Суспрільний і політичний устрій та господарське життя Русі-України

Про матеріал
Презентація по підручнику Історія України 7 клас Гісем Мартинюк. Презентація використовується для учнів і вчителів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Суспільний і політичний устрій та господарське життя Русі-України

Номер слайду 2

Політичний устрій Централізована монархія - форма правління за якої найвища державна влада належить одній людині Імперія - велика монархічна держава у середині якої цілі народи вважали підлеглими або панівними. Уділ - у Русі-України територія якою управляв удільний князь і він підпорядковувався київському князю. Васал - залежив від бід більш могутнього сеньора. На Русі удільні князі були васалами великого київського князя. Князівська рада - до складу якої входили бояри старші дружинники, вище духовенство. Віче залишок старих відносин. До віче входили всі вільні чоловіки.

Номер слайду 3

Формування розшарування і відносини залежності у східнослов’янському суспільстві Східнослов’янське суспільство відрізнялося від західноєвропейського суспільства. Право збирати податки мали тільки князі (полюддя).Домен - особливе володіння удільного князя. Великий князь міг забрати землю Право кормління - за вірну службу князь дозволяв залишати з певної території собі. Помістя - (ХІІ столітті) право передачі землі у спадок. Смерди - вільні селяни. Закупи - напіввільні. Рядовичі укладали договір про найм. Челядь. Холопи залежні У складі міщан більшість було вільних ремісників.

Номер слайду 4

Розвиток господа Вирощували жито, пшеницю, просо, ячмінь, овес, горох. Землю обробляли плугом, ралом, сохою. Серед промислів найбільш поширеним були Полювання, рибальство, бджільництво. 60 видів ремесел. “Грецький шлях” з’єднував Русь-Україну з Балканами та Європою. “Соляний шлях”! з крахнами Зах. Європи “Залозний шлях” з країнами Кавказу і Азії. Найбільш поширеними товарами з Русі-України було хутро, мед, віск, прикраси, вироби із заліза. ЗБРОЯ, продукти С.Г.. В Києві було 8 торжищ.

Номер слайду 5

Повсякденне життя різних верств населення Поселення розташовували на берегах річок у лісі. Біля будинків розташовували поле, пасовище, сіножать . Родина складалася із 12-15 чоловіків. Міста були княжими або оборонними, сторожовими. Центром міста був дитинець. Торгівельне місце - посад. Місця в місті було багато тому будинки були одноповерховими. Клідь - місто для зберігання речей. Жили у зрубних будинках. Із меблів поширені скрині, лавки, столи. У багатих були стільці і ліжка. Селяни носили - лапті. Городяни черевики або чоботи (сапоги) Одяг бідні шили самі багаті замовляли.

ppt
Додано
29 січня
Переглядів
39
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку