Сучасні молодіжні субкультури

Про матеріал
Бесіда зі старшокласниками «СУЧАСНІ МОЛОДІЖНІ СУБКУЛЬТУРИ» Мета: структурувати знання учнів про сучасні молодіжні субкультури, їх ідеологію, відмінні риси, особливості та загрози.
Перегляд файлу

 

Бесіда зі старшокласниками

«Сучасні молодіжні субкультури»

 

Мета: структурувати знання учнів про сучасні молодіжні субкультури, їх ідеологію, відмінні риси, особливості та загрози.

Вступне слово

Сучасні підліткові субкультури вражають старше покоління своїми модними напрямками. І чим тільки не захоплюються сучасні діти! Можливо, прибиваючись до тієї чи іншої сучасної течії, підростаюче покоління просто не знаходить себе в складний період становлення особистості і хоче якимось чином виділитися з сірого натовпу свого оточення.

Спробуємо скласти актуальний довідник по найпоширенішими в сучасному молодіжному середовищі субкультурами.

Воркаутери

https://admmegion.ru/upload/iblock/a0d/subkultury.jpgВоркаут – заняття фізичними вправами на вулиці для поліпшення свого тіла. А люди, що займаються воркаутом, називають себе по різному – воркаутери, турнікмени, або просто люди, що тренуються на вулиці.

Мета воркаутерів – розвивати силу і витривалість, вести здоровий спосіб життя і стежити за харчуванням. Красиве накачане тіло – головна мета, до якої прагнуть воркаутери.

Воркаут має на увазі регулярні спортивні заняття, але не в тренажерному залі, а на вулиці. Як правило, учасники цієї субкультури займаються на турніках і брусах на дворових майданчиках, не витрачають гроші на фітнес-тренерів і карти в фітнес-клуби і воліють знаходити вправи в Інтернеті. Відрізнити їх можна не тільки по красивому тілу, але і по тому, як вони харчуються: воркаутери намагаються харчуватися дробовими маленькими порціями 5-6 разів на день, вживати багато білкової їжі - яйця, рибу, нежирне м'ясо, не курять і не вживають алкоголь.

У пріоритеті - красиве тіло, тому вони стежать за вагою. З одягу віддають перевагу спортивному стилю і вибирають одяг популярних марок - Nike, Reebok, Adidas.

 

Хіпстери

https://admmegion.ru/upload/iblock/a0d/subkultury.jpgСлово «хіпстера» походить від англійського «to be hip» – бути в темі, і спочатку так називали рух всередині шанувальників джазу. Сьогодні хіпстери – це, як правило, забезпечена молодь, яка закликає весь світ думати. Хіпстери намагаються показати оточуючим свою інтелектуальну перевагу: дивляться артхаус (навіть якщо в ньому нічого не розуміють), читають сучасну просунуту літературу, читають чужі блоги і ведуть свої, багато часу проводять в соціальних мережах, де репостять філософські цитати і міркують на культурні теми. Користуються тільки технікою Apple.

Хіпстерам важливо, щоб інтелект домінував над зовнішністю, тому в одязі вони начебто підкреслюють свою недбалість: носять джинси-скіні, картаті сорочки, кольорові легінси, светри і розтягнуті майки, об'ємні шарфи і окуляри в масивній оправі. Чоловіки люблять бороди, дівчата - розпатлані пучки і хвости. Перевагу віддають стилю «унісекс».

Анімешники

https://admmegion.ru/upload/iblock/a0d/subkultury.jpgОбожнюють японське мультиплікаційне мистецтво аніме і комікси манга. Підлітки всередині цієї субкультури не тільки дивляться аніме, але і самі малюють «мультяшних» героїв, цікавляться японською міфологією і астрологією, адже вони пов'язані з сюжетами їх улюблених мультиків. При вигляді чогось милого вимовляють захоплене «ня», яке прийшло з японської мови. В цілому, анімешники характеризуються злегка наївним, дитячим поглядом на світ.

Анімешники мало чим відрізняються від «звичайних» людей. Іноді носять футболки з мультяшними персонажами або значки з японськими ієрогліфами. Якщо ж шанувальники японських мультфільмів і коміксів одягаються, як їх герої, фарбують волосся в неймовірні кольори, то це означає, що вони перейшли на наступну стадію свого субкультурного розвитку, яка називається косплей – «костюмована гра».

 

 

Косплей

Картинки по запросу "косплей рисунки"Більшість людей, почувши слово "косплей", здивовано здіймають брови. І спроби пояснити це явище зазвичай лише посилюють подив. Мовляв, як це – витратити кілька тисяч на костюм якогось ельфа лише заради того, щоб показати його на фестивалі чи зробити фотосесію? Це навіть не рольові ігри, де створений одного разу образ можна використовувати безліч разів. Заради чого такі витрати?

Утім, косплей вже завоював десятки тисяч прихильників у всьому світі.

Прийнято вважати, що косплей – новомодне віяння, яке вийшло на світову арену разом із культурою аніме та манга. Явище справді сучасне. Але коріння має трохи глибше і походить не з Азії, а з Нового світу. Отже, ми маємо справу з цілком самостійним явищем, коли люди відтворюють образ того чи іншого персонажа і намагаються зробити це максимально точно. Не шкодуючи ні часу, ні будь-яких інших ресурсів.

 

C:\Users\Denis\Desktop\Без названия.jpgТікТокери

Є багато соцмереж, у яких "зависають" не тільки дорослі, а й діти. Одна з них, яка з'явилася недавно. ТікТок  швидко став одним з найбільш скачуваних додатків у світі та Україні. Челенджі, активне залучення брендів, вірусні відео та прямі ефіри з найпопулярнішими ТікТокерами – невід'ємні атрибути даної соцмережі. Експерти припускають, що, ймовірно, у найближчому майбутньому дана соціальна мережа зможе конкурувати з Instagram та YouTube, правда лише в певних аспектах, наприклад, у ніші коротких відео. Зазвичай користувачі викладають тут короткі відеоролики, тривалістю не більше однієї хвилини. Постять їх в основному школярі та студенти.

 

Геймери

Все наше життя – гра. Комп'ютерна. Саме так вважають геймери.

https://admmegion.ru/upload/iblock/a0d/subkultury.jpgГе́ймер, ґе́ймер (від англ. gamer гравець) – люди на, яка грає в інтерактивні ігри, особливо у відеоігри, що базуються на навичках, і яка, як правило, грає протягом тривалого періоду часу.

Казуальний геймер – людина, яка віддає перевагу нескладним відеоіграм, які не потребують значних витрат часу для гри та є простими в освоєнні. Жанр чи платформа не є вирішальними факторами у виборі гри.

Нуб – назва новачків у певній грі або ж в іграх в цілому. Існують 2 похідних терміни: «новачок» (англ. newbie) – початківець гравець, але готовий вчитися і «нуб» (англ. noob) – принизливе прізвисько недосвідченого користувача відеоігор.

Хардкорний геймер – геймери, які витрачають значний час на гру і пов'язану культуру, себто активно спілкуються на вебсайтах, або відвідують змагання, виставки та презентації. Вони не цураються ігор, які потребують значних витрат часу та сил, виділяючи їм більшу частину свого вільного часу.

Прогеймер – геймер, який грає для заробітку. Абсолютна більшість ігрового часу присвячена тренуванням для участі у змаганнях з якоїсь відеогри. Різниця між прогеймером та хардкорним гравцем лежить у рівні фінансової залежності від ігор. Професійні геймери можуть підписувати контракти зі спонсорами, які будуть фінансувати витрати на змагання та тренування, в обмін на рекламу. У країнах, в яких дуже популярний кіберспорт, наприклад в Південній Кореї та Японії, гравці можуть навіть отримувати зарплатню, на додачу до призових грошей.

Геймери постійно грають в комп'ютерні ігри, випрошують у батьків гроші, щоб «прокачати» чергову іграшку. Іноді заробляють самі, беручи участь в конкурсах для геймерів. Проводять за комп'ютером велику частину дня. Геймер повинен знати на «відмінно» всі ігрові новинки, розуміти ігровий сленг. Те, що відбувається по інший бік екрану не повинно відволікати геймера від гри. Мама, дівчина, оцінки в школі відсуваються на другий план. Небезпечна, так як може перерости в ігрову залежність. До того ж далеко не всі володіють здатністю відрізняти реальність від нереальності.

 

 

 

 

 

 

Стрітрейсери

Картинки по запросу "уличние рейсери"Стрітрейсери, або, як їх ще називають) гонщики – це люди, для яких жага швидкості є метою життя. Тим, хто взагалі далекий від цього поняття і ніколи не бачив стрітрейсерів, можна подивитися фільм «Подвійний форсаж».

Вуличні гонщики – це свого роду організація, де діють свої правила. І кожен стрітрейсер зобов'язаний їх виконувати. Для них одним з основних канонів є – не порушувати правила дорожнього руху. Тому вони в зимовий час відправляються на околицю міста, де спокійно, нікому не заважаючи, ганяють по заметах на своєму автомобілі, як душі завгодно.

У стрітрейсерів є своя особлива філософія. Вони навіть влітку ганяють по певній ділянці, але обов'язково в межах свого звичного містечка.

 

Футбольні фанати

https://admmegion.ru/upload/iblock/a0d/subkultury.jpgТак-так, футбольні фанати – це теж субкультура, причому, з числа досить небезпечних і наближених до кримінальних. Ідея фанатів проста: треба багато знати про свій клуб, відвідувати матчі, в тому числі в інших містах, і бути готовим завжди «захистити честь» команди в групових бійках. Футбольний фанат повинен бути сильним і витривалим, як фізично, так і морально, тому демонструвати слабкі сторони в субкультурі заборонено.

Фанати-школярі, як правило, пов'язуються з більш дорослими представниками субкультури. Старші перевіряють молодших – здатні підлітки піти на все заради свого клубу? Фактично, ця перевірка означає, що потрібно захистити свій клуб кулаками. Відео з такими бійками є доказом того, що завдання пройдено. Треба сказати, що футбольні фанати вже не б'ються на матчах. Зараз представники цієї субкультури перейшли на занедбані пустирі і в інші місця, де вони не потрапляють в поле зору поліції.

У кожного футбольного клубу є свої фанатські підгрупи, які пропагують певні цінності. Деякі угруповання, наприклад, пропагують здоровий спосіб життя і відмову від насильства, бійка у них можлива в цілях самозахисту або захисту тих, хто слабший (що для хлопчика, погодьтеся, не завжди погано).

Головна відмінна риса - шарф з символікою клубу і інша клубна атрибутика. Віддають перевагу коротким стрижки і спортивний стиль одягу. Марка значення не має.

 

Фріки

https://admmegion.ru/upload/iblock/a0d/subkultury.jpgФріки висловлюють себе в основному через мистецтво, втілене на ... власному тілі. У перекладі з англійської freak означає «виродок, дивак». У минулому це слово вживалося по відношенню до неповноцінних людей, які мали будь-які відхилення в розвитку або фізичні вади. У сучасному розумінні фрік – це неординарний, екстравагантний чоловік з зухвалою поведінкою або зовнішнім виглядом. Він володіє незвичайним світоглядом і геть відмовляється від загальноприйнятих стереотипів.

Величезні тунелі у вухах і носі, пірсинг на обличчі (в носі, на губі), божевільні татуювання, шрамування, епатажні зачіски (наприклад, ірокези і дреди), – все це основні складові їх екстремальної краси. Фріки одягаються в дивну одяг і намагаються всіляко виділитися на тлі натовпу. Вони ведуть себе незвично, їх поведінку нерідко буває шокуючим, провокаційним, таким, що суперечить моральним і соціальним нормам сучасного суспільства.

 

Підсумок

У даній спробі узагальнити сучасні молодіжні культурні угруповання ми проаналізували окремі їх види, проте сучасний світ стрімко розвивається, одні течії замінюються іншими, витісняються одні з них, вивчені і зрозумілі, натомість з’являються нові, небезпеку та загрозу від яких для молодого покоління слід вивчати. Тут, як ніколи актуальними будуть слова: «Попереджений – значить озброєний!»

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
15 лютого 2021
Переглядів
1243
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку