Сузір'я. Небесна сфера. Зоряне небо.

Про матеріал
Презентація створена за модельною навчальною програмою «Пізнаємо природу». 5-6 класи (інтегрований курс) для закладів загальної середньої освіти (авт. Біда Д.Д., Гільберг Т.Г., Колісник Я. І.).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СУЗІР’Я. НЕБЕСНА СФЕРА. ЗОРЯНЕ НЕБО.6 клас. НУШ. Тетяна Ющишина

Номер слайду 2

ДІЗНАЄМОСЬЧи існує небесна сфера. Що таке сузір’я.

Номер слайду 3

Зоря — самосвітний космічний об'єкт, у надрах якого ефективно відбуваються (або відбувалися) термоядерні реакції з виділенням енергії.

Номер слайду 4

Спостерігаючи зорі на нічному небі, важко позбутися відчуття, що всі вони наче прикріплені до якогось невидимого склепіння. Воно оточує нас повсюди, куди не кинь оком, на однаковій відстані. Складається враження, що ми перебуваємо всередині величезної кулі.

Номер слайду 5

ДАВНІ УЯВЛЕННЯ ПРО ТВЕРДЕ НЕБО, ДО ЯКОГО ПРИКРІПЛЕНО ЗОРІ

Номер слайду 6

Небесна сфера – це уявна сфера дуже великого розміру, в центрі якої перебуває спостерігач і на яку спроєктовано всі світила так, як він бачить їх у певний момент часу з певної точки простору. Земля та зоряне небо у вигляді куліНебесна сфера

Номер слайду 7

ТОЧКИ І ЛІНІЇ НЕБЕСНОЇ СФЕРИНебесний екватор ділить небесну сферу на дві півкулі - Північну і Південну.

Номер слайду 8

ТОЧКИ І ЛІНІЇ НЕБЕСНОЇ СФЕРИУявну вісь, навколо якої обертається небесна сфера, називають віссю світу.

Номер слайду 9

ТОЧКИ І ЛІНІЇ НЕБЕСНОЇ СФЕРИА точки перетину цієї уявної осі світу з небесною сферою називають Північним полюсом світу і Південним полюсом світу.

Номер слайду 10

Такі кулі дають змогу уявити небесну сферу.

Номер слайду 11

Згодом люди з’ясували, що твердого неба не існує, а небесна сфера – явище позірне, тобто видиме лише людською уявою. Насправді, розглядаючи зоряне небо, ми вдивляємось у космічну безодню, що не має просторових меж. Але уявлення про сферу, яка оточує Землю і на якій містяться зорі, виявилось дуже зручним для вивчення зоряного світу.

Номер слайду 12

Якщо фотографувати зоряне небо нерухомим фотоапаратом упродовж кількох годин, то отримаємо зображення,

Номер слайду 13

Усі зорі описують на небесній сфері дуги, наче кожна з них рухається вздовж кола. Причому всі кола на світлині мають спільний центр, поблизу якого бачимо не дуже яскраву зорю. Її називають Полярною зорею, бо вона лежить на небесній сфері дуже близько до Північного полюса світу. Оскільки проміжок часу, за який Земля один раз обертається навколо себе, називають добою, то й рух небесних світил, спричинений таким обертанням, називають добовим.

Номер слайду 14

Ще в далекому минулому було помічено, що небесні світила обертаються навколо Землі. Із цього зробили висновок: небесна сфера обертається навколо нашої планети. Насправді рух світил разом з небесною сферою – це наслідок обертання Землі.

Номер слайду 15

Коли ми дивимося на зоряне небо, то здається, що воно всипане незліченною кількістю зір. Але це не так, людське око бачить на ньому не більше 6000 зір. Нашу увагу насамперед привертають яскраві. Згодом ми помічаємо, що зорі розподілені на небі нерівномірно. Спостереження протягом кілька вечорів чи тижнів поспіль дають змогу встановити ще одну особливість – ми не помічаємо рух зір одна відносно одної, неначе вони справді прикріплені до небесної сфери. Зміщення на ній переважної більшості зір не можна побачити навіть на проміжку часу в 100 років!

Номер слайду 16

ПРОСТА ГЕОМЕТРИЧНА ФІГУРА, ТРИКУТНИК, НАМАЛЬОВАНА НА ЗОРЯНОМУ НЕБІ ЗА ДОПОМОГОЮ ЯСКРАВИХ ЗІРЯскраві зорі та незмінність положення зір на небесній сфері дають змогу об’єднувати їх у прості геометричні фігури. Наприклад, трикутники чи прямокутники. Звісно, таке «малювання по зорях» ми виконуємо уявно, тобто подумки.

Номер слайду 17

Фігури-сузір’я ведмідь, кінь, візок. Фігури-сузір’я на зоряному небі, втілені фантазією людини. Одна й та сама група яскравих зір у стародавніх греків – Велика Ведмедиця (А), у монголів – Кінь (Б), а в українців – Великий Віз (В)

Номер слайду 18

Поділ зоряного неба на сузір’я тривав довго. Було навіть так, що одні й ті самі зорі відносили до різних сузір’їв. Зрештою це стало заважати, бо створювало плутанину в кількості сузір’їв та їхніх назвах. Саме тому 1922 р. астрономи ухвалили рішення залишити на небесній сфері лише 88 найвідоміших сузір’їв та змінили суть цього поняття. Якщо до цього під сузір’ям розуміли умовну фігуру на зоряному небі, то після – певну ділянку небесної сфери, що має чіткі межі.

Номер слайду 19

Зодіакальні сузір’я

Номер слайду 20

Сузір’я – це ділянка небесної сфери із чітко окресленими межами й усіма зорями та іншими небесними світилами, що лежать у цих межах.

Номер слайду 21

Вигляд південної частини зоряного неба в січні о 21 год київського часу на широті Києва. Вигляд північної частини зоряного неба в січні о 21 год київського часу на широті Києва.https://astroosvita.kiev.ua/infoteka/articles/Korotkii-putivnyk-zorianym-nebom-1.php

Номер слайду 22

Звернімо увагу на важливий момент. Сузір’я на зоряному небі – така сама умовність, як і небесна сфера. Ми бачимо зорі в якомусь сузір’ї близько одну біля одної, але насправді в космічному просторі між ними величезні відстані.

Номер слайду 23

Якщо спочатку фігури сузір’їв людина тримала у своїй пам’яті, то із часом стала переносити такі зображення на камінь, глиняні таблички, папірус і, зрештою, на папір. Так з’явилися перші карти зоряного неба. На них зображали міфічних героїв, різних тварин і предмети, на честь яких було названо сузір’я. На сучасних картах зазначають тільки зорі та інші небесні світила, іноді не вказуючи навіть межі сузір’їв. Зображення сузір’я Оріона в атласі XVII ст.

Номер слайду 24

ПЕРША КАРТА ЗОРЯНОГО НЕБА, ВИГОТОВЛЕНА ДРУКАРСЬКИМ СПОСОБОМ З ГРАВЮР ЗНАМЕНИТОГО ХУДОЖНИКА А. ДЮРЕРА

Номер слайду 25

Номер слайду 26

УЗАГАЛЬНИМОНебесна сфера – це уявна сфера дуже великого розміру, в центрі якої перебуває спостерігач і на яку спроектовано всі світила так, як він бачить їх у певний момент часу з певної точки простору. Вісь світу – пряма, що проходить через центр небесної сфери вздовж осі добового обертання Землі. Сузір’я – це ділянка небесної сфери із чітко окресленими межами й усіма зорями та іншими небесними світилами, що лежать у цих межах.

Номер слайду 27

ХВИЛИНКА ВІДПОЧИНКУВиберіть зірку та загадайте бажання.

Номер слайду 28

ХВИЛИНКА ВІДПОЧИНКУНехай мрії збуваються!

Номер слайду 29

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯСУЗІР’Я. Опрацювати тему: ЗОРЯНЕ НЕБО. НЕБЕСНА СФЕРА.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лазаренко Ірина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 січня
Переглядів
1143
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку