Суцвіття. Презентація з біології

Про матеріал
Квітки за розмірами бувають великими і дрібними. Великі квітки зазвичай розташовані на рослині поодиноко. Дрібні ж квітки, навпаки, здебільшого зібрані в групи. Групу квіток, розташованих у певному порядку на пагоні, називають суцвіттям .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Суцвіття

Номер слайду 2

Квітки за розмірами бувають великими і дрібними. Великі квітки зазвичай розташовані на рослині поодиноко. Дрібні ж квітки, навпаки, здебільшого зібрані в групи. Групу квіток, розташованих у певному порядку на пагоні, називають суцвіттям .

Номер слайду 3

За характером розгалуження основної осі та розміщення квіток розрізняють : Прості - суцвіття, у яких на головній осі розташовуються поодинокі квітки і таким чином, галуження не перевищує двох порядків . Складні - суцвіття, у яких на головній осі розташовуються власні суцвіття, тобто розгалуження досягає трьох, чотирьох і більше порядків.

Номер слайду 4

За типом наростання і напрямку розкриття квіток: Ботричні - суцвіття, які характеризуються моноподіальним типом наростання осей і акропетальним розкриттям квіток . Цимоїди - суцвіття, які характеризуються симподіальним типом наростання осей і базипетальним розкриттям квіток.

Номер слайду 5

До простих ботричних суцвітть належать такі типи : Кошик - сидячі квітки розташовано щільно на укороченому потовщеному, дуже розширеному квітколожі, з опуклою, плоскою або увігнутою поверхнею. Ззовні суцвіття прикрите обгорткою з одного або кількох рядів прицвіткових листків, зрослих або вільних (айстрові).

Номер слайду 6

Приклади : Ехінацея пурпурова. Нагідки лікарськіКульбаба лікарська. Ромашка лікарська

Номер слайду 7

Зонтик - на квітці головної укороченої осі бічні квітки відростають ніби з одного місця на квітконіжках однакової довжини, розміщаючись в одній площині або куполоподібно (цибуля, примула).

Номер слайду 8

Приклади: Вишня звичайна. Примула кортузовидна. Цибуля декоративна

Номер слайду 9

Китиця - на видовженій головній осі в пазухах прицвітків розташовані на квітконіжках приблизно однакової довжини поодинокі бічні квітки (хрестоцвіті, черемха, смородина, люпин, біла акація).

Номер слайду 10

Приклади: Смородина червона. Люпин рожевий. Біла акація. Черемха звичайна

Номер слайду 11

Щиток - відрізняється від китиці тим, що квітконіжки нижніх квіток довші від верхніх, тому всі квітки розташовані в одній площині (груша, слива, яблуня).

Номер слайду 12

Приклади: Яблуня домашня. Груша звичайна

Номер слайду 13

Колос - на видовженій осі в пазухах прицвітків розташовані сидячі квітки (подорожник, верба, граб).

Номер слайду 14

Приклади: Подорожник великий. Верба плакуча. Граб звичайний

Номер слайду 15

Початок - відрізняється від колоса потовщеною м’ясистою віссю (маточкові квітки кукурудзи, рогозу).

Номер слайду 16

Приклади: Кукурудза цукрова. Рогіз вузьколистий

Номер слайду 17

Головка - на укороченій головній осі щільно розташовано квітки з коротенькими квітконіжками (конюшина, черсак, миколайчики).

Номер слайду 18

Приклади: Миколайчики польовіКонюшина лучна

Номер слайду 19

До складних ботричних суцвітть належать такі типи : Волоть - характер розгалуження – складна китиця. Головна вісь на різній висоті дає відгалуження, які, в свою чергу, можуть також галузитись, утворюючи китиці, колоски або інші суцвіття (овес, полин, виноград).

Номер слайду 20

Приклади: Полин гіркий. Овес посівний. Виноград

Номер слайду 21

Складний колос - на головній осі колосоподібно розташовано прості колоски (пшениця, жито, ячмінь).

Номер слайду 22

Приклади: Ячмінь гривастий. Жито посівне. Пшениця м'яка

Номер слайду 23

Складний зонтик. Складається з простих зонтиків, які називають зонтичками. При основі зонтиків і зонтичків нерідко є обгортки з прицвіткових листків (Зонтичні або Селерові).

Номер слайду 24

Приклади: Кріп пахучий. Аніс звичайний. Морква дика

Номер слайду 25

Складний щиток. Головні бічні осі галузяться за типом щитка (горобина, калина, чорна бузина).

Номер слайду 26

Приклади: Чорна бузина. Чорноплідна горобина. Калина звичайна

Номер слайду 27

До простих цимоїдних суцвітть належать такі типи : Монохазій (жовтецеві) — бічна вісь з квіткою одна (однопроменевий верхоцвітник) або почергові осі дві (двопроменевий верхоцвітник). Жовтець їдкий

Номер слайду 28

Дихазій (напівзонтик) — супротивних осей дві (калікантус)Калікантус

Номер слайду 29

Плейохазій, багатопроменевий верхоквітник (несправжній зонтик) — почергових або мутовчастих бічних осей три і більше (товстолисті, барвінкові). Сокирки польові

Номер слайду 30

До складних цимоїдних суцвітть належать такі типи : Завійка, або завиток — бічні осі спрямовані в один бік, ніби закручуються по спіралі равликоподібно (живокіст лікарський, картопля, блекота чорна, огірочник лікарський, медунка лікарська, синяк звичайний).

Номер слайду 31

Приклади: Живокіст лікарський. Медунка лікарська. Картопля

Номер слайду 32

Складний дихазій, або напівзонтик має під верхівковою квіткою пару бічних осей з дихазіями (подвійні дихазії липи, марени красильної, золототисячника звичайного), з ціаціями (дихазій ціаціїв молочаю динеподібного) тощо. Марена красильна

Номер слайду 33

Звивина — бічні осі з квітками відходять почергово у протилежні боки (косарики, перстач, жовтець, гравілат, ранник). Гравілат прямостоячий

Номер слайду 34

Складний плейохазій має під верхівковою квіткою три і більше почергових або мутовчастих бічних осей з монохазіями (плейохазій завійок), з дихазіями (плейохазій дихазіїв) чи плейохазіями (подвійний плейохазій). Бузок звичайний

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
15 листопада 2023
Переглядів
433
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку