Святковий урок до Дня знань у 3 класі "Україна- єдина країна"

Про матеріал
Урок присвячений поверненню дітей до школи, зустрічі друзів-однокласників, формуванню патріотичного мислення і почуття гордості за власну країну.
Перегляд файлу

Тема: Україна – єдина країна

Мета: розширити й поглибити поняття громадянськості; виховувати в учнів почуття патріотизму, національної гордості, любові до рідного краю і особистої причасності до всього, чим живе народ, готовності здобувати якісну освіту і розумними справами збагачувати рідну землю.

Обладнання: карта країни, дошка, прикрашена народними символами, матеріал для створення герба класу, ІКТ - супровід

 

Вчитель. «Доброго ранку!», - мовлю за звичаєм,

«Доброго ранку!», - кожному зичу я.

«Доброго дня Вам!», - дітям бажаю,

«Доброго дня Вам!», - гостей всіх вітаю.

Сьогодні літо прощається з нами, а осінь знову скликає галасливу дітвору за парти.                           1 вересня...  Свято зустрічі з рідною школою, своїми вчителями та однокласниками. Ми підросли, змужніли, скучили за шкільними друзями, веселими перервами і навіть за уроками…Тож розпочнемо перший.

«Є КРАЙ, ДЕ НАЙКРАЩІ У СВІТІ ПІСНІ

І ЦВІТОМ ЧАРУЄ КАЛИНА,

ДЕ СОНЕЧКО ВПЕРШЕ ВСМІХНУЛОСЬ МЕНІ, –

ЦЕ ДІМ МІЙ – МОЯ УКРАЇНА!»

Сьогодні всі українські школярі відкривають шлях у навчання уроком, присвяченим Батьківщині, тема якого «Україна – єдина країна».  Що ж виникає у вашій уяві, коли ви промовляєте слово «Україна»?

Асоціативний кущ «Україна – це…»( на слайді навколо слова – предмети укр. побуту, поля, символіка)

Вчитель. Україна – це наша Батьківщина. Поняття Батьківщини росте разом з вами. Коли ви були зовсім маленькими, весь ваш світ була ваша родина: батьківські руки, бабусині казки і дідусева ласка. Проминуло раннє дитинство — і вже стежинка від домівки повела вас до школи. Саме тут відкрили для себе, що ви не просто діти своїх батьків, а ще й українці, а Батьківщина наша — Україна, велика і прекрасна. На уроках ви співали пісні й декламували вірші, знайомились з державною символікою, знаходили на карті її ріки, міста і гори, засвоювали мову, звичаї і традиції. Давайте згадаємо, що ми вже знаємо про Україну.

Гра «Так» чи «Ні».

 Столиця України Варшава

 Найбільша річка України Дніпро

 Президент України Віктор Ющенко

 Наша Батьківщина називається Китай

 Прапор України синьо-жовтого  кольору

 День Незалежності України 8 березня

 Засновники Києва Щек, Хорив, Либідь.

 Свою незалежність Україна відзначає 24 серпня

Вчитель. Багато ви вже знаєте про нашу Батьківщину, але є факти, які дивують і дають привід пишатися нашою Батьківщиною.

«Пишаємося Україною»

Простір землі, заселений українським народом, надзвичайно великий! Щоб його перетнути, необхідно пішки йти із заходу на схід 90 днів, долаючи щодня по 30 кілометрів. Україна — одна з найбільших держав Європи.

На півдні омивається (Які моря омивають Україну?)водами Чорного та Азовського морів. (Які гори розташовані на території України?) В Українських Карпатах знаходиться географічний центр Європи. Столиця України … (Київ). Київ - це старе і водночас молоде місто. Він входить до десятки найбільших міст Європи.  Найбільшою річкою України є … (Дніпро). Україна - це великий виробник зерна (вона входить до трійки найбільших виробників ячменю), а також до сімки найбільших у світі виробників цукру, рослинної олії, свинини та картоплі, до  п’ятірки найбільших світових виробників меду.  Українська мова наймелодійніша мова у світі, за мелодійністю вона посідає  друге місце після італійської.

Зараз Україна – це найбільша країна Європи, загальна площа нашої країни сягає 603, 7 тис.км кв. Щоб перейти її з заходу на схід, у найширший частині треба подолати 1300км, з півночі на південь – 900км. Простiр землi, яку заселяють українцi, є таким великим, що аби перетнути його пiшки iз заходу на схiд, треба йти 90 днiв, долаючи щодня 30 км. А це значить, що вам вистачило б літніх канікул, щоб перетнути нашу землю.

 

Країна, на території якої зосереджена чверть всіх запасів чорнозему на Землі. Тут добувають кам'яне вугілля, залізну руду, газ, нафту, уран, нікель, марганець, випускають станки, турбіни, трактори і комбайни, створюють космічні лайнери та космічні прилади. Україна - це великий виробник зерна (вона входить до трійки найбільших виробників ячменю), а також до сімки найбільших у світі виробників цукру, рослинної олії, свинини та картоплі, до  п’ятірки найбільших світових виробників меду.  Українська мова наймелодійніша мова у світі, за мелодійністю вона посідає  друге місце після італійської.

В Україні є ще багато того, що дає можливість з гордістю сказати – «Я – Українець!»

Вчитель. Відчули гордість за свою країну? Спробуємо показати це.

Інтерактивна гра «Якщо …..»

Якщо ви знаєте, що треба берегти природу, примножувати її красу – підніміть праву руку вгору.

Якщо ви вважаєте, що кожен повинен любити і піклуватись про нашу Батьківщину – Україну, - сплесніть у долоні.

Якщо ви вивчаєте рідну мову, співаєте українську пісню,  - усміхніться.

Якщо ви впевнені, що треба з повагою ставитись до Герба, Прапора і Гімна, - встаньте.

Якщо ви знаєте, що наша держава сильна, коли єдина - дайте один одному руку.

 

Вчитель. Велика наша країна, прекрасні різні її куточки. І кожен – особливий. Побачити велич і красу української землі можна з літака, підіймаючись над її безмежними степами і величними горами.

Західна Україна — край Українських Карпат, зелених смерек і блакитних озер. Багатством цього регіону є сільське, лісове господарство, видобуток бурого вугілля, нафти і газу. Справжні середньовічні замки є його окрасою. Туристи залюбки відвідують західні області нашої країни і влітку, і на зимових курортах. Основні міста: Львів (промисловий, культурний і духовний центр всієї Західної України), Тернопіль, Івано-Франківськ, Дрогобич, Трускавець.

Північна та Центральна Україна – Волинь і Полісся, край прип'ятських лісів і боліт. Розвинуті сільське господарство і лісозаготівля. Це край родючих чорноземів, ядро українських земель, всередині якого знаходиться столиця України — м.Київ. В центральній частині живемо ми з вами, вона славиться промисловими центрами нашої держави. Це  край розвинутого хліборобства, гірничо-видобувної промисловості, регіон чорної металургії та машинобудування.

Східна Україна — історична окраїна держави, заселена українцями найпізніше. Господарство засновано переважно на видобутку вугілля та чорній металургії. Донбас швидко перетворився на край шахт. Основні міста: Донецьк, Луганськ, Макіївка, Горлівка, Краматорськ, Лисичанськ.

 Південна Україна— українські землі вздовж узбережжя Азовського і Чорного морів. Сухі степи. Край землеробства та тваринництва. Приморські містечка та селища — місце літнього відпочинку. Значні міста: Мелітополь, Бердянськ, Маріуполь, Генічеськ, Одеса, Миколаїв, Херсон.

Інтерактивна вправа «Чи можна розділити Україну»

А тепер давайте на хвилинку уявимо, що зникне Західна Україна, а може Північна….Чи буде від цього користь нашій державі? Чи буде вона цілісною? Що зміниться, якщо відтяти певний регіон?

Тому і згуртувалися українці, коли з’явилася загроза поділу нашої країни, і зрозуміли – наша Україна – єдина країна.

Велична, прекрасна і єдина наша земля. Багато добрих слів можна присвятити їй. Спробуємо це зробити в групах.

Інтерактивна вправа «Уквітчай Україну словами» ( на кульках діти підкреслюють потрібні слова)

Як багато чудових слів ви сьогодні подарували Україні, і жодне з них не повторилося.

Вчитель. Україна – мирна держава, українці – толерантні, мирні люди, які з повагою ставляться до будь-якої нації, будь-якої мови. Проте сьогодні на цілісність нашої держави посягнули  вороги і багато наших земляків на сьогодні мобілізовано до лав українського війська. Вони з честю воюють на сході з терористами та російським сепаратистами, відвойовують та захищають кордони нашої держави. Інші українці теж не залишилися осторонь цих подій – велика кількість волонтерів збирає кошти на озброєння, допомогу  військовим і мирним мешканцям на Сході. Навіть маленькі патріоти підтримують військових своїми листами, малюнками та навіть віддають зібрані на іграшки і планшети кошти. Кожен мирний день, який ми проживаємо, ми завдячуємо нашим військовим. Багато українців віддали своє життя за таке звичне для нас мирне українське небо. Не обійшла біда і наше місто -             криворіжців загинули в боях в зоні АТО, увірвалася вона і до нашого класу. Горе однієї сім’ї стало спільним горем нашої класної родини і об’єднало нас у цьому  нестерпному болю. Як класний керівник я вдячна всім родинам нашого класу за небайдужість і маю велике сподівання на подальшу підтримку родини. І дуже хочеться вірити, що така біда перестане стукати у двері криворіжців і всієї України, і сонячне світло не затьмарить хмара війни. Хвилина мовчання – наша шана і пам’ять про загиблих.

Сьогодні Україна як ніколи потребує підтримки кожного її громадянина, сьогодні кожен із нас є творцем долі своєї держави. І будується наше майбутнє уже зараз, за шкільними партами. Чи можете ви, маленькі українці, щось зробити для своєї держави?

Метод незакінчених речень:

  • Якби я став чарівником, то для своєї  України ...
  • Якби до мене приїхав у гості школяр із Америки,  я б йому розказав про Україну  ...
  • Я – школяр, а тому можу…
  • Для підтримки наших військових я можу…..

Кожного року з чистого аркуша паперу ми створюємо символічну картину класу. Не  стане виключенням і третій рік нашого життя.

Вправа « Створення герба класу»

Нас об’єднала квітуча українська земля. Майбутнє молодої країни – у ваших поки ще маленьких руках. Візьміть символічні долоньки  і оживіть їх своїми фотокартками – тепер вони стануть Вашими долоньками. . Візьміть їх, прикладіть  до свого сердечка і подумки поміркуйте, що ви бажаєте нашій Батьківщині, що можете зробити для неї. Дбайливими і по-дитячому щирими долоньками обгорніть нашу Україну. Зараз кожен прикріпить свою долоньку на символічну карту і тоді тепло ваших долоньок надасть сил і захистить і наших військових, і нашу Україні. Слово вам, сучасні літописці!

А які сподівання покладають на ваше майбутнє, на вас Ваші родини? В що вірять наші наймудріші порадники? Давайте запитаємо у батьків. Шановні батьки, Вам слово. Ваші мрії та побажання можуть стосуватися і Вашої дитини, і дітей всього класу, адже ми давно стали єдиною родиною. Для батьків – дорослі долоньки.

Експрес-інтерв’ю з родинами  «Я вірю…» 

Вчитель. Як завжди, дякуємо батькам за їх необхідні і мудрі поради: ваша життєва мудрість підтримає малечу і допоможе стати справжніми людьми. А нас надихати цього року новий герб класу і новий девіз – «Хай лине повсюди, в лісах і полях – країни майбутнє – в дитячих руках!»

Наша Батьківщина огорнута теплом Ваших долонь, а ваші надії  обов’язково проростуть добрими і корисними справами в ім’я Батьківщини.

Виходять діти.

Вірші для дітей

Вчитель. Я часто думаю про те, що є одна земля,

Де виросли мої батьки, де виросли і ви, і я.

 

То ненька наша, рідна Україна,

На світі лиш одна така – єдина.

Лиш глянь навколо: безмежна і квітуча,

Людьми багата, горда і співуча!     

 

Я тут народився у добру годину,

Тут світ пізнавати учусь.

Люблю я всім серцем свою Україну!

І нею пишаюсь, горджусь.

 

Я – українка!  Горджуся й радію,

Що рідною мовою  я володію,

Шевченковим словом  умію писати

Слова мелодійні у вірші складати.

 

Моя Батьківщина – велика країна.

Весь Всесвіт для мене вона.

Найкраща у світі моя Україна.

У цілому світі одна.

 

Я – українка!  Живу в Україні,

У  вільній, єдиній  моїй Батьківщині,

В душі моїй солодко грає сопілка,

Бо я з України. Бо я–українка!

 

Я – не просто українець!

Я – великий патріот!

Я люблю, як тата й маму,

Український весь народ.

Буду сонечку радіти,

Землю скривдити не дам.

Буду світ увесь любити

І рости на радість вам.

 

Я – маленька  українка,

і народилась в чарівнім краю.

То ж буду вчитися під гаслом:

Тепло долонь своїх, і розуму, і серця

я Україні милій віддаю!

 

Ми різні з материнської колиски,

 Та всі ми діти щирої землі.

 В родині вільній всі ми – українці

Ми України доньки і сини

 

Вчитель. Я – УКРАЇНКА! І цим пишаюсь!

Однім майбутнім зв’язана моя земля і доля!

Майбутнім світлим, без розбрату й горя,

Де люди будуть дружніми аж від Карпат й до моря.

І якщо кожен в це повірить не на мить,

І в серці іскорка любові не згорить,

Я ЗНАЮ, буде користь Україні –

І буде мир: назавжди і віднині!

 

Приступаємо до навчального року — нового етапу нашої праці. В українців, як і всіх християн, є добра традиція: новий день починати молитвою. Отож започаткуймо так новий навчальний рік. Подумки помолимось до Всевишнього, до Матері Божої, попросимо Благословення на чесний труд. Помолимось за маму і тата, за родину, за мир у домі нашому, за здоров'я і радість. Помолимось за Україну.

 Молитва про Україну( відео)

Я вітаю всіх зі святом! Бажаю, щоб наступний навчальний рік став для вас успішним і

промайнув з легкістю і зацікавленням. Здоров’я, щастя, миру  і добробуту! Я вірю: ми вистоїмо, витримаємо, переможемо!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Питання записані на кольорових кульках. Якщо ви дасте правильну відповідь, уквітчаєте своїми знаннями нашу Україну.

Інтерактивна вправа «Уквітчай Україну знаннями»

  • Яка столиця України?
  • Які народності проживають на території України?
  • Яка найбільша річка України?
  • Скільки морів омивають кордони нашої держави? Назвіть їх.
  • Кого називають на Україні Кобзарем?
  • Коли відзначають День народження незалежної сучасної України?
  • Які державні символи ви знаєте?
  • Які народні символи є у українців?
  • Що символізують кольори українського прапору?

 

 

Саме українці, а точніше,  конструкторське бюро Антонова, розробили літак із найбільшою у світі вантажопідйомністю — Ан-225 «Мрія». Спочатку він проектувався для транспортування космічних кораблів. Наразі «Мрія» виконує комерційні вантажні перевезення.

Станція метро «Арсенальна» у Києві — найглибша у світі. Вона проходить під землею на глибині 105 м.

Автор першої в світі Конституції – гетьман запорізького війська Пилип Орлик. Він створив головний закон у  1710 р. У США Конституцію прийняли в 1787 р., у Франції та Польщі — тільки в 1791 р.

Український духовий інструмент трембіта — найдовший духовий музичний інструмент у світі.

Найбільші чоловічі монастирі йменуються Лаврами. Статус Лаври мають лише шість монастирів у світі. Три з них знаходяться в Україні. Це Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра в Києві, що отримала цей статус ще у 1598 р., Свято-Успенська Лавра в м. Почаїв і Святогірська Свято-Успенська Лавра на Донеччині.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Дрябина Анна
Додано
30 серпня 2020
Переглядів
953
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку