СУТНІСТЬ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ

Про матеріал
Стаття призначена для вивчення сутності економічної безбеки, допомогає розкрити саме поняття безбеки, та на прикладі українських підприємств дослідити її значимість.
Перегляд файлу

 

СУТНІСТЬ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ

УКРАЇНИ

 

В умовах кризи, на сьогодні підприємства України знаходяться в ситуації, коли їх активне функціонування та ведення господарської діяльності напряму залежать від системи економічної безпеки. Це все відбувається через те, що господарі фірми самостійно несуть відповідальність за результати господарської діяльності. Тому, наразі, економічна безпека стає однією з найважливіших проблем у сфері підприємництва.

Серед зарубіжних науковців, проблеми економічної безпеки висвітлювалися у роботах Ерроу К. Дж., Кауфман Д., Край А., Д. Сойдо, Лобатон П., а серед вітчизняних — у роботах Капелюшнікова Р., Коленнікової О., Олійника А., Панарина С.А., Ривкіної Р., Черновської В. та ін. Проте, єдина думка щодо економічної безпеки є відсутньою.

Слід зазначити, що поняття «безпека» - це грецьке слово, дослівний переклад якого «володіти ситуацією» [1].

Таким чином, безпекою слід називати стан підприємства, при якому можливе погіршення кількісних або якісних показників у зовнішньому середовищі може бути мінімальним.

Економічною безпекою підприємства слід вважати такий стан ефективного функціонування підприємства в ринковому середовищі, що спрямований на ліквідацію негативних як зовнішніх, так і внутрішніх чинників, а також забезпечення суб’єкту господарювання тривалого життєвого циклу та стійкого розвитку.

Головними функціональними задачами економічної безпеки на підприємстві є:

  1.     формування високих показників ліквідності, платоспроможності, а також автономності на підприємстві;
  2.     створення технологічної незалежності та забезпечення конкурентоспроможності ресурсного потенціалу підприємства;
  3.     забезпечення найбільшої ефективності управління, створення оптимальної організаційної структури управління підприємством;
  4.     забезпечення підприємства висококваліфікованими кадрами з метою формування інтелектуального потенціалу;
  5.     застосування екологічної політики підприємством для мінімізації негативного впливу процесами виробництва на навколишнє середовище;
  6.     підтримка юридично-правової захищеності господарської діяльності підприємства; захист інформації, застосування комерційної таємниці та формування необхідної бази інформаційного забезпечення для всіх структурних підрозділів підприємства [2; 3].

Таким чином, можна зазначити, що розв’язання головних завдань щодо забезпечення економічної безпеки, потребують формування необхідних структуроутворюючих елементів та загальної схеми її функціонування. Економічна безпека на підприємствах невідкладно вимагає проведення аналізу та виконання діагностики щодо існування певних загроз за кожними функціональними складовими та вчасного їх ліквідування або проведення запобіжних заходів.

У кожної фірми існує власний унікальний механізм управління економічною безпекою. Його дієвість та повнота залежить безпосередньо від існуючої та діючої законодавчої бази в країні, від обсягу матеріально-технічних та фінансових ресурсів, а також від досвіду роботи керівників саме служб безпеки на підприємстві. Механізм управління економічною безпекою підприємства має бути стійким та надійним, що у кінцевому рахунку забезпечить фірмі змогу швидко пристосовуватись до усіх загроз та перешкод [3; 4].

Отже, економічний механізм управління економічною безпекою підприємства – це комплекс організаційно-управлінських, режимних, технічних, профілактичних и пропагандистських заходів, спрямованих на кількісну реалізацію захисту інтересів підприємства від зовнішніх та внутрішніх загроз. Таким чином, економічна безпека підприємства – це універсальна категорія, яка відображає захист суб’єкта господарювання на всіх рівнях економічних відносин, починаючи з держави і закінчуючи кожним її громадянином.

 

Список використаних джерел

  1.          Варналій З. С. Економічна безпека: навч. посіб. / З. С. Варналій. – К.: Знання, 2009. – 647 с.
  2.          Євдокимова Н. М. Економічна діагностика: навч.-метод. посіб. / Н. М. Євдокимова, А. В. Кірієнко; Київ. нац. екон. ун-т. - К., 2003. - 110 c.
  3.          Економічна безпека підприємств, організацій та установ: навч. посіб. / [В. Л. Ортинський, І. С. Керницький та ін.] – К.: Правова єдність, 2009. – 544 с.
  4.          Сосновська І.М. Поняття та значення економічної безпеки виробничо-господарської діяльності підприємств / І.М. Сосновська // Ефективна економіка. – 2015. – №9. – режим доступу: [http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=4303].
docx
Пов’язані теми
Економіка, Інші матеріали
Додано
26 травня 2020
Переглядів
712
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку