Стійкість під час війни. Методи стабілізації.

Про матеріал
Презентація до заняття з учнями 7-11класів "Сітйкість під час війни. Методи стабілізації".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стійкість під час війни. Методи стабілізації

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Аналіз емоційного стану. Який настрій у вас сьогодні?Що повпливало на настрій?

Номер слайду 4

Війна — час, коли людина постійно перебуває у стані стресу, переймаючись своєю безпекою, а також безпекою рідних, близьких та країни загалом. Хтось на лінії фронту, чиєсь місто бомблять російські війська, у когось залишилися родичі в окупованому Херсоні чи зруйнованому Маріуполі, а хтось втратив близьку людину чи страждає від наслідків синдрому вцілілого…

Номер слайду 5

Вправа “Асоціації “Стрес

Номер слайду 6

Стрес. Стрес — це захисна реакція організму на зовнішні подразники. Вона проявляється психічно, фізично, емоційно та дає змогу адаптуватися до змін

Номер слайду 7

Завдання. Що відбувається з людиною під час стресу?:- Які фізичні відчуття виникають під час стресу?- Які емоції з’являються?- Які думки виникають?

Номер слайду 8

Фізичний прояв: Пітливість. Пришвидшене серцебиття. Шлункові розлади. Порушення сну

Номер слайду 9

Емоційний прояв. Страх. Ступор ( емоційний параліч)Злість. Розгубленість. Невпевненість

Номер слайду 10

Думки. Агресія. Сум. СльозиІстерика

Номер слайду 11

Як впливати на свій стан?Теплий чай. Режим дня. Фізичні навантаження Правильне харчування. Дихання. Зміна оточення( натовп на природу)Музика. Сон — найліпший союзник у боротьбі зі стресом. Варто прагнути до 7-9 годин сну протягом доби. Якщо людині складно допомогти собі самостійно, можна звернутися до спеціалістів. Наразі в Україні можна безкоштовно отримати психологічну допомогу телефоном чи онлайн.

Номер слайду 12

ПРАКТИКИ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ СТАБІЛІЗУВАТИСЯКонтроль стоп, спини, очей і рук. У людини є кілька точок опори й контакту, завдяки яким вона може вийти зі стану паніки та стресу й допомогти собіПерше — це стопи. Що б не відбувалося, перевіряйте в себе наскільки стійко стоять стопи. Подивіться зараз на ваші ноги. У той момент, коли ви чуєте інформацію, що вас лякає, постарайтеся одразу подивитися на свої ноги. Коли з’являється контакт із ногами, з’являється можливість рухатися. Вправа “Перекати стопами”Друге — спина. Якщо у вас є можливість на щось опиратися, зробіть це. У той момент, коли стає страшно, притуліться до стіни чи до спинки стільчика.

Номер слайду 13

Третє — очі. Озирніться своєю кімнатою. Подивіться, що видно навкруги. Якщо поруч із вами хтось є, зустріньтеся з ним / нею поглядом. Коли страшно, ми говоримо “у мене в очах потемніло”, тобто виходимо із зорового контакту. А ще, коли стає страшно, у нас розширюються зіниці, щоб охопити поглядом більшу кількість об’єктів. Буває, усе “пливе” перед очима, а буває, в очах темніє. Тож спробуйте покліпати очима і знайти якусь яскраву точку навкруг, аби сфокусуватися. Четверте — руки. Стисніть і розтисніть свої руки, потріть їх. У той момент, коли ми тремо руки, допомагаємо вийти собі з фази стресу. Далі обійміть себе. Коли нам страшно й ми потрапляємо у фазу сильного стресу, втрачаємо контакт зі своїм тілом. Ми буквально “вилітаємо” з нього. Але тільки тіло може витримати те напруження, з яким ми стикаємося. Якомога частіше замотуйтеся в плед.

Номер слайду 14

Обов’язкова вправа. Навіть якщо ви забудете про все інше, пам’ятайте про цю вправу. Як тільки з’являється можливість, зробіть “потягушки”, потягніться вверх. Пам’ятайте, що неврологи розповідають про понижений та підвищений тонуси. Коли ми в стані стресу, м’язи в спазмі. Нам треба повернути їхній нормальний тонус — саме так ми виходимо зі стану стресу. Вправа “Крижинка”.

Номер слайду 15

Дихання – це швидкий інструмент для заспокоєння. Простими вправами ми можемо заспокоїтися, узяти під контроль тривогу та прояви стресу.

Номер слайду 16

Вправа-загадка«Відгадайте загадку: «Вона не має ціни. Вона збагачує тих, хто її отримує, не збіднюючи тих, хто її дарує. Вона триває одну мить, пам'ять про неї залишається надовго. Немає таких багатих, які могли б прожити без неї, і немає таких бідних, які не стали б багатшими її милістю. Вона створює щастя в будинку, атмосферу доброзичливості в справах і служить паролем для друзів. Разом із тим її не можна купити, випросити, позичити або вкрасти, бо вона являє собою цінність, яка не принесе ніякої користі, якщо не буде йти від чистого серця »».

Номер слайду 17

pptx
Додав(-ла)
Матюк Ольга
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
27 березня 2023
Переглядів
379
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку