарбузових ;

- показати практичне значення знань з біології , хімії, математики, географії, інформатики , трудового навчання  .

Термін дії: короткостроковий.

 

   Обладнання: плоди та насіння гарбуза, терези , спирт , ємкість , харчова плівка, ножиці, терка, паперовий рушник, схема мапи України (паперова) , довідковий матеріал, презентація до уроку.

                                                      Хід уроку

І.Організаційний етап

ІІ.  Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів.

Учитель. 

       Гарбуз вже кілька років не виходить із тренду, повернувшись до нашого столу . Цей соковитий плід є надзвичайно корисним і може виводити з організму шкідливі речовини.

    Насправді гарбуз або кабак (лат. Cucurbita) — це величезна ягода, вага якої може сягати кількох сотень кілограмів.

     Батьківщина гарбуза — Мексика, там його вживали ще 8000 років тому. Культура поширилася по світу з Південної Америки, її вирощували ще індіанці багато років тому. В Європі гарбуз перші почали вирощувати іспанці і португальці.Маса овоча варіюється в залежності від сорту. В середньому одна гарбуз важить близько 10 кг або навіть пару десятків кілограм. У Канаді фермер виростив гарбуз і зовсім вагою 327кг, потрапивши в книгу рекордів Гіннеса.

       Гарбуз — досить невибаглива до вирощування культура. Росте у субтропіках і в помірній кліматичній зоні. Як і огірки, кабачки, гарбуз любить світло і вологу. При недостатній вологості ґрунту починає сохнути. Збирають урожай гарбуза на початку вересня або в кінці серпня.

Багато до гарбузі ставляться скептично, вирощуючи її лише для гарбузового насіння і використання самого овоча, як корм для тварин. А даремно. Печена і варений гарбуз — прекрасне дієтичне блюдо, широко використовується в дитячому харчуванні.

      Учні 9 класу працювали над проєктом «Гарбуз».  Сьогодні до вашої уваги презентація проєктної роботи.

     Отже, сьогодні  нашим головним героєм  заходу є -  ГАРБУЗ.

III.Актуалізація опорних знань учнів

Завдання для груп

1-ша група «Творча» – знаходять інформацію в мережі Інтернет та порівнюють сорти гарбузів , заносять дані на схему мапу України ;

2-га група «Експериментатори» -  діти шукають інформацію про хімічний склад  гарбуза та проводять експеримент по дослідженню вмісту каротину;

                  3-га група «Дослідники» - знаходять інформацію про отримання олії холодного віджиму насіння гарбуза  та за допомогою досліду обчислюють математичний вихід  її з насіння одного гарбуза .

                       1-ша група «Творча»

 Історія походження

     Цей овоч родом з Північної Америки. А назву свою він отримав від грецького "Pepõn" - велика диня. Ще до прибуття перших переселенців, гарбуз був одним з основних продуктів на столі індіанців. 
Коли Колумб привіз гарбузове насіння до Європи, цей овоч почали використовувати для того, щоб нагодувати худобу, а не людей. Але згодом гарбуз почали широко використовувати в кулінарії.

    Гарбу́з чи каба́к — родова назва рослин з родини гарбузових. Однорічна трав'яниста рослина з повзучим стеблом, п'ятилопатевими листками та великими жовтими квітками.

    Квіти гарбузів — роздільностатеві, великих розмірів, жовті. Запилюються вітром та комахами. Сорти гарбузів добре запилюються перехресно. Якщо є мета отримати чисте сортове насіння, жіночі квіти запилюють штучно та закривають паперовими мішечками. Штучне запилення квітів також використовують для підвищення врожаю.

    Особливістю сучасної технології вирощування гарбуза на насіння в Україні  є саме високопродуктивні сорти. Сильні позиції на ринку мають сорти гарбузів на насіння української селекції: Український багатоплідний, Лель, Народний, Валок, Гамлет і Світень, які за своїми характеристиками задовольнять найвибагливішого виробника насіння з різними напрямками його використання.

Сорт гарбуза Український багатоплідний

Сорт Український багатоплідний

 

Український багатоплідний. Вид твердокорий. Сорт ранньостиглий (від сходів до достигання 88–109 діб). Стебло довге, 3–4 м. Плоди оберненояйцеподібні і короткоовальні, слаборебристі, жовто-помаранчеві з широкими темно-зеленими смугами, які поступово набувають помаранчевого забарвлення. Кора дерев’яниста. М’якуш світло-помаранчевий, хрумкий, товщиною 3–5 см. Вміст сухої речовини в плодах – 6,0–10,5%, цукрів 5–6%, каротину 2,1–3,2 мг%. Середн­я маса плода – 5–8 кг. Насіння жовто-кремове, маса 1000 штук – 190–230 г. Урожайність плодів – 21,7–40 т/га, насіння – 500–600 кг/га. Сорт посухостійкий. Столового і насіннєвого призначення.

Сорт гарбуза Лель

Сорт Лель

 

Лель. Вид твердокорий. Сорт ранньостиглий (від сходів до достигання 90–100 діб). Кущовий. Плоди сплюснуті, гладенькі, слаборебристі, жовто-оранжеві з широкими темно-зеленими смугами, які поступово набувають помаранчевого забарвлення. Кора дерев’яниста. М’якуш помаранчевий, хрумкий, товщина 4–5 см. Вміст сухої речовини в плодах – 6,0–8,0%, цукрів – 4–5%, каротину – 3–5 мг%. Середня маса плода – 3–4 кг. Насіння жовто-кремове, маса 1000 шт. 180–250 г. Урожайність плодів – 30 т/га, насіння – 600–800 кг/га. Сорт посухостійкий, високопридатний для механізованого вирощування і збирання комбайнами за рахунок кущової форми рослин. Столового і насіннєвого призначення.

Сорт гарбуза Народний

Сорт Народний

 

Народний. Вид крупноплідний. Сорт середньостиглий (118–120 діб). Довгостебловий, головне стебло завдовжки понад три метри. Плоди слабосплюснуті, іноді округлі, середні та крупні за розмірами і вагою (7–15 кг, окремі до 20–40 кг). Кора м’яка, рожевувато-помаранчевого кольору. М’якуш жовтувато-помаранчевий, товщиною 5–6 см, крихкий, Вміст сухої речовини в плодах – 4–6%, цукрів – 3,3%, каротину – 4,4 мг%. Насіння біле, крупне, маса 1000 штук – 330–400 г. Урожайність плодів – 50–60 т/га, насіння – 600–800 кг/га. Столового і насіннєвого призначення.

Сорт гарбуза Валок

Сорт Валок

Валок. Вид крупноплідний. Сорт середньостиглий (110–120 діб). Кущовий. Плоди слабосплюснуті, слабосегментовані, дрібні та середні масою 3,5–5,0 кг. Забарвлення кори плода сіре. М’якуш блідо-помаранчевий, нещільний, товщина 3–5 см. Вміст сухої речовини в плодах – 6–8%, цукрів – 5–6%, каротину – 5–7 мг%. Насіння біле, крупне, маса 1000 штук – 330–418 г. Урожайність плодів – 35–60 т/га, насіння – 700–800 кг/га. Сорт кормовий і для виробництва товарного насіння. Рослини сорту формують по довжині рядка природні валки плодів.

Сорт гарбуза Світень

Сорт Світень

 

Світень. Вид крупноплідний. Сорт середньостиглий (115–120 діб). Кущовий. Плоди слабосплюснуті, слабосегментовані, дрібні та середні масою 2,5–5,1 кг. Забарвлення кори плода світло-сіре. М’якуш блідо-помаранчевий, нещільний, товщина 3–5 см. Вміст сухої речовини в плодах – 5–8%, цукрів – 4–6%, каротину – 2–8 мг%. Насіння біле, крупне, маса 1000 штук – 280–350 г. Урожайність плодів – 35–48 т/га, насіння – 600–800 кг/га. Сорт універсальний і для виробництва товарного насіння. Рослини сорту формують по довжині рядка природні валки плодів.

 

https://sad.dp.ua/wp-content/uploads/2021/01/2478783abed511e790be0050569d745e_a5ab7339c13611e790be0050569d745e.jpg

Сорт Гамлет

Гамлет. Вид твердокорий. Сорт ранньостиглий (до достигання 84–90 діб). Короткоплетистий, голонасінний. Плоди округло-сплюснуті, гладенькі, слаборебристі, жовто-помаранчеві. Кора дерев’яниста. М’якуш кремовий, хрумкий, товщина 3–4 см. Вміст сухої речовини у плодах – 6,9–7,0%, цукрів 4–5%, каротину 3–5 мг%. Середня маса плода – 2,6–4,2 кг. Насіння голе, зелене, маса 1000 штук – 178–250 г. Урожайність плодів – 31–40 т/га, насіння – 490–580 кг/га. Сорт посухостійкий, високопридатний для механізованого вирощування і збирання комбайнами за рахунок кущової форми рослин. Основне призначення сорту – використання в олійно-жировій і кондитерській промисловості.

Складання карти схеми –мапи  посіву  високосортних гарбузів (рис.1)

 

 

                       Рис.1  Карта схема –мапа посівної площі гарбузів в Україні (29,9 тис. га)

 

              2-га група «Експериментатори»

                 Харчовий склад гарбуза

        Гарбуз - скриня здоров'я" - говорить народна мудрість.

    Харчовий склад гарбуза: калорійність гарбуза складає в середньому - 22 кКал / 100 гр.

                    Гарбуз містить найбільшу кількість заліза серед овочів. Містить в п'ять разів більше каротину ніж морква. Користь гарбуза для людини полягає у високому вмісті вітамів А( каротину) і Е, які допомагають зберегти молодість. Тож достатньо регулярно вживати в їжу гарбуз, щоб уникнути передчасних ознак старіння.  Дослідження каротину в гарбузі.

Виділяємо пігмент каротин з гарбуза

Чому  гарбуз оранжевий? ( Тому що  в ньому міститься яскравий пігмент каротин — розчинимо його за допомогою досліду).

     Бета-каротин — це помаранчево-жовтий рослинний пігмент з групи каротиноїдів. Не розчиняється у воді, тільки в органічних розчинниках (жирах, спиртах). Каротин є провітаміном, тобто біохімічним попередником вітаміну А. Зареєстрований як харчова добавка Е160а. Джерелом каротину, переважно, є натуральна сировина: морква, гарбуз, бактерії. А ще — зелена цибуля, щавель, шпинат, салат та інші рослини. Речовина має антиоксидантні, імуностимулюючі та адаптогенні властивості.

Обладнання:

  • гарбуз;
  • спирт 96%;
  •  ємкість;
  • харчова плівка;
  • ножиці;
  • терка;
  • паперовий рушник( рис.2)

Рис.2  Обладнання для досліду

Хід роботи:

 1.Натріть м’якоть сирого гарбуза і помістіть в ємкість;

2.Залийте спиртом;

3. Замотайте в харчову плівку та залиште на 5—6 годин;

     Коли час спливе, подивіться на спиртовий розчин, який  пофарбується у жовто-оранжевий колір, тому що в ньому розчиниться каротин. Роздивитися речовину у спирті можна, зливши рідину у прозорий посуд. А ще можна також  вмочити паперовий рушник у пофарбований спирт. Рідина підніметься вгору на кілька сантиметрів і зафарбує папір (рис.3).

Рис.3. Фото проведених дослідів( забарвлення спирту в  жовто-оранжевий колір та зафарбовування паперового рушничка цим розчином)

 


Інший склад на 100 гр.:

 

  • Білки – 1 гр.;
  • Жири – 0,1 гр.;
  • Вуглеводи – 4,4 гр.;
  • Харчові волокна – 2 гр.;
  • Органічні кислоти – 0,1 гр.;
  • Вода – 91,8 гр.;
  • Моносахариди та дисахариди – 4,2 гр.;
  • Крохмаль – 0,2 гр.;
  • Зола – 0,6 гр.

Вітаміний склад:

100 гр. гарбузу містить наступні вітаміни

  • Вітамін PP – 0,5 мг;
  • Бета-каротин – 1,5 мг;
  • Вітамін A – 250 мкг;
  • Вітамін B1 – 0,05 мг;
  • Вітамін B2 – 0,06 мг;
  • Вітамін B5 - 0,4 мг;
  • Вітамін B6 – 0,1 мг;
  • Вітамін B9 – 14 мкг;
  • Вітамін C – 8 мг;
  • Вітамін E – 0,4 мг;
  • Вітамін PP – 0,7 мг.

 

Макроелементний склад:

100 гр. гарбузу містить

наступні макроелементи

  • Калій – 204 мг;
  • Кальцій – 25 мг;
  • Фосфор – 25 мг;
  • Хлор – 19 мг;
  • Сірка – 18 мг;
  • Магній – 14 мг;
  • Натрій – 4 мг.

 

Мікроелементи:

100 гр. гарбузу містить наступні мікроелементи:

  • Залізо – 0,4 мг;
  • Цинк – 0,24 мг;
  • Марганець – 0,04 мг;
  • Мідь – 180 мкг;
  • Фтор – 86 мкг;
  • Йод – 1 мкг;
  • Кобальт – 1 мкг.

 

 

                  3-га група «Дослідники»

 

 Математика (підприємливість і фінансова грамотність) .

   Багато аграріїв обирають досить економічно вигідний напрям - це вирощування гарбузів на насіння. Адже саме ця ніша завжди має стабільно високий і платоспроможний попит як на внутрішньому, так і зовнішньому продовольчому ринку.

 Для того, щоб шляхом холодного віджиму отримати один літр олії, потрібно приблизно два з половиною кілограми насіння. Таку кількість насіння отримують з 30-40 гарбузів! Для насичення організму вітамінами рекомендовано вживати по 1 чайній ложці олії 2-3 рази на день як самостійний засіб або додавати до готових страв.

Лікувальні властивості гарбузового насіння:

  • використовувують  для вироб­ництва натуральних лікарських препа­ратів, які мають значну загальнозміцню­вальну дію;
  • чудово стабілі­зує кров’яний тиск і особливо корис­не гіпертонікам

            надзвичайно ефективно знижують рівень цукру в крові;

  • виводять з організму людини шкідливі свинець та кадмій;
  • народний засіб від гельмінтів;
  • чудовий ан­тистресовий засіб;
  • значний вміст в ньому цинку покращує пам'ять, знижує загальну стомлюваність організму лю­дини.

Гарбузова олія, насіння і гарбуза

       

 

 

                           Практична лабораторія.

 

Розрахуємо вихід олії  насіння з одного плоду гарбуза столового.

 

  1. Вимірюємо  вагу одного гарбуза;
  2. Вимірюємо вагу його насіння;
  3. Знаходимо вихід олії холодного віджиму  насіння з гарбуза(1л. олії -2.5 кг насіння , х- 0,5 кг , звідси х=1*0,1 :2,5=0,4=40 гр)
  4. Робимо висновок(рис.3)

                           Рис.3.Практична лабораторія

Гарбузова олія – делікатесний і поживний продукт, її можна використовувати в дієтичному харчуванні. Варто відзначити, що олію насіння гарбуза не слід піддавати термічній обробці, при нагріванні вона втрачає свої корисні властивості. Найкраще використовувати її як заправку до салатів або додавати до холодних соусів.

 

   

IV. Узагальнення. Підбиття підсумків.

   Здоров’я людини – це складний механізм, за яким потрібно ретельно стежити, і гарбуз – відмінний помічник в цій справі. Якщо цей овоч буде в вашому раціоні постійно, ваше самопочуття поліпшиться, а системи і органи будуть працювати без збоїв.

   

 

 

Список використаних джерел

1.https://utvdnipro.dp.ua;

2. https://www.xpert.com.ua/garbuz.html;

3.https://blog.liebherr.com/holodilna-tehnika/ua/food/10-faktiv-pro-harbuz/;

4.http://gi.edu.ua/koledzh/pidrozdily/viddil-studentskoho-zhyttia/sotsialno-psykholohichna-pidtrymka/item/437-chomu-treba-isty-harbuz-7-perekonlyvykh-prychyn;

4. https://life.liga.net/porady/cards/tykva-polza-dlya-zdorovya-kak-vliyaet-na-organizm;

5. https://tsikavi-fakty.com.ua/50-tsikavyh-faktiv-pro-garbuz/;

6.https://life.pravda.com.ua/health/2018/09/23/233249/;

7. https://royalhouse.org.ua/83425/mozhno-li-upotreblyat-tykvu-v-syrom-vide-pol-za-i-vred/;

8. https://cbo.org.ua/kasha-z-garbuza-korist-i-shkoda-dlya-organizmu-lyudini/.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
До підручника
Біологія 9 клас (Межжерін С.В., Межжеріна Я.О.)
Додано
4 травня 2022
Переглядів
931
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку