Техніка «Моя криза - прекрасна! »

Про матеріал
Техніка «Моя криза - прекрасна! » (Авторська Винокурова К.І.) Мета: подолання кризи і проходження в посткризовий простір. Завдання: • встановлення психологічного контакту між клієнтом і психотерапевтом; • діагностика емоційного стану; • виявлення внутрішніх проблем особистості; • пошук ресурсу для виходу з кризи.
Перегляд файлу

Техніка «Моя криза - прекрасна! »

(Авторська Винокурова К.І.)

Мета: подолання кризи і проходження в посткризовий простір.

Завдання:

  • встановлення психологічного контакту між клієнтом і психотерапевтом;
  • діагностика емоційного стану;
  • виявлення внутрішніх проблем особистості;
  • пошук ресурсу для виходу з кризи.

Інвентар: збірник поезії, колод и метафоричних карт, лист А4, ручка.

Тривалість роботи: 45-60 хв.

Форма роботи: індивідуальна і групова

Вікові рамки: від 14 років

Алгоритм роботи:

Учасникам пропонується, ознайомиться  з текстом (можливо прочитання кілька разів).

Зима близько. І це не фіорди і не Аляска. Це місто, затягнуло сніжної 3G павутиною. Зігріватися [без різниці з ким] знову стане рутиною. Нехай почнеться холодна, біла, зла казка. Поступово згаснуть всі вікна, замкнуться двері. І не дай тобі Бог одному виявитися зовні. Твоє серце захолоне [застигли хвилини і калюжі], в грудній клітці заб'ються твоєї крижані звірі. 

Зима близько. Ти пар видихаєш. Рука в кишені. І злітаються зграї сніжинок на відсвіт ліхтарний, все надії твої  зашиваються в шифр бінарний. Ти замерзнеш. Не важливо - в сорочці | в пальто Армані. Твої думки сплітаються в тонкий візерунок морозний, досягаючи  кручену нерозривну єдину нитку: "Я здаюся. Я втомився. Не залізний, вже вибачте". Всі сезони зійшлися в перехрестя одно смугове. 

Зима близько. Топі педаль газу | ворогів | каміни. Небо стане безвихідно сірим і в дах упреться. Це брехня - що  усміхненим в житті все просто дається. В їх всесвіті  все ті ж цейтноти | вітру | токсинів. Зима близько.  Дорослішай. У Неверленд не летять пілоти. Якщо хочеш в тепло, є Сейшели | Гоа | Емірати. А поки одягай свої важкі зимові лати і спробуй дожити до весни,  
Різдва (?), 
суботи ...

Льоша Самолетова

Після прочитання, учасникам пропонується відповісти на питання:

- Про які душевні переживанні, стани  йде мова?

- Які події, на вашу думку, передували цьому стану?

- Що б ви порекомендували для подолання душевних переживань і станів, про які ви вважаєте, йдеться в творі?

- Які почуття відчували ви в процесі прочитання?

- Наскільки комфортно було вам відчувати ці почуття?

- Про що це для вас?

При роботі обговорити відповіді на питання.  Виходячи з відповідей, робиться припущення терапевтом про стан клієнта і травмуючи ситуацію, яка спровокувала такий стан, можливих ресурсах (відповідь на трете питання, є прихованим ресурсом) і шляхи подолання кризи.

Якщо виникає складне становище з пошуком ресурсу, можливо, використовувати техніку «Написання сінквейна»   або роботу з метафоричними картами.

Візьміть будь-яку карту, яка буде служити підказкою або ресурсом (можна використовувати колоди «Колесо життя», «42», «Бути, діяти, володіти »,«Майстер казок »).

Дайте відповідь на питання:

- Про що це у вашому житті?

- Як ви можете це використовувати для подолання ситуації, що травмує?

- Який висновок ви можете зробити?

Зробіть висновок про те, як змінилося ваше ставлення до пережитої  травми.   Яким чином ви зможете використовувати отриманий досвід?  

Висновок:

Використання даної техніки дозволяє виявити істинні причини емоційних станів клієнта, зрозуміти його самопочуття і ставлення до ситуації, що травмує. 
Криза - річ природна, в природі і житті все зміни відбуваються через кризу, через революцію, як би раптом. Сама криза насправді - річ короткочасна. До того ж, як правило, у людини вже так наболіло, що прохід крізь кризу, замість того, щоб заподіяти йому біль, відразу викликає полегшення і звільнення. В основному так і буває. У будь-якому випадку, коли людина перестає чинити опір життя і починає слідувати собі, це завжди викликає величезне полегшення. Життя змінюється на краще через перелом, який відкриває нові шляхи і нові можливості. Закінчити своє перебування в кризі, вийти з нього допоможе знайдений вами ресурс.

 

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
17 січня 2022
Переглядів
202
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку