Свято-конкурс "Найкращі господині"

Про матеріал
Мета: ознайомити учнів з національною українською кухнею, викликати інтерес до кулінарного мистецтва, які пов’язані із обрядами, звичаями; розвивати пам'ять, уяву, винахідливість; виховувати шану та повагу до хліба.
Перегляд файлу

Педагог-організатор

Врадіївської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1

Кушніренко Тетяна Василівна

Миколаївська область, смт Врадіївка

 

 

для учнів 5-7 класів

Мета: ознайомити учнів з національною українською кухнею, викликати інтерес до кулінарного мистецтва, які пов’язані із обрядами, звичаями; розвивати пам'ять, уяву, винахідливість; виховувати шану та повагу до хліба.

 

Хід свята

 

 Ведуча:    Добрії люди славного краю,

                    Вік вам радіти в щасті рости,

                    Нивам українським щедро родити

                    І вічно цвісти!

   Ведучий: Добрий день вам, добрі люди,

                    Хай вам щастя всюди буде,

                    Зі святом вас усіх вітаєм,

                    Щастя й радості бажаєм!

Вчитель:  Україна завжди славилася своєю кухнею. Вона створювалась протягом багатьох століть. Її страви були відомі далеко за межами країни. В українській кулінарії десятки тисяч рецептів страв, яких відрізняє простота приготування і прекрасні смакові якості.

Хто не знає нашого українського борщу, запашних пампушок, вареників, голубців, гарбузової каші, дерунів, гречаників, галушків та смачного сала. Всіх назв і не перерахуєш!

Отже, можна зробити висновок, що наші предки з давніх часів добре вміли готувати поживні м’ясні, рибні, овочеві та борошняні страви.

А яка українська хата без господині?  Що не кажіть, Україна славиться господинями. Здавна в усьому світі славились українські дівчата. Їм в усі віки були притаманні неповторна врода, світлий розум, працьовитість, ввічливість, багата фантазія і, звичайно ж, велика шана, любов і повага до рідного краю.

В народі кажуть: «В чепурній оселі і життя веселе». А ще кажуть: «В хорошої господині і в хаті є, і на столі, і в ложці, і в мисці, і в колисці».

Тому ми й вирішили змоделювати реальні життєві ситуації і провести  свято: «Найкращі господині у нашій Родині»,  а проведемо ми у формі змагання «Молодих господарочок», тобто виявити, хто з них краще знає українські страви, перевірити їхню кмітливість, вміння запросити та за сервірувати стіл.

 Багатьма такими рисами наділені і наші сьогоднішні дівчата, які будуть брати участь у конкурсі «Молодих господарочок».

   Ведуча:    Тож зустрічайте! Наші учасниці!

   Ведучий: Запрошуємо на сцену (учасницю під №1, №2, №3, №4, №5, №6)

   Ведуча: Свято розпочалося, учасниці на сцені, залишається тільки познайомити всіх з нашим вельмишановним журі.

(представлення журі)

   Ведучий:  А зараз починаймо,

                      Настав жаданий час,

                      І ваші щирі вміння

                      Хай подивують нас.

 

 Ведуча:   Отже, І конкурс  «Візитна картка»

                                                    «Представлення»

   Ведучий:  Кожна учасниця повинна коротко і лаконічно розповісти про себе у довільній формі. 

   Ведуча:   Що ж, любі дівчата, починайте!

(представлення учасниць)

 Ведучий:  Дякуємо нашим учасницям за представлення, а журі просимо приступити до своїх обов’язків.

 Ведуча:  Народ України славиться своєю гостинністю. В українській хаті на столі на вишитому рушникові завжди лежав хліб, а поряд – сіль. По-давньому звичаю хліб-сіль підносили дорогим гостям в знак глибокого вшанування.

Ведучий:  Вся дітвора убралася барвисто,

 І в золоті синіє небокрай.

 На рушнику пливе в нас урочисто,

 Хліб з сіллю, український коровай.

Ведуча:  У цьому хлібі щедрий труд і віра,

 Благословення материнських рук,

 Що будем жити ми у світі миру,

 Що кожен кожному в нас буде брат і друг.

(під ці слова вноситься хліб на рушникові)

Ведучий:  Наступний  конкурс:

                              «Запрошення гостей до столу»

Ведуча:  Ваше  завдання: знайти слова, якими ви запросите своїх гостей до святкового столу, це може бути у довільній формі чи віршем, чи прозою,  чи піснею.

(виступ учасниць)

Ведучий: Давайте разом з вами пригадаємо, які вироби з тіста готують у нас на Україні?

(відповіді учасниць)

Ведуча:  Молодці, наші учасниці добре справились з цим завданням. Вмієте і знаєте, як запросити гостей до столу. І ви є справжніми знавцями кулінарії.

Ведучий: Отже, з тіста готують такі вироби:  Хліб, коровай, ковриги, буханки, колобки, обрядове печиво «жайворонки», коржики, паска, вареники, пироги, бублики, калачі і так далі.

Ведуча: Наступний конкурс: «Сервірування столу» - 3 бали

               Всіх учасниць ми запрошуємо на сцену.

Ведучий: Перед вами різні предмети. Ваше завдання: Вибрати і взяти з усіх предметів тільки один,  щоб сервірувати стіл для чаювання, який накритий скатертиною. Ставлячи предмет один за одним в послідовному порядку.               

Ведуча: Молодці, справились з завданням вміло.

Ведучий: Українська кухня багата стравами з картоплі. Картоплю і донині називають другим хлібом. Її варили, пекли в печі. Їли картоплю з квашеною капустою, огірками, змащували олією чи салом.

Ведуча:  Отже, наступний конкурс «Дбайлива господиня» -3 бали

Ведучий:  Якнайшвидше і економніше почистити картоплину.

 Ведуча:  Поки ви будете чистити картоплину, пригадайте, які страви готуються з картоплі.

Ведучий:  Поки наші учасниці чистять картоплю ми проведемо

Конкурс з глядачами

 Відгадайте загадки:

  • Хто ходить по городу

     Й питається свого роду (гарбуз)

  • Їх тому так звуть,

     Що на тертушці деруть (деруни)

  • Що таке, що з ложки

     Висять ножки?  (локшина)

  • Національна страва українців (борщ)
  • Рідке, а не вода, біле, а не сніг (молоко)
  • Ми в окропі кипіли,

     Велику муку терпіли,

     За те усі нас хвалять,

     Та не всі варять (вареники)

  • Без дірочки, без денця

     Повна бочечка винця (яйце)

Ведуча:  Молодці, справились з завданням. Знаєте назви страв, які здавна вживалися в Україні. 

 Ведучий:  А журі оцінить, як справились наші учасниці з цим завданням.

Ведуча: Кожна добра господиня знає дуже багато страв із картоплі. Зараз кожна з учасниць  одна за одною назве страви, які готують з картоплі.

(відповіді учасниць)

Ведучий: Для української кухні характерні різноманітні способи приготування їжі:     смаження, тушкування, варка, запікання.

 Ведуча: Конкурс: «Перевір свою пам'ять» 

 Зараз я вам зачитаю уривок із твору «Енеїда» Котляревського, ви уважно його прослухаєте:

                          Тут їли різнії потрави

І все з полив'яних мисок,

І Самі гарнії приправи

З нових кленових тарілок,

 Свинячу голову до хріну

І локшину на переміну,

Потім з підливою індик;

На закуску куліш і кашу,

Лемішку, зубці, путрю, квашу

І з маком медовий шулик.

П'ять казанів стояло юшки,

А в чотирьох були галушки.

Борщу трохи було не з шість.

 Баранів тьма була варених,

 Курей, гусей, качок печених...

 І ласощі все тілько їли

 Сластьони, коржики, стовпці,

 Варенички пшеничні білі,

 Пухкі з кав'яром буханці,

 Був борщ до шпундрів з буряками,

 А в юшці потрух з галушками,

 Потім до соку шарпанина,

 Печена з часником свинина,

 Крохналь, який їдять пани,

— Ось так описує різноманітність укр. кухні великий письменник, Знавець народного побуту І.П.Котляревський.

Ведучий: Ваше завдання:  Вам потрібно записати, які з перелічених страв ви запам'ятали.

Ведуча:  Поки учасниці пишуть, ми проведемо з глядачами

Конкурс «Прислів’я про їжу»

Прислів’я

  • «Кожний край має свій звичай», Різдво гарне — ковбаскою, а                                               Вели­кдень — крашанкою, живу добре: сало їм на салі сплю, салом укриваюсь, якби мені паном бути, то я б сало з салом їв».
  •                    Борщ да каша – добрая наша.
  •                    Борщ і капуста – хата не пуста.
  •                    Хліб – це сила.
  •                    Хліб, сіль і вода – то нема голода.
  •                    Гречана каша – то матір наша.
  •                    Як нема борщу, то нема і їжі.

Ведуча:  Молодці. Я бачу, що наші учасниці вже справились з завданням. (відповіді учасниць)

Ведучий: Отож, підведемо підсумок правильної відповіді. У даному вірші були перелічені такі страви:

 (Свиняча голова, локшина, з підливою індик, куліш і каша, лемішка,  зубці, путря, кваша,  з маком медовий шулик, юшка, галушки, борщ, барани варені, курей, гусей, качок печених, сластьони, коржики, стовпці, варенички, буханці, шарпанина, крохналь)

Ведуча:  Я впевнена, що в залі, не має таких дівчаток, чи хлопчиків, які б не смакували варення?  А дівчатка, мабуть, допомагають матусі в приготуванні цього смачного десерту.

Ведучий:  Наступний конкурс: «Дегустація» - 3 бали

Ведуча:   Ваше завдання: записати назви фруктів та ягід з яких приготовлене варення. – 1 хв.

(відповіді учасниць)

Правильна відповідь: (ягід-смородини, з фруктів-груш)

Ведуча: Отже, останнє наше випробування – Конкурс «Мої таланти»

Ведучий:  Кожна учасниця продемонструє свої здібності та вміння співати, танцювати, розповідати, готувати. Запрошуємо на сцену.

Вчитель:  Ось і закінчилось наше свято: «Найкращі господині у нашій Родині». Кожна учасниця показала себе дбайливою, кмітливою, доброю господинею,

Зараз журі підведе результати і буде названо переможця. Але важливо, що ми усі з вами зібрались, щоб ще раз переконатись, що національна кухня – це така ж культурна спадщина українського народу, як мова, література, мистецтво. Це неоціненний здобуток, яким можна пишатися, який не слід забувати.

 (Слово журі. Нагородження.)

Дякуємо усім за участь у нашому святі. До нових зустрічей!

doc
Додано
7 серпня
Переглядів
53
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку