Сучасні українські письменники ПЧ 10 клас

Про матеріал
У цій презентації ми розглянемо історію, творчість та вплив сучасних українських письменників. Дізнаємось про видатних літераторів, які зробили вагомий внесок у літературу своєї країни. Готові розпочати наше дослідження?
Перегляд файлу

image

ВСТУП

imageУ цій презентації ми розглянемо історію, творчість та вплив сучасних українських письменників. Дізнаємось про видатних літераторів, які зробили вагомий внесок у літературу своєї країни. Готові розпочати наше дослідження?

СОФІЯ

АНДРУХОВИЧ

(1982)

imageimage•Софія Андрухович – відома українська письменниця, перекладачка та публіцистка. Бестселер "Фелікс Австрі я"  отримав літературну премію Східного партнерства Visegrad Eastern Partnership Literary Award 2016 року.

Роман перекладений та видано у

Франції, Австрії, Чехії, Польщі, Угорщині та Хорватії. На початку 2020 року відбулася прем’єра фільму "Віддана". За кілька тижнів вийшов новий роман

"Амадока".

image

СЕРГІЙ ЖАДАН

(1974)

image•"Голос Сходу", так часто називають Жадана. І не тільки тому, що він родом із Луганської області, а тому, що його література має присмак "пролетарщини", гнилої радянщини у свідомості покалічених людей.

•Письменник працює в Харкові, регулярно виступает перед аудиторіями читачів в різних містах України та Західної числі у сопроводі українських музикантів

(група «Собаки в Космосі»).

                                                                                                                                                                                                            Відомі                                                                                          книги                                                                                          Сергія                                                                                     Жадана:                                                                                     «Депеш

                                                                                                                                                                                                             Мод»,                                                                     «Месопотамія»,                                                            «Ворошиловоград»,                                                                                              «Біґ

imageМак», «Гімн демократичної молоді», «Anarchy in the UKR», поезія – «Життя Марії», «Вогнепальні й ножові», «Ефіопія». Твори Сергія Жадана активно перекладаються іноземними мовами, зокрема англійською, шведською, угорською, хорватською, литовською, російською, німецькою, італійською, тощо. Сергій Жадан перекладає з польської, російської, німецької та білоруської мов. Був активним учасником харківського євромайдану, в березні 2014 року постраждав під час зіткнень між прихильниками і противниками цього руху. З 2016 рік був нагороджений державною премією «Українська книжка року», кошти від якої направив на допомогу дитячим установам Луганської області. В травні 2017 року за особливий внесок в українську культуру і стійкість громадянської позиції був нагороджений премією Василя Стуса.

imageОксана Забужко

(1960)

imageІм’я Оксани Стефанівни Забужко широковідоме в інтелектуальних колах і не тільки. Українська письменниця, поетка, публіцистка, філософиня та активна громадська діячка. Народилася Оксана Забужко 19 вересня 1960 року у Луцьку. Родина належала до покоління шістдесятників і славилася своїми історичними традиціями. А сама авторка вже з малечку росла та розвивалася в інтелектуально-еститичній атмосфері.

  У семирічному віці через репресії проти української інтелігенції разом з батьками переїздить до Києва. У столиці мешкає і до сьогодні.

imageу різних ситуаціях, лайкою та сленгом, їхніх вчинках – багато

однозначні відповіді. За авторських прийомів та

image
бестселерів, які продають в Україні десятками тисяч і постійно перевидають. Такий прорив, за словами Макса, стався після виходу роману “Жорстоке небо”. У той період він перестав поєднувати написання книг з іншими заняттями (колонки, технічні тексти) і цілком присвятив себе літературі. Але для цього йому довелося багато працювати над собою.

ТЕХНОТРИЛЕР

imageТехнотрилер — жанр художньої літератури, що досліджує взаємодію людини з реально існуючими технологіями, а насамперед — фатальні помилки у цій взаємодії, що призводять до техногенних катастроф. Це гібридний жанр, в якому використовуються теми наукової

фантастики, воєнної повісті, пригодницького роману та специфічні засоби, притаманні трилерам, які повинні викликати у глядачів або читачів тривожне очікування, тривогу, страх.

image

pdf
Додано
25 вересня 2023
Переглядів
184
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку