Педагог-організатор
Врадіївської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1
Кушніренко Тетяна Василівна
Миколаївська область, смт Врадіївка
для учнів 5-7 класів
Мета: ознайомити учнів з національною українською кухнею, викликати інтерес до кулінарного мистецтва, які пов’язані із обрядами, звичаями; розвивати пам'ять, уяву, винахідливість; виховувати шану та повагу до хліба.
Хід свята
Ведуча: Добрії люди славного краю,
Вік вам радіти в щасті рости,
Нивам українським щедро родити
І вічно цвісти!
Ведучий: Добрий день вам, добрі люди,
Хай вам щастя всюди буде,
Зі святом вас усіх вітаєм,
Щастя й радості бажаєм!
Вчитель: Україна завжди славилася своєю кухнею. Вона створювалась протягом багатьох століть. Її страви були відомі далеко за межами країни. В українській кулінарії десятки тисяч рецептів страв, яких відрізняє простота приготування і прекрасні смакові якості.
Хто не знає нашого українського борщу, запашних пампушок, вареників, голубців, гарбузової каші, дерунів, гречаників, галушків та смачного сала. Всіх назв і не перерахуєш!
Отже, можна зробити висновок, що наші предки з давніх часів добре вміли готувати поживні м’ясні, рибні, овочеві та борошняні страви.
А яка українська хата без господині? Що не кажіть, Україна славиться господинями. Здавна в усьому світі славились українські дівчата. Їм в усі віки були притаманні неповторна врода, світлий розум, працьовитість, ввічливість, багата фантазія і, звичайно ж, велика шана, любов і повага до рідного краю.
В народі кажуть: «В чепурній оселі і життя веселе». А ще кажуть: «В хорошої господині і в хаті є, і на столі, і в ложці, і в мисці, і в колисці».
Тому ми й вирішили змоделювати реальні життєві ситуації і провести свято: «Найкращі господині у нашій Родині», а проведемо ми у формі змагання «Молодих господарочок», тобто виявити, хто з них краще знає українські страви, перевірити їхню кмітливість, вміння запросити та за сервірувати стіл.
Багатьма такими рисами наділені і наші сьогоднішні дівчата, які будуть брати участь у конкурсі «Молодих господарочок».
Ведуча: Тож зустрічайте! Наші учасниці!
Ведучий: Запрошуємо на сцену (учасницю під №1, №2, №3, №4, №5, №6)
Ведуча: Свято розпочалося, учасниці на сцені, залишається тільки познайомити всіх з нашим вельмишановним журі.
(представлення журі)
Ведучий: А зараз починаймо,
Настав жаданий час,
І ваші щирі вміння
Хай подивують нас.
Ведуча: Отже, І конкурс «Візитна картка»
«Представлення»
Ведучий: Кожна учасниця повинна коротко і лаконічно розповісти про себе у довільній формі.
Ведуча: Що ж, любі дівчата, починайте!
(представлення учасниць)
Ведучий: Дякуємо нашим учасницям за представлення, а журі просимо приступити до своїх обов’язків.
Ведуча: Народ України славиться своєю гостинністю. В українській хаті на столі на вишитому рушникові завжди лежав хліб, а поряд – сіль. По-давньому звичаю хліб-сіль підносили дорогим гостям в знак глибокого вшанування.
Ведучий: Вся дітвора убралася барвисто,
І в золоті синіє небокрай.
На рушнику пливе в нас урочисто,
Хліб з сіллю, український коровай.
Ведуча: У цьому хлібі щедрий труд і віра,
Благословення материнських рук,
Що будем жити ми у світі миру,
Що кожен кожному в нас буде брат і друг.
(під ці слова вноситься хліб на рушникові)
Ведучий: Наступний конкурс:
«Запрошення гостей до столу»
Ведуча: Ваше завдання: знайти слова, якими ви запросите своїх гостей до святкового столу, це може бути у довільній формі чи віршем, чи прозою, чи піснею.
(виступ учасниць)
Ведучий: Давайте разом з вами пригадаємо, які вироби з тіста готують у нас на Україні?
(відповіді учасниць)
Ведуча: Молодці, наші учасниці добре справились з цим завданням. Вмієте і знаєте, як запросити гостей до столу. І ви є справжніми знавцями кулінарії.
Ведучий: Отже, з тіста готують такі вироби: Хліб, коровай, ковриги, буханки, колобки, обрядове печиво «жайворонки», коржики, паска, вареники, пироги, бублики, калачі і так далі.
Ведуча: Наступний конкурс: «Сервірування столу» - 3 бали
Всіх учасниць ми запрошуємо на сцену.
Ведучий: Перед вами різні предмети. Ваше завдання: Вибрати і взяти з усіх предметів тільки один, щоб сервірувати стіл для чаювання, який накритий скатертиною. Ставлячи предмет один за одним в послідовному порядку.
Ведуча: Молодці, справились з завданням вміло.
Ведучий: Українська кухня багата стравами з картоплі. Картоплю і донині називають другим хлібом. Її варили, пекли в печі. Їли картоплю з квашеною капустою, огірками, змащували олією чи салом.
Ведуча: Отже, наступний конкурс «Дбайлива господиня» -3 бали
Ведучий: Якнайшвидше і економніше почистити картоплину.
Ведуча: Поки ви будете чистити картоплину, пригадайте, які страви готуються з картоплі.
Ведучий: Поки наші учасниці чистять картоплю ми проведемо
Конкурс з глядачами
Відгадайте загадки:
Й питається свого роду (гарбуз)
Що на тертушці деруть (деруни)
Висять ножки? (локшина)
Велику муку терпіли,
За те усі нас хвалять,
Та не всі варять (вареники)
Повна бочечка винця (яйце)
Ведуча: Молодці, справились з завданням. Знаєте назви страв, які здавна вживалися в Україні.
Ведучий: А журі оцінить, як справились наші учасниці з цим завданням.
Ведуча: Кожна добра господиня знає дуже багато страв із картоплі. Зараз кожна з учасниць одна за одною назве страви, які готують з картоплі.
(відповіді учасниць)
Ведучий: Для української кухні характерні різноманітні способи приготування їжі: смаження, тушкування, варка, запікання.
Ведуча: Конкурс: «Перевір свою пам'ять»
Зараз я вам зачитаю уривок із твору «Енеїда» Котляревського, ви уважно його прослухаєте:
Тут їли різнії потрави
І все з полив'яних мисок,
І Самі гарнії приправи
З нових кленових тарілок,
Свинячу голову до хріну
І локшину на переміну,
Потім з підливою індик;
На закуску куліш і кашу,
Лемішку, зубці, путрю, квашу
І з маком медовий шулик.
П'ять казанів стояло юшки,
А в чотирьох були галушки.
Борщу трохи було не з шість.
Баранів тьма була варених,
Курей, гусей, качок печених...
І ласощі все тілько їли
Сластьони, коржики, стовпці,
Варенички пшеничні білі,
Пухкі з кав'яром буханці,
Був борщ до шпундрів з буряками,
А в юшці потрух з галушками,
Потім до соку шарпанина,
Печена з часником свинина,
Крохналь, який їдять пани,
— Ось так описує різноманітність укр. кухні великий письменник, Знавець народного побуту І.П.Котляревський.
Ведучий: Ваше завдання: Вам потрібно записати, які з перелічених страв ви запам'ятали.
Ведуча: Поки учасниці пишуть, ми проведемо з глядачами
Конкурс «Прислів’я про їжу»
Прислів’я
Ведуча: Молодці. Я бачу, що наші учасниці вже справились з завданням. (відповіді учасниць)
Ведучий: Отож, підведемо підсумок правильної відповіді. У даному вірші були перелічені такі страви:
(Свиняча голова, локшина, з підливою індик, куліш і каша, лемішка, зубці, путря, кваша, з маком медовий шулик, юшка, галушки, борщ, барани варені, курей, гусей, качок печених, сластьони, коржики, стовпці, варенички, буханці, шарпанина, крохналь)
Ведуча: Я впевнена, що в залі, не має таких дівчаток, чи хлопчиків, які б не смакували варення? А дівчатка, мабуть, допомагають матусі в приготуванні цього смачного десерту.
Ведучий: Наступний конкурс: «Дегустація» - 3 бали
Ведуча: Ваше завдання: записати назви фруктів та ягід з яких приготовлене варення. – 1 хв.
(відповіді учасниць)
Правильна відповідь: (ягід-смородини, з фруктів-груш)
Ведуча: Отже, останнє наше випробування – Конкурс «Мої таланти»
Ведучий: Кожна учасниця продемонструє свої здібності та вміння співати, танцювати, розповідати, готувати. Запрошуємо на сцену.
Вчитель: Ось і закінчилось наше свято: «Найкращі господині у нашій Родині». Кожна учасниця показала себе дбайливою, кмітливою, доброю господинею,
Зараз журі підведе результати і буде названо переможця. Але важливо, що ми усі з вами зібрались, щоб ще раз переконатись, що національна кухня – це така ж культурна спадщина українського народу, як мова, література, мистецтво. Це неоціненний здобуток, яким можна пишатися, який не слід забувати.
(Слово журі. Нагородження.)
Дякуємо усім за участь у нашому святі. До нових зустрічей!