Танець у мистецтві - 5 клас

Про матеріал
Презентація "Танець у мистецтві" - музичне мистецтво 5 клас. Кондратова Л. Г. - НУШ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

З історії народних танцівІсторія виникнення народних танців дуже давня. Розпочалася вона з магічних обрядів, рухів та заклинань, які наші предки виконували перед полюванням, збиранням врожаю, битвою з ворогом тощо. Український народний танець формувався і вдосконалювався протягом віків та був тісно пов’язаний із життям народу, його побутом, працею, певним художнім смаком. Народ трепетно зберігав і розвивав кращі зразки танцювального мистецтва, передаючи від покоління до покоління форму танців, їхній характер та манеру виконання.

Номер слайду 3

Сьогодні мелодії традиційних українських танців лунають у містах і селах під час масових гулянь та родинних свят. А ще народний танець можна побачити на сцені у виконанні професійних або аматорських танцювальних колективів.

Номер слайду 4

Ребуси1.2.

Номер слайду 5

ГОПАК

Номер слайду 6

Гопак — традиційний український народний танець запорозького походження, який виконують соло або групами в швидкому темпі з використанням стрибків. Гопак виник у побуті війська Запорозького. Спочатку виконувався чоловіками. Сучасний гопак танцюють чоловіки й жінки. Виконання танцю допускає імпровізацію (стрибки, присідання, обертання). Козаки-танцюристи ставали в коло виконуючи довільні рухи, а їхні товариші підтримували їх вигуками "Гоп!" та "Гей!". Вважається, що звідси і походить назва танцю. Гопаки бувають сольні, парні, групові.

Номер слайду 7

Козачок

Номер слайду 8

Козачок — український масовий танець швидкого темпу, який виконують парами, рядами, соло. Цей танець має багато спільного з гопаком, але за характером більш легкий та веселий.

Номер слайду 9

3.4.

Номер слайду 10

Аркан

Номер слайду 11

Аркан — старовинний український чоловічий танець, який виконуютьзімкнутим колом або півколом з топірцями в руках. Він є головним елементом обряду посвячення молодого гуцула в леґіні (парубки), після чого той отримував право носити топірець та підперізуватися широким паском.

Номер слайду 12

Метелиця

Номер слайду 13

Метелиця — масовий танець жвавого характеру і темпу, який виконують у парі, з переплетінням рук і швидким кружлянням, що нагадує снігову заметіль (метелицю). Танець супроводжується співом із жартівливими текстами.

Номер слайду 14

Козачокhttps://www.youtube.com/watch?v=u. PQT--Gn. Ls. U&t=11s&ab_channel=Veryovka. Метелицяhttps://www.youtube.com/watch?v=O1 AEF6n. QDJA&ab_channel=%D0%9 A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%9 A%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9 Гопакhttps://www.youtube.com/watch?v=d_RN0 CMgy. ME&ab_channel=%D0%A3%D0%9 A%D0%A0%D0%90%D0%87%D0%9 D%D0%90-%D0%A0%D0%A3%D0%A1%D0%AC%D0%9 F%D0%9 E%D0%9 D%D0%90%D0%94%D0%A3%D0%A1%D0%95%21 Арканhttps://www.youtube.com/watch?v=9a7 HRfn86h0&t=8s&ab_channel=BSMUvideo

Номер слайду 15

Ритм яких танців вам найбільше сподобався? Що в цій музиці було особливим? Які народні інструменти виконували ці танцювальні композиції? Який характер танців? Розкажіть про це. Які засоби музичної виразності вам вдалося розпізнати у прослуханих творах? Охарактеризуйте мелодію, лад, гармонію, ритм, темп, регістр, динаміку кожного танцю. Який настрій тобі «навіяла» музика? Розкажіть про нього. Аналіз музичних творів

pptx
Додано
29 лютого
Переглядів
98
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку