Світ дорослих і світ дітей у повісті М. Твена « Пригоди Тома Сойєра».

Про матеріал
Ресурс містить матеріали з досвіду роботи (відеофайли), які доцільно використовувати у 5класі по темі: «Світ дитинства». .Тип ресурсу:Презентація;
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок за повістю Марка Твена «Пригоди Тома Сойєра»Підготувала вчительзарубіжної літератури Дубіївського ЗЗСО І-ІІІ ступенівІванова Алла Іванівна

Номер слайду 2

Світ дорослих і світ дітей у повісті Марка Твена « Пригоди Тома Сойєра»Mark. Twain(1835-19 10)

Номер слайду 3

Мета уроку: ознайомитися з основними фактами життєвого і творчого шляху Марка Твена;Визначити основні теми та проблеми повісті « Пригоди Тома Сойєра»;Ознайомитися з поняттям портрет, сюжет художнього твору;Розвивати навички виразного читання, усного мовлення, уміння відповідати на поставлені запитання, аналізувати художній твір.

Номер слайду 4

Епіграф до уроку

Номер слайду 5

Марк Твен народився 30 листопада 1835 року у Флориді, штат Міссурі.

Номер слайду 6

Батько письменника Джон Маршал Клеменс упродовж кількох років був власником крамнички.

Номер слайду 7

Мати майбутнього письменника, Джейн Лемптон Клеменс, родом із Кентуккі, була надзвичайно доброю та мужньою жінкою. Син успадкував від неї надзвичайну емоційну чутливість і виняткове почуття гумору. Мати була кумиром хлопчика.

Номер слайду 8

Чимало помандрувавши Америкою в пошуках щастя, спробувавши себе у торгівлі, Клеменс-батько зі своєю сім'єю зупинився в Ганнібалі, де виконував обов'язки мирового судді. Містечко на березі річки було справжнім раєм для дітей, проте й тут сподівання старшого Клеменса на успіх знову не виправдалися. Він помер , залишивши сім'ю в злиднях. Семові на той час було дванадцять років.

Номер слайду 9

Після смерті батька дітям довелося допомагати матері, самим заробляти на життя. У той час майбутній письменник брався за будь-яку роботу. Працював у друкарні, журналістом у газеті, але найщасливішим часом стали його подорожі лоцманом на суднах Міссісіпі. Пропливаючи повз береги « Великої ріки», він голосно кричав: « Марк Твен»( «мірка два») Цей вислів і став літературним ім'ям видатному американському письменникові.

Номер слайду 10

Марк Твен багато мандрував, і географія його мандрів ширилася: Сент-Луїс, Нью-Йорк, Філадельфія, Новий Орлеан. У 18 років він уже знав Ч. Діккенса, В Скотта, Е. По. Найвище серед класиків цінував В. Шекспіра та М. де Сервантеса.

Номер слайду 11

У «Автобіографії» Марк Твен розповідав про свій важкий життєвий шлях. Письменник згадував, що йому довелося бути і солдатом, і золотошукачем, і репортером, і друкарем... Цими професіями Марк Твен оволодів у Неваді, ку­ди він переїхав з братом у 1861 році. І саме в Неваді до­ля звела Марка Твена з відомим американським гумо­ристом Артимесом Уордом, який схвалив літературні проби письменника-початківця і дав пораду присвяти­ти себе літературі.

Номер слайду 12

Найвідоміші твори М. Твена розповідають про світлу пору його дитинства в Ганнібалі. Сьогодні там на високому скелястому березі Міссісіпі стоїть один із не­багатьох пам'ятників літературним героям, яких ство­рила творча фантазія письменника, двом підліткам — Тому Сойєру та Гекльберрі Фінну.

Номер слайду 13

Словникова робота Портрет-один із засобів художнього зображення персонажа твору, змалювання ( опис) людини, її зовнішнього вигляду, виразу обличчя, одягу, рухів, поведінки тощо.

Номер слайду 14

Розгляньте різні портрети письменника Марка Твена. Що , на вашу думку, їх об'єднує?

Номер слайду 15

Словникова робота Сюжет-художня послідовність подій у художньому творі.

Номер слайду 16

Складання сюжетного плану другого розділу повісті. Експозиція (знайомство з героями твору, часом і місцем дії)-опис містечка, яким його побачив Том суботнього ранку.

Номер слайду 17

Зав'язка-ключовий момент розгортання подій. Том вийшов на вулицю з вапном і щіткою, щоб пофарбувати паркан, як доручила тітка Поллі.

Номер слайду 18

Розвиток дії-подальше розгортання подій, розкриття характерів героїв. Зустріч з усіма хлопчиками, які проходили повз Тома, спочатку співчуваючи або кепкуючи над ним, а далі приєднувалися до черги охочих фарбувати паркан.

Номер слайду 19

Кульмінація-момент найвищого напруження в розвитку дії. Том з радістю розглядає свої коштовності-усе, чим збагатився, дозволяючи товаришам виконувати свою роботу; висновок хитруна про те, що « кожний дорослий і кожна дитина тільки тоді матиме величезне задоволення від того, чого їм жагуче хотілося , коли його важко було досягти»

Номер слайду 20

Розв'язка-подія, що завершує розповідь. Том іде доповісти тітці Поллі про виконане доручення.

Номер слайду 21

ВисновокІ повість він створив для юних читачів різних поколінь та країн. Адже “Пригоди Тома Сойєра” читали й ваші батьки, тепер пригодами героїв захоплюєтеся ви, діти нового тисячоліття. Це “осяйна книга”. Бо в ній частинка того неповторного світу, де діти не завжди слухняні, полюбляють бешкетувати, мріють подорожувати. Талановитий письменник, великий фантазер і вигадник, людина веселої вдачі, Марк Твен залишився вірним пам'яті дитинства. Та як у звичайному житті, не завжди є порозуміння між дорослими та дітьми. Ця книга, що написана цікаво та правдиво, - про дітей та для дітей. Але слід зауважити, що із задоволенням її перечитують і дорослі, повертаючись у своє дитинство.rrr

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Завершити роботу над випереджувальним завданням – дослідженням з виявлення зв'язківміж світом дитинства, відтвореним у повісті "Пригоди Тома Сойєра" та дитинством Сема Клеменса. Підготувати уснийстислий переказ епізоду про витівки,ігри та пригоди героїв(за власним вибором)

Номер слайду 23

Список використаних джерел1. Буряк С. Д. Інтерактивні й нестандартні уроки зарубіжної літератури.-Х.: Вид. група «Основа», 2005.2. Веприняк Д. М. Світова література. 5-8 класи.- Київ- Альфа, 13. Пахаренко В.І. Основи теорії літератури.- К.: Генеза, 2009.4. Скляр С. С. Нетрадиційні уроки із зарубіжної літератури. 5-11 класи.- Харків: Торсінг, 2004.Інтернет сайти School.xvatit.com svitlit. at.ua http://www.bibliotekar.ru.

pptx
Додав(-ла)
Иванова Алла
Додано
23 вересня 2022
Переглядів
2519
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку