Таблиця "Порівняння «тетчеризму» і «рейганоміки»"

Про матеріал
Таблиця "Порівняння «тетчеризму» і «рейганоміки»". Роздатковий матеріал для учнів.
Перегляд файлу

1

 

Порівняння «тетчеризму» і «рейганоміки».

Ідеологія неоконсерватизму у Великій Британії та США

Спільне

  1. збіг поглядів на світовий устрій, економічну та зовнішню політику;

 

  1. прагматизм запропонованих суспільству зовнішньополітичних та соціально-економічних принципів та цінностей.

 

Відмінне

  1. Американський неоконсерватизм поєднував в собі ідеї про виключність, світове лідерство США, що розвивалися впродовж усієї історії консерватизму, економічні ідеї неолібералізму та індивідуалізму, силові підходи до вирішення зовнішньополітичних питань, активний антикомунізм. 

 

  1. Британський неоконсерватизм, на відміну від американського, не мав таких претензій на світову гегемонію, але проголошував поширення цінностей західного світу в інших країнах. Наступною відміною рисою британської модифікації неоконсерватизму стала розроблена економічна складова, що передбачала реформування всіх ділянок соціально-економічного життя країни.

Таким чином, для неоконсервативної ідеології США характерним був акцент на політичній складовій ідеології, а для неоконсерватизму Великої Британії – на економічній.

Внутрішня політика М.Тетчер і Р.Рейгана

Спільне

1. Базувалася на жорсткому економічному прагматизмі: зниження податків для великих корпорацій, мінімізація функцій держави, скорочення соціальних програм, проведення приватизації.

 

2. Поряд з цим проголошувалося обмеження контролюючих функцій держави над індивідом, що передбачало обмеження контролю держави у сфері освіти, охорони здоров'я, житловій політиці, тобто скорочення або припинення фінансування освітянських, медичних програм, соціальних програм для пенсіонерів і незахищених прошарків суспільства.

 

3. Практичне втілення ідеології неоконсерватизму змінило структуру суспільств, що виявилося в зростанні та формуванні середнього класу, класу власників, який став важливим ресурсом для підтримки політики М.Тетчер та Р.Рейгана.

Відмінне

1. Тетчеризм – це соціально-економічна політика  урядів М.Тетчер щодо реалізації неоконсервативної ідеології у Великій Британії. Відбувалася в інтересах перш за все правлячої політичної та економічної еліти країни під гаслом знищення утриманських настроїв в суспільстві та надання свободи індивідууму.

Основними напрямами реалізації політики тетчеризму стали: програма денаціоналізації економіки країни та передавання цілих галузей в приватні руки, стимулювання бізнесу (дрібний та середній). Реформа податкової системи - скорочення податків для всіх верств населення. Реалізація нової житлової політики, що скорочувала відсоток муніципального житла і збільшувала відсоток приватного сектора, підвищення цін на житло. Для підтримки приватного сектора житлового ринку були розроблені програми кредитування для різних прошарків населення, перш за все для середнього класу, а також особливий акцент було зроблено на пільгове кредитування молодих сімей. Здійснювалася жорстка політика щодо профспілок.

 

 2. Рейганоміка – соціально-економічна політика адміністрацій Р.Рейгана у США щодо реалізації неоконсервативної ідеології. На відміну від тетчеризму не мала такої розробленої соціально-економічної програми реформування суспільства. Реалізувалась на таких напрямах: реформування податкової системи у бік зниження податків, насамперед для великого бізнесу.

Зовнішньополітичний аспект неоконсервативної практики

у Великій Британії та США

Спільне

1.У зовнішньополітичній діяльності неоконсервативна ідеологія реалізовувалася таким чином: використовуючи силовий чинник, США прагнули досягти світової гегемонії, а Велика Британія – посилити можливість впливу в світовому співтоваристві для вирішення питань економічного зростання та престижу.

 

2. Обидві країни намагалися нав’язати свою модель устрою суспільства іншим країнам і здійснювали політику активного антикомунізму.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відмінне

1. Пріоритетні напрямки зовнішньої політики М.Тетчер» висвітлює  пріоритети зовнішньої політики Великої Британії часів М.Тетчер, що має кілька напрямів: відносини з Європейським Економічним Співтовариством, відносини з СРСР та «особливі відносини» з США.

Щодо Європейського Співтовариства М.Тетчер опрацьовувала та реалізовувала свій варіант європейської інтеграції зі збереженням національної самостійності Великої Британії в усіх сферах діяльності ЄЕС, закладаючи в основу співіснування держав один із головних принципів неоконсерватизму – унікальність і самобутність кожного індивідуума.

В англійсько-радянських відносинах М.Тетчер завжди був притаманний крайній антикомунізм, і до 1983 р. в її виступах, промовах звучали жорсткі антирадянські випади, але коли М.Тетчер залишилася на другий термін, тональність її промов пом`якшала: вона зрозуміла необхідність змінити тактику у відносинах з СРСР, що зайвий раз підтвердило реалізм і гнучкість політики М.Тетчер. Значно вплинули на взаємини між СРСР і Великою Британією справили радикальні зміни в Радянському Союзі, що розпочалися з приходом до влади М.Горбачова. Головним же досягненням у напрямі взаємин з СРСР стала перемога у холодній війні, яку вона вважала війною за свободу, правду, справедливість.

М.Тетчер вважала перемогу в холодній війні досягненням умілої політики Р.Рейгана. За часів її прем’єрства «особливі відносини» між Великою Британією та США продовжили свій розвиток. Доказом цього стала участь Великої Британії та США у військових конфліктах: конфлікт Великобританії з Аргентиною через Фолклендські острови у 1982 р., конфлікт 1983р. між США та Гренадою, конфлікт США з Лівією у 1986р.

 

2. Зовнішньополітична діяльність неоконсервативної адміністрації Р.Рейгана у порівнянні із зовнішньополітичною діяльністю Великої Британії була набагато активніша, масштабніша, більш багатопланова й результативніша. Серед пріоритетних для адміністрації Рейгана напрямів зовнішньої політики були відносини з СРСР, Європою та Великою Британією, країнами «третього світу» та Японією. Зовнішньополітична концепція неоконсерваторів - доктрина Рейгана - базувалася на трьох складових: антикомунізм, впевненість у своїй світовій гегемонії, впровадження своїх уявлень про демократичний устрій, свого способу життя в інші країни.

Виходячи з цього, особлива увага приділялася відносинам з СРСР, які були фундаментом іншої системи цінностей, а також великим ринком збуту для американського бізнесу. Метою неоконсервативної адміністрації було руйнування країни з комуністичною ідеологією. На цьому напрямі США отримали перемогу.

Відносини США та ЄС були зразком конвергенції поглядів щодо ідеї безпеки регіону. Фундаментом, що об’єднував США та країни Європи, став Північно-Атлантичний військовий блок (НАТО). 

Вся політика США відносно країн третього світу (Африка, Близький Схід, Латинська Америка) була пронизана ідеологічним переконанням у необхідності привнесення американських поглядів та способу життя в ці країни – реалізації третьої складової доктрини Рейгана.

 

Література

  1. Горбик В. А. Британія: суперечності і проблеми / В. А. Горбик. - К.: Політвидав України, 1980. -101 с.
  2. Мелъвилъ А. Ю. Консерватизм в идейно-политической жизни США 80-х годов / А. Ю. Мелъвилъ. – М.: Наука 1986. - 214 с.
  3. Панченко Ю.В. Спільне і відмінне в ідеології неоконсерватизму у Великій Британії та США// Сумська Старовина. – 2007. -  №21/22. – С.72-78.
  4. Панченко Ю.В. Еволюція ідеології американського консерватизму до 80-х рр. ХХ ст. // Вісник КНУ ім.Тараса Шевченка. Історія. – 2007. – Вип.91-93.-С.43-46.
  5. Панченко Ю.В. Неоконсерватизм: традиції та сучасні тенденції розвитку. // Вісник КНУ ім.Тараса Шевченка. Історія.-1997.-Вип.36.-С.117-126.
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Найда Надя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дорожинський Максим
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
20 січня 2019
Переглядів
68619
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку