Таблиці, електронні таблиці. Табличний процесор, його призначення. Об‘єкти електронної таблиці, їх властивості.

Про матеріал
урок в 7 класі. Таблиці, електронні таблиці. Табличний процесор, його призначення. Об‘єкти електронної таблиці, їх властивості.
Перегляд файлу

Тема уроку: Таблиці, електронні таблиці. Табличний процесор, його призначення. Об‘єкти електронної таблиці, їх властивості.

Мета уроку:

формування ключових компетентностей:

 вміння вчитися – розуміти мету  навчальної діяльності, уміння виділяти головне, аналізувати, оцінювати, використовувати на практиці; загальнокультурна – дотримуватися норм мовленєвої культури, зв’язно висловлюватися в контексті  змісту самостійно опрацьованого матеріалу підручника;  здоров’язбережувальна – знати правила безпечної роботи з комп’ютером, вчитись  безпечно поводитися в комп’ютерному класі; формувати режим роботи; 

формування предметної компетентності: 

 ознайомити з поняттями електронна таблиця та табличний процесор; розглянути призначення  табличного процесора; ознайомити із середовищем табличного процесора;  розвивати логічне мислення, тренувати пам’ять та увагу, сприяти розвитку  пізнавального інтересу; виховувати старанність та відповідальність; формувати і  підтримувати прагнення учнів до відкриття нового.

Обладнання: програми Microsoft Excel, Windows.

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

Хід уроку

 І. Організаційний момент.

 Перевірка кількості присутніх, та готовності класу і учнів до уроку.

Повторення техніки безпеки.

 ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Сучасні технології обробки інформації часто приводять до того, що виникає потреба подання даних у вигляді таблиць. Наприклад, таблиця чемпіонату з шахів або футболу, розклад уроків, класний журнал, розклад рухів поїздів, тощо. Різноманітні фінансові документи (відомості на заробітну плату, табель робочого часу, інвентаризаційні описи, квартальні звіти, складський облік матеріалів тощо) теж мають вигляд таблиць. Для табличних обчислень характерні відносно прості формули, по яким проводяться обчислення, і великі об’єми вхідних даних. Для таких розрахунків слід використовувати комп’ютер. З цією метою людина створила електронні таблиці, завдяки чому ми з вами можемо економити свій час. І який професійний шлях ви не оберете, електронні таблиці завжди стануть вам у пригоді.

 

ІІІ. Пояснення нового матеріалу.

У таблицях відображається  відомості про деякі об’єкти та значення їх властивостей.

Складається таблиця зі стовпців і рядків, а на перетині яких містяться клітинки. Кожний рядок – це опис однієї властивості для всіх об’єктів, зазвичай має назву, що відображає назву цієї властивості. У клітинці вказується значення властивості. У них можуть розміщувати текст, числа, малюнки, формули і навіть інші таблиці.

Створити таблицю можна в різних електронних документах: у текстовому документі, у мультимедійних презентаціях, графічному зображенні тощо. Однак дуже часто  виникає потреба не тільки компактно і впорядковано розмістити відомості про якісь об’єкти, а й виконати певні обчислення за даними таблиці. Тобто в таблицю потрібно внеси не тільки дані, а й формули для розрахунків. 

Для створення таких таблиць призначені спеціальні програми – табличні процесори, а документи, створені в цих програмах, називають електронні таблиці.

Табличний процесор – це прикладна програма, яка призначена  для опрацювання даних, поданих в електронних таблицях.

Головна перевага ЕТ – можливість миттєвого перерахунку усіх даних, пов’язаних формульними залежностями, при зміні значення будь-якого компоненту таблиці.

 

Основні можливості табличного процесора:

  • уведення даних у клітинки електронних таблиць, їх редагування та форматування;
  • обчислення за формулами та з використанням вбудованих функцій;
  • побудова діаграм і графіків за даними, що містяться в клітинках електронних таблиць;
  • друкування електронних таблиць, діаграм і графіків;
  • робота з файлами (відкриття, збереження, перегляд тощо).

Серед сучасних табличних процесорів можна назвати такі: MicrosoftOffiseExcel, SuperCalc, LibreOfficeCalc, GNumersc з пакета GNOMEOffice тощо.

Ми з вами вивчатимемо один з найпопулярніших табличних процесорів MicrosoftOffiseExcel 2007.

Для запуску необхідно виконати команду Пуск, Программы, Microsoft Excel.

Електронні таблиці (табличні процесори) – це прикладне програмне забезпечення спільного призначення, яке використовується для обробки даних, представлених у табличній формі . Електронна таблиця (ЕТ) дозволяє зберігати в табличній формі велику кількість вхідних даних, результатів, а також зв’язків (алгебраїчних і логічних співвідношень) між ними. При зміні вхідних даних всі результати автоматично перераховуються і заносяться в таблицю. Такі таблиці можна переглядати, змінювати, записувати на носії зовнішньої пам’яті для зберігання, роздруковувати на принтері.

Безымянный

 

Документ електронної таблиці називається робочою книгою. У кожному документі може розміщуватися від 1 до 255 таблиць – робочих аркушів. Документ Excel зберігається у файлі з будь-яким ім’ям і розширенням . xls.

2. Запуск програми MS Excel. Основні елементи вікна програми.

Для запуску необхідно виконати команду Пуск, Программы, Microsoft Excel.

Після запуску перед нами з’явиться вікно електронної таблиці.

Об’єкти табличного процесора Excel 2007

Основним об’єктом опрацювання табличного є електронна книга. На кожному аркуші розміщено електронну таблицю.  Електронна таблиця складається з стовпців і рядків,  на перетині яких утворюються клітинки.Кожнаклітинка електронної таблицімає  адресу, що складається з номера  стовпця та номера рядка, на перетиніяких вона розміщена. Сукупність клітинок аркуша електронної таблиці утворює діапазон клітинок.  Адреса діапазону клітинок задається адресами двох клітинок, розміщених у його протилежних кутах, що розділені двокрапкою.

У клітинках електронної таблиці можуть зберігатися числа, тексти та формули, а також інші об’єкти: діаграми, малюнки тощо.

ІV. Застосування набутих знань й формування вмінь та навичок

Завдання. Вивчення інтерфейсу вікна табличного процесора. Визначення призначення інструментів, розміщених на різних вкладках вікна табличного процесора та на рядку стану, інструментів навігації та панелі швидкого доступу при роботі з файлом До уроку 1.xlsx. Досліди вміст контекстних меню клітинки, стовпця, рядка, аркуша.

 

  1. Відкрий файл До уроку 1.xlsx  
  2. Знайди на екрані елементи вікна табличного процесора, спільні для програм пакета Microsoft Office: вкладку Файл, панель швидкого доступу, заголовок програми, кнопки управління вікном, вкладки чи панель для розміщення груп інструментів, робочу область програми, рядок стану, смугу прокручування.
  3. Знайди на екрані елементи вікна табличного процесора: заголовки рядків і стовпців, поле імені.
  4. Визнач, які дії можуть виконуватись із клітинкою, стовпцем, рядком, аркушем, діаграмою. Для цього виклич контекстне меню клітинки А1, заголовка стовпця А заголовка рядка 1.
  5. Виклич контекстне меню аркуша Розклад. Зверни увагу на колір ярличка.
  6. Переглянь вміст аркушу Кількість учнів.
  7. Виділи клітинку В3. Введи з клавіатури значення 5. Зверни увагу, чи змінився вигляд діаграми.
  8. Переглянь вміст аркушу Периметр трикутника. Переглянь значення кожної клітинки, за допомогою рядка формул, і знайди в якій з клітинок введено не число, а використана формула. Запиши формулу у зошит. Зміни значення сторін, що змінюється?
  9. Визнач, чи працювали нещодавно з електронними таблицями на твоєму комп'ютері, якщо так – то з якими? Для цього скористайся переліком документів, що розміщені в меню вкладки Файл → Останні.
  10. Закрий документ, не зберігаючи зміни.

Питання для закріплення:

  1.                   Для чого призначені електронні таблиці? (Відповідь: для обробки табличної інформації.)
  2.                   Назвіть основні об’єкти табличного процесора. (Відповідь: книга, аркуш, електронна таблиця, рядок, стовпець, клітинка, діапазон клітинок, діаграма.)

 

VI. Виставлення оцінок з урахуванням всіх видів діяльності учнів на уроці.

 

VII. Домашнє завдання, інструктаж щодо його виконання.

Повторіть інтерфейс вікна програми Microsoft Excel. Запишіть головні елементи в зошит. (http://learningapps.org/view1956872)

 

 

1

 

docx
Додано
3 червня 2021
Переглядів
6121
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку