Світ природи у віршах Івана Франка

Про матеріал
Іван Франко "Дрімають села", "Дивувалась зима". Презентація для уроків у початковій школі . Має анаграму, чистомовки, скоромовки, фізкультхвилинку, прислів'я та приказки, цікаві та яскраві ілюстрації до віршів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урокна тему:«Картини природи у віршах Івана Франка»

Номер слайду 2

Курли, курли, курличуть,курличуть журавлі. Курличенням накличуть. Весну по всій землі.

Номер слайду 3

Анаграма. ЕВСАНСПВІПРЛОСІКОТСУРМОКПІДНІСЖКИНЕЛЕЛАКРПОНІМЬКАПШКОКИТИРЕБЕАЗВесна. Спів. Пролісок. Струмок. Підсніжник. Лелека. Промінь. Шпак. Котики. Береза

Номер слайду 4

Но-но-но- подивіться у Ни-ни-ни- в небі хмарки, мов Не-не-не- лине сонечко На-на-на- наче квітка Ні-ні-ні-посміхається Ну-ну-ну – і веде до нас вікно,човни,ясне,чарівна,мені,весну.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Лисичка кума

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Дивувалась зима. Чом це тають сніги,Чом леди скресли всіНа широкій ріці?

Номер слайду 11

Прочитайте слова. Скресли на ледяних цвіт. Посміли широкій уст. Дунула з дрібній ріціНема на запахущі квітки

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Знайдіть рими до слів. Ледяних - Замклись - Зима - Всі - на нихнема, пронимапіднялисьріці

Номер слайду 14

Дивувалась зима, тають сніги, наливається теплом проклюнулись квіти,Сніг метати на них, похилились квіти,Шура-буря пройшла, сили нема.

Номер слайду 15

Як лютий не лютуй, а на весну брови не хмур. Лютневий сніг весною пахне. Лютий воду відпускає, а березень-підбирає. Лютий лютує, та весні дорогу готує. У лютому вдень більше світла, а у ночі менше холоду. Місяць лютий спитає чи взутий

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Якщо на Стрітення горобець води нап’ється, то буде рання весна. Якщо на Стрітення сніг зранку, буде врожай ранніх зернових, у ввечері пізніх. Ясна і тиха погода в цей день віщує добрий урожай і роїння бджіл. Як на Стрітення тепло і сонячно,то весна буде теплою. Якщо на Стрітення відлига, то ще довго буде зима. Як цього дня мороз і похмура погода,буде весна пізня. Якщо на Стрітення зі стріх капає, весна буде рання і суха,якщо не капає – весна затягнеться.

Номер слайду 18

Стрітення

Номер слайду 19

Всюди чую любий глас,Клик життя могучий…Весно, вітре, люблю вас,Гори, ріки, тучі!Розвивайся, лозо, борзо,Зелена діброво!Оживає помертвіла. Природа навколо. Оживає, розриваєПута зимовії,Обновляєсь в свіжі сили. Й свіжі надії. Зеленійся, рідне поле,Українська ниво!Підоймися, колосися,Достигай щасливо!І щоб всяке добре сім’я Ти повік плекала,І щоб світу добра служба. З твого плоду стала!Іван Франко

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Іван Франко «Дрімають села»

Номер слайду 22

Прочитайте слова: Село ясен. Сонце хатки. Зеленіє потягаєДовгим тоном В’ється над загоном

Номер слайду 23

Віднайти рими у вірші: Сяє - потягаєСадки - хатки. Без плоду - в воду. Тоном - загоном

Номер слайду 24

Дрімають села. Та холодом осіннім вже. Дрімають села. Ясно ще. В повітрі потягає. Осіннє сонце сяє.І тихо гріються хатки,Темно-зеленії садкиІ верби гнуться в воду. Дрімають села вже без плоду,Ще ліс не стогне тим важким. Звиваєсь над загоном. Осіннім, довгим стоном,І ще стрілою ластівка. Дрімають села. Ясно щеосіннє сонце сяє,та холодом осіннім вжев повітрі потягає. Темно-зеленії садкидрімають вже без плодуі тихо гріються хатки,і верби гнуться в воду. Ще ліс не стогне тим важким,осіннім, довгим тоном,і ще стрілою ластівказвиваєсь над загоном.