Таблиці "Символіка писанкового розпису"

Про матеріал

Символіку писанкового розпису можна використовувати на уроках трудового навчання і образотворчого мистецтва. Її в початкових класах можна застосовувати як для ознайомлення з символами, так і для виготовлення писанок.

Перегляд файлу

Символіка писанкового розпису.

 

    З давніх-давен існує різноманітна символіка писанкового розпису. Ось   деякі з них:

 

Писанки на уроках трудового навчання.

 

       Пропоную ряд зразків писанок, які учні можуть виготовити  на  уроках  трудового  навчання  і  образотворчого  мистецтва .

РАННЯ ВЕСНА

Скомпоновано гілку з листочками та квіточкою з шістьма пелюстками. Квіти символізують шану, доброзичливість, подя­ку, радість і красу.

 

                                                     

КЛИНЦІ

Спочатку готують тоненькі смужечки со­ломи і клинці у вигляді трикутників, а потім ділять тло писанки по довжині на дві рівні частини. Поперечну сторону також ділять наклеєною смужкою навпіл, а між ними розміщують і наклеюють клинці.

 

                                                     

 

ПОЧАТОК ЛІТА

Поперек писанки ділять на дві рівні ча­стини і посередині розмішують гілку з лис­точками, а біля закругленого і загостреного кінця писанки наклеюють по дві смужки однакової ширини.

 

                                                   

ЛІТО

Коли добре пригріло сонце, то з'яв­ляється багато квітів, на це вказує тло пи­санки. Посередині писанки компонують квітку з восьми пелюсток, а на закругленому І загостреному кінцях — квіти з трьох пелюсток Між квітами розміщують безко­нечники її смужок соломи.

 

ялини

По довжині писанку ділять на дві рінні частини, а поперек — на три. По довжині компонують квадрати, а від них вправо  і

 

                                                                      

вліво наклеюють смужки соломи, шо зоб­ражують ялинки. Щоб вирізати внутрішній квадрат, у більшому квадраті з внутрішньої сторони соломи його потрібно намалювати і обережно вирізати, а потім обережно вста­вити у проріз. Виконання елемента потре­бує великої точності.

 

КВІТКА

Щоб зробити зображення квітки, на­мічають середину писанки і по кругу роз­мішують однакові пелюстки, а потім на зак­ругленому і загостреному кінцях писанки наклеюють трикутники. Після цього наклеюють

 

                                                                         

трикутники посередині поздовжніх сторін. Решту трикутників наклеюють між раніше закріпленими. В цьому випадку діти наймаються розміщувати деталі на однакові піл стан і.

 

ЗАСІЯНЕ ПОЛЕ

Посередині компонують трикутники, а від них в обидві сторони по довжині роз­міщують кружечки, смужки та ромби, які символізують землю.

 

                                                                                

 

 

 

 

ХРЕСТ

Писанку ділять на дві рівні частини і по лінії поділу розміщують хрести. У хрис­тиянстві хрест — святий знак, яким церква все благословляє й освячує, тому серед християнських

 

                                                                   

 

символів йому належить перше місце. Від хрестів проводять суцільні лінії, які символізують безкінечність.

 

docx
Додано
2 квітня 2018
Переглядів
894
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку