Страви з морепродуктів

Про матеріал
Презентація уроку з теми: "Технологія приготування страв з морепродуктів" для здобувачів освіти ПТО з професії "Кухар 4 розряду".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Класифікація нерибних продуктів моря Морські безхребетні ракоподібні Краби Креветки Омари Лангусти Молюски Рапани Морський гребінець Устриці Мідії Голкошкірі Трепанги Кукумарія Морський їжак Водорості Молюски головоногі Кальмар Восьминіг Каракатиця Ламінарія

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Кальмари фаршировані грибами Технологічна картка Назва сировини Кількість, г Тушки кальмарів 500 Печериці 250 Цибуля 100 Майонез 30 Сир напівтвердий 50 Масло вершкове 15 Борошно 20 Петрушка 10 Кріп 10 Сіль 10 Перець 5 Вихід 1000

Номер слайду 5

Технологія приготування Кальмари обдаємо кип'ятком та промиваємо під холодною водою. Знімаємо плівку і обережно вичищаємо нутрощі, добре промиваємо . Відварюємо кальмари в солоній воді 3-5 хвилин (при довгому варінні тушки можуть стати жорсткішими). Викладаємо тушки на друшляк і даємо стекти воді. Залишаємо остигати.

Номер слайду 6

Технологія приготування Нчинка: печериці та цибулю дрібно нарізаємо. На розігріту сковорідку кладемо різані печериці, підсмажуємо до напівготовності і додаємо воду. Тушкуємо 10-15 хвилин.  Окремо обсмажуємо цибулю на вершковому маслі до золотистого кольору. Готові печериці дістаємо шумівкою, зєднуємо з цибулею і перемішуємо. Розігріваємо духовку до 180-200 градусів. Форму для запікання злегка змащуємо вершковим маслом. Натетаємо на крупній тертці сир. Додаємо 10г сиру і 15г майонезу в начинку і перемішуємо.

Номер слайду 7

Технологія приготування Начиняємо тушки кальмарів не занадто щільно, краї закріплюємо зубочистками. Викладаємо на деко, зверху обмазуємо майонезом. Присипаємо петрушкою та кропом. Посуд для запікання, ставимо в розігріту до 180-200 градусів духовку хвилин на 15-20 (час і температура залежить від індивідуальності вашої духовки). Після закінчення цього часу виймаємо форму, посипаємо кальмари залишилися сиром і знову відправляємо в духовку на 2-3 хвилини, щоб сир розтанув. Готуємо грибний соус - до грибного відвару, що залишився від грибів, додаємо білу борошняну пасеровку та при постійному помішуванні варимо до загустіння.

Номер слайду 8

Подача Перед тим як фаршировані кальмари подати на стіл, потрібно видалити зубочистки. Готові кальмари подаємо в холодному вигляді, викладаємо на тарілку цілими тушками, або просто ріжемо на шматочки і поливаємо соусом.

Номер слайду 9

Мідії з беконом під вершково-шпинатним соусом Технологічна картка Назва сировини Кількість,г Мідії (з раковинами заморожені) 140 Вершки 33% жирності 80 Шпинат 5 Бекон 30 Сир твердий 50 Листя салату 10 Лимон 100 Базилік 5 Рослинне масло 30 Сіль 20 Перець чорний мелений 5 Вихід 300

Номер слайду 10

Технологія приготування Розморожуємо мідії при кімнатній температурі. Ретельно промиваємо під проточною водою. Потім за допомогою ножа зачищаємо раковини, відрізаємо саме м'ясо мідій безпосередньо від ніжки. Складаємо м'ясо мідій в окрему тарілку, а раковини миємо і сушимо. М'ясо мідій заливаємо холодною водою так, щоб мідії були повністю покриті нею, солимо і ставимо на великий вогонь. Коли вода в каструлі закипить, зменшуємо вогонь і варимо м'ясо мідій 2-4 хвилини. Листя шпинату ретельно миємо під проточною водою і даємо їм трохи просушитись. Потім нарізаемо їх тоненькою соломкою.

Номер слайду 11

Технологія приготування Бекон смажимо не доходячи до стану шкварок. Після того, як бекон посмажили, викладаємо його на заздалегідь розкладені паперові рушники і даємо стекти всьому зайвому жирові. Вершки випарюємо на повільному вогні до половини об'єму. Після того, як вершки загусли, додаємо в сотейник вже порубаний шпинат і солимо. Ще пару хвилин тримаємо соус на вогні і відставляємо, щоб він трохи охолов. На деко викладаємо раковини мідій. Потім бланшовані мідії викладаємо на кожну раковину, зверху укладаємо шматочки бекону. Тепер поливаємо кожну раковину вершковим соусом зі шпинатом. Сир тремо на дрібній тертці і посипаємо кожну мідію. Розігріваємо духовку до 180-220 ˚С і запікаємо 5 хв до утворення рум'яної сирної скоринки.

Номер слайду 12

Подача Повністю готові мідії викладаємо в кругле сервірувальне блюдо, прикрашаємо все листям салату, можна додати ще пару гілочок базиліка зверху і пару часточок лимона. Поперчити.

Номер слайду 13

Жульен з креветками Технологічна картка Назва сировини Кількість,г Креветки заморожені 200 Масло вершкове 20 Сир твердий 50 Майонез 30 Вершки (30% жирності) 42 Борошно пшеничне в/с 25 Вода 300 Сіль 10 Вихід 300

Номер слайду 14

Технологія приготування У киплячу підсолену воду покладемо заморожені креветки і залишимо варитися 2-4 хв. Готові креветки дістанемо з води за допомогою шумівки і залишаємо остигати. Бульйон, в якому варилися креветки залишимо для соусу. Остиглі креветки почистимо від панцирів. Залишимо кілька креветок цілими для прикраси. Креветочне м'ясо поріжемо на невеликі шматочки. Розведемо борошно в невеликій кількості теплої кип'яченої води, постійно помішуючи ложкою, до консистенції рідкої сметани. Додамо 100г бульйону, в якому варилися креветки, майонез, вершки, сіль і перемішуємо ложкою., доводимо до кипіння.

Номер слайду 15

Технологія приготування Сир натремо на дрібній тертці. Креветки перекладаємо в миску з соусом, перемішуємо ложкою. Отриману суміш перекладаємо в кокотниці, посипаємо сиром і викладаємо невеликий шматочок вершкового масла. Ставимо жульєн в розігріту до 190°С духовку на 12-15 хвилин, поки сир не зарум'яниться.

Номер слайду 16

Подача Жульєн подаємо гарячим в кокотницях на тарілці з серветкою. Можна прикрасити зеленню, цілими креветками і часточкою лимона.

Номер слайду 17

Користь морепродуктів для людини Морепродукти славляться високим вмістом рідкісних, але необхідних організму мінералів і мікроелементів. Краби багаті залізом і фосфором, кальмари містять калій, а молюски – нікель і мідь. Мідії наситять організм кобальтом, а м’ясо морської риби сповнене йодом, фосфором, залізом, марганцем, міддю. Крім того, морепродукти – це джерело низькокалорійного легко засвоюваного білка. Тому споживання таких забезпечить клітинний метаболізм без ризику відкладення зайвої ваги.

ppt
Додано
14 березня 2023
Переглядів
1919
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку