Т. Шевченко і Біблія. “ Ісаія. Глава 35 “

Про матеріал
Презентація до уроку. Біблія в житті Шевченка. Т. Шевченко і Біблія. “ Ісаія. Глава 35 “
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Т. Шевченко і Біблія. “ Ісаія. Глава 35 “

Номер слайду 2

Сьогодні на уроціЗ'ясуємо місце Біблії в житті і творчості Т. Шевченка;Познайомимося з таким жанром лірики як “подражаніє”( наслідування);Проаналізуємо твір Т. Шевченка” Ісаія. Глава 35”;Визначимо моральну й громадянську позицію Т. Шевченка;Спроектуємо вплив Біблії на моральну й громадянську позицію сучасників.

Номер слайду 3

Асоціативне гроно. Книга книг. Книга життяІсторія. Досвід. Мудрість. Біблія

Номер слайду 4

Висуньте гіпотезу. Що стало причиною звернення Т. Шевченка до Біблії? Аргументуйте. Досвід. Відчай. Віра. Вік

Номер слайду 5

Віртуальна подорож“ Тарасові стежки “2 серпня 1857 р. Т. Шевченко покинув Новопетровську фортецю. Лютий1858 р. Нижній Новгород.” Доля “, “ Муза”, “Слава”. Весна 1858р. Петербург. М. Чернишевський журнал “ Современник “. Весна 1859 р. Подорож Україною.1860 р. Стан здоров'я погіршується.

Номер слайду 6

Цікаво знатиІсаія-найбільший з усіх пророків Ізраїля , син Амоса, народився бл. 765 р. до Христа в Єрусалимі. Походив він з високої аристократичної родини; пророкував за чотирьох царів: Уззії, Йотама, Ахаза та Єзекії протягом 40 років (740—700), не покидавши Єрусалиму.

Номер слайду 7

Цікаво знати. Були то тяжкі часи для Юдейської держави, коли молода, повна сил Асирійська (Ашшур) імперія підбивала собі під ноги все навколо й у невпинному своєму войовничому запалі підійшла під самі мури Єрусалиму. Роль Ісаї полягала в тому, щоб утішити й розважити земляків у нещасті. Він проповідував, щоб вони у боротьбі з асирійцями не покладались на Єгипет, не шукали людської допомоги, а надіялися єдино на допомогу Божу. Він проповідував Господнє слово близько сорока років у VIII ст. перед Христом. Про покликання на Божого пророка Ісая оповів у своїй пророчій книзі. За проповідування Божих наказів він багато терпів.

Номер слайду 8

Специфіка жанру„ Подражаніє ” – жанр переспіву з Біблії. Подра­жаніє — один з улюблених жанрівпоета. «Давидові псалми» (1847) бу­ли першим Шевченковим переспівом біблійних текстів. Псалми (з грецьк. psalmos — хвалебна пісня) — пісні релігійного змісту, створені біблійним царем Давидом.

Номер слайду 9

Алгоритм роботи з текстом. Прочитати твір. Визначити настрій ліричного героя. Сформулювати мотив, ідею подражанія. Висловити своє ставлення до віри Т. Шевченка в щасливе життя України. З позиції сучасника поета. З позиції представника сьогодення.

Номер слайду 10

Словникова робота. Крин – лілія, символ чистоти й непорочності. Омофор – наплічний одяг архієрея; нараменник, частина культового одягу вищого православного духівництва; тут – взагалі покров. Месія – слово староєврейського походження і означає помазаний, тобто посвячений на служіння.

Номер слайду 11

Установи відповідність{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}Цитата. Засіб виразності1. Радуйся,ниво неполитая!А. Порівняння2. Квітчастим злаком. Б. Персоніфікація3. І процвітеш, мов Іорданові святіїВ. Метафора4. На землю правда прилетить, Хоч на годиночку спочить. Г. Риторичне звертання5. А раби тими шляхами. Без ґвалту і крику. Позіходяться докупи…Д. Епітет

Номер слайду 12

Дайте відповідь на питання Чи вдалося Т. Шевченку поєднати біблійні мотиви з проблемами життя України 19 століття? Аргументуйте. Чим поета приваблює образ пророка?Чому Т. Шевченко бере на себе “тягар” поетичного пророцтва?Чи справедливо Т. Шевченка називають поетом – пророком?

pptx
Додано
17 вересня 2021
Переглядів
2908
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку