Суспільна та просторова організація господарства. За підручником: Географія 9 клас. В. М. Бойко.

Про матеріал
Суспільна та просторова організація господарства. За підручником: Географія 9 клас. В. М. Бойко. Форми суспільної організації виробництва. Форми просторової організації господарства. Ареальні (площинні) форми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СУСПІЛЬНА ТА ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯГОСПОДАРСТВАЗа підручником: Географія 9 клас. В. М. Бойко.

Номер слайду 2

ФОРМИ СУСПІЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА. Концентрація (з лат. — об’єднання в центрі)— зосередження, скупчення чогось водному місці або навколо одного центру,згущення. Дисперсія (з лат. — розсіяння) — подріб-нення чогось на частини.

Номер слайду 3

це випуск на одному підприємстві однорідного виду продукції. Це сприяє поліпшенню її якості, підвищенню продуктивності праці,зниженню собівартості виробництва. Розрізняють кілька видів спеціалізаціївиробництва. Спеціалізація. Кооперуванняце встановлення виробничих зв’язків між спеціалізованими підприємствами, що спільно працюють над виробництвом кінцевої продукції. Комбінуванняце поєднання на одному підприємстві всіх стадій переробки певної сировини аж до виготовлення готової продукції, а також іншихвиробництв, що або переробляють продукцію основного виробництва, або використовують його відходи.

Номер слайду 4

ФОРМИ ПРОСТОРОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ГОСПОДАРСТВА.це розташоване в певній точці (переважно в поселенні) одне підприємство Наприклад, містечко із цукровим заводом або село з лісопильним цехом. Промисловий пункт. Промисловий центрзосередження в одному населеному пункті кількох підприємств, переважно не пов’язаних між собою. Промисловий кущзосередження в кількох близьких поселеннях підприємств одного видудіяльності, що найчастіше взаємопов’язані. Промисловий вузолце переважно велике місто або група близько розташованих міст з великою кількістю підприємств (у т. ч. великих за розмірами), частина з яких взаємопов’язана. Промислова агломераціятериторіальне зосередження підприємстврізних видів промисловоїдіяльності у формі промисловихцентрів і вузлів на порівняно невеликій території.

Номер слайду 5

Промисловий район на значно більшій території поєднує промислові агломерації, вузли, центри і має чітку виробничу спеціалізацію. Наприклад, Придніпровський промисловий район в Україні спеціалізується на розвитку електроенергетики, металургійної та хімічної промисловості, машинобудування. Натомість багатогалузеві елементи утворені підприємствами кількох видів діяльності (хіміко-машинобудівний промисловий центр, металургійно-машинобудівельно-хімічний промисловий вузол, залізнично-річковий транспортний вузол, промислово-транспортний вузол, залізнично-автомобільно-річкова транспортна магістраль).

Номер слайду 6

АРЕАЛЬНІ (ПЛОЩИННІ) ФОРМИМають види діяльності первинного сектору – сільське, лісове, рибне господарства, видобувна промисловістьс/г зони і райони, лісогосподарські і лісопромислові райони, рибопромислові зони,гірничодобувні басейни, райони, ареали

Номер слайду 7

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ1. Чим різняться між собою концентрація і дисперсія виробництва? За яких умоввони виникають?2. Які є види спеціалізації виробництва? У чому вони полягають?3. Як пов’язані між собою спеціалізація і кооперування виробництва?4. У чому полягають економічні переваги комбінатів? У яких виробництвах вонипоширені?5. Що таке економічний район? Наведіть приклади таких районів в Україні.6. Наведіть приклади елементів територіальної структури транспорту.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Власюк Валентина
    Дякую! Дуже зручно для пояснення. Бажаю вам успіхів.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 9 клас, Презентації
До підручника
Географія 9 клас (Бойко В.М., Дітчук І.Л., Заставецька Л.Б., Гринюк Т. А., Смаль І. В., Харенко І. М.)
Додано
19 вересня 2023
Переглядів
759
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку