Таблиця "Римська імперія І-ІІ ст."

Про матеріал
таблиця до теми "Римська імперія у І—II ст. н. е" Династія Флавіїв (69—96 рр. н. е.) та династія Антонінів (96—192 рр. н. е.
Перегляд файлу

Урок

Тема : Римська імперія у І—II ст. н. е.

Мета: характеризувати реформи імператорів; формувати вміння оцінювати окремі факти, події; виховувати учнів у дусі патріотизму на основі особистого усвідомлення досвіду історії.

 Династія Флавіїв (69—96 рр. н. е.) та династія Антонінів (96—192 рр. н. е.)

Правлячі династії Римської імперії

Династія

Імператор

Роки правління

Події

Юліїв-Клавдіїв

Тиберій

14—37 рр. н. е.

Придушив повстання в Північній Африці, Фракії, Галії. Перестав скликати Народні збори. Стратив десятки видатних людей. У 27 р. н. е. Тиберій залишив Рим і оселився на о. Капрі.Римляни, що недолюблювали володаря, кричали: «Тиберія у Тибр!». 

Гай Цезар

(Калігула)

прізвисько перекладається як «чобіток»

37—41 рр. н. е.

1400 днів

Розправлявся зі знаттю (наказував складати заповіти на свою користь, а потім людей страчували); організував криваві оргії, загравав із плебсом. Вважав себе богом Юпітером,У 39—40 рр. він розробив плани остаточного підкорення  Галлії, Германії та Британії. Був убитий преторіанцями

Клавдій

41—54 рр. н. е.

Зміцнив систему влади та управління, допустив до сенату провінціалів, покращив фінансове становище імперії та вільновідпущеників.Клавдія отруїли дружина Агриппіна та її син Нерон. 

Нерон  «імператор-поет». Його ім’я сабінською мовою означає «хоробрий, сильний»

54—68 рр. н. е.

Приєднав Понтійське царство. Правив жорстоко, убив багато людей, звинуватив християн у великій пожежі в Римі. Був убитий під час повстання проти нього помираючи, Нерон вигукнув: «Який величний актор гине!»

Боротьба за владу

Гальба

68—69 рр. н. е.

Боротьба за владу, за 18 місяців змінилося три імператори. Масові вбивства, громадянська війна. Припинилася після проголошення імператором воєначальника сирійських легіонів Веспасіана

Оттон

69 рр. н. е.

Вітеллій

69 рр. н. е.

Флавіїв

Веспасіан

69—79 рр. н. е.

Придушив повстання в Іудеї. Посилив владу імператора, почав активне будівництво (Колізей), упорядкував систему управління та фінансів                   Брав участь у вторгненні в Британію, керував провінцією Африка, підкорив Іудею Він, запровадивши податок на користування громадськими туалетами, сказав: «Гроші не пахнуть».

Тит  називали «Любов’ю і відрадою роду людського»

79—81 рр. н. е.

Був співправителем батька (Веспасіана), подовжував його справи, опікувався плебсом («Друзі, я втратив день!»)Саме на час його правління випало виверження вулкана Везувій, що знищило міста Помпеї і Геркуланум.  В імперії з’явилися нові дороги. У 80 р. було закінчено будівництво унікальної споруди — амфітеатру Флавіїв (Колізею)

Доміціан

81—96 рр. н. е.

За нього римська армія досягла Каспійського моря. Вважав себе богом. Встановив необмежену монархіюю, переслідував не згодних із ним сенаторів, убив двоюрідних братів, вигнав з Італії всіх філософів. 

Антоніїв*

Марк Кокцей Нерва 

96—98 рр. н. е.

Припинив терор, зменшив податки, роздавав землю бідним, запровадив систему престонаслідування

 Марку Ульпію Траян

98—117 рр. н. е.

За нього імперія досягла найбільших розмірів, поновив діяльність Народних зборів та магістратів. Отримав титул «найкращий принцепс», опікувався розвитком торгівлі, шляхів, гаваней. Колона Траяна Протягом 101 —107 рр. після тривалих війн Траян приєднав Дакію (територія Румунії). У 106 р. він підкорив Аравію. У 114—117 рр. приєднав Вірменію та Дворіччя.

Назва династії умовна, оскільки тільки двоє останніх імператорів були родичами.

Династія

Імператор

Роки правління

Події

Антоніїв

Публій Емілій Адріан  

117—138 рр.

н. е.

Перейшов від завоювань до оборони імперії. Завершив війну з парфянами та в Британії. Вал Адріана становив 128 км це система оборони на кордонах. Ввів високу оплату за державну службу, було створено державну пошту

Антоній

Пій

138—161 рр.

н. е.

Отримав звання «Пій» — благочестивий. Найспокійніший період життя імперії. Вбивство раба вважалося злочином. Економіка досягла високого рівня розвитку

Марк Аврелій

161—180 рр.

н. е.

Правив разом із Луцієм Вером (161 — 169 рр. н. е.). Визначний філософ, високоосвічена людина. Постійно мав вести війни Йому вдалося придушити повстання у Вірменії, Дворіччі, Дакії..Спрямовав свої дії на захист від вторгнення германців і сарматів (Маркоманські війни 166—180 рр.) Помер від чуми

Коммод Люцій

180—192 рр.

н. е.

Відзначився жорстокістю. Виступав як гладіатор на арені. Уклав союз із германцями. Убитий заколотниками

ОТЖЕ Упродовж І ст. у Римі правили дві династії: Юліїв-Клавдіїв та Флавіїв. Імператори першої династії - Тиберій, Калігула, Клавдій та Нерон - за народженням або усиновленням належали до роду Юліїв і Клавдіїв. До династії Флавіїв належали три імператори: Веспасіан, його старший син Тит і молодший Доміціан.

docx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
17 квітня 2020
Переглядів
9784
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку