Техніка з психічного оздоровлення

Про матеріал
Вправа "Квітка здоров'я" є ресурсною. Вона допоможе клієнту задіяти допоміжні засоби з кольоротерапії для власного психічного зцілення. Техніка є малозатратною в енергетичному плані для практичного психолога і результативна для клієнта, ефективна в дії.
Перегляд файлу

Психотерапевтична вправа «Квітка здоров’я»

(поєднання когнітивної терапії та терапії кольором)

Підготовила практичний психолог ЗДО №38 м.Луцька

Аполлінарія Дігалевич

Мета: актуалізувати тему зв’язку між відчуттям внутрішнього комфорту та розвитком психічного здоров’я особистості; психокорекційний вплив на стан людини шляхом заміни негативних відчуттів на позитивні засобами кольоротерапії та когнітивного самоаналізу; пошук активних ресурсів для психічного самовідновлення та саморозвитку.Обладнання: контурна квітка з 6-ма пелюстками із зображеннями  різних емоційних станів, акварелі або акварельні олівці, засоби музичного супроводу. Інструкція: Шановні колеги, перед кожним з вас  лежить квітка із смайликами на пелюстках. На кожному смайлику зображено якийсь емоційний стан. Крок 1. Спробуйте пригадати ситуації у вашому житті, що пов’язані з емоційним станом, зображеним на смайлику. Крок 2. Подумайте, з яким кольором у вас асоціюється та чи інша ситуація, пропустіть подумки цей колір через події даної ситуації. Крок 3. Зафарбуйте квітку у кольори ваших ситуацій. Крок 4. Зафарбуйте серцевину у колір  ситуації «Тут і тепер»

Рефлексія. Обговорення.  Дана вправа є ресурсною. Тільки що ви самостійно підібрали для себе кольори, які є терапевтичними особисто для вас в тих чи інших ситуаціях. Ви можете організовувати для себе  кольорові дні терапії, точно знаючи який колір вам потрібен у тому чи іншому випадку. Цей колір ви можете підібрати у речах, шукати в оточенні, промалювати, уявити або продихати тощо. Якщо Ви перебували сьогодні у робочому настрої, то колір серцевини допоможе Вам налаштуватись на діловий лад. Задумайтесь про відповідне колірне стимулювання в робочому кабінеті.

      Отже, яким же чином колір впливає на людину:

Через очі. Це основний вид впливу на організм. Колір сприймається рецепторами . Очі, провокуючи ланцюгову хімічну реакцію, яка в свою чергу викликає електричні імпульси, що стимулюють нашу нервову систему, забезпечують нервове стимулювання мозку, який вивільняє  благотворні для організму гормони.

Через шкіру. Ця дія базується на тому, що світло, будучи електромагнітним випромінюванням, яке проникає через тканини людського тіла і несе органам необхідну енергію,відновлюючи певний  біоенергетичний рівень і активізуючи внутрішні процеси організму, стимулює ендокринну систему людини, яка активізує наші життєві процеси.

Міцного психічного здоров’я, шановні колеги!

 

 

 

 

 

 

Додаток

 

C:\Users\Admin\Documents\Scanned Documents\квітка здоровя.jpg

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
7 березня 2019
Переглядів
603
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку