Технологічна та інструкційна картка "Приготування сирників по-київському"

Про матеріал
Додатковий матеріал до уроку виробничого навчання з теми: "Приготування гарячих страв з сиру" для користування майстрами виробничого навчання та учнями під час виконання практичних завдань.
Перегляд файлу

ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТА

Сирники по-київському

Рецептура № 495/ІІ. Збірник технологічних карт на страви і кулінарні вироби, 2012 р.

Назва сировини

Витрати сировини на 1 порцію, г

брутто

нетто

Сир (кисломолочний)

91

90

Борошно пшеничне

16

16

Яйця

1/4 шт.

10

Цукор

   15

15

Ванілін

0,02

0,02

Маса сирної маси

-

130

На начинку:варення

20

20

Виноград сушений (родзинки)

10,2

10

Маса начинки

-

20

Яйце

1/8

5

Хліб пшеничний

10

10

Маса напівфабрикату

-

160

Кулінарний жир

15

15

Маса готових сирників

-

150

Цукрова пудра

5

5

Сметана

20

20

Вихід

      - 

175

 

Технологія приготування

Сир кисломолочний протирають, яйця обробляють, борошно  просіюють, ванілін розчиняють у  гарячій воді. Продукти з’єднують,  перемішують, порціонують, формують кружальця завтовшки 5-7 мм.  Для начинки підготовлені і обсушені родзинки  уварюють з варенням до загусання і охолоджують. На підготовлені кружальця  кладуть начинку, защипують краї, формують   напівфабрикати овальної форми, змочують в яйцях, панірують в сухарях (білій паніровці), смажать у фритюрі 2-3 хв. До готовності доводять в жаровій шафі 5-7 хвилин.

 

 

Правила подавання

Подають  сирники   на підігрітих мілких столових тарілках по 2 шт. на порцію, посипають цукровою пудрою. Окремо подають сметану.

Вимоги до якості

Зовнішній вигляд – сирники овальної форми, поверхня підрум’янена, не підгоріла, посипані цукровою пудрою; окремо подана сметана.

Смак і запах – властиві запеченому сиру; смак солодкий з кислинкою; аромат ваніліну і відповідних плодів і ягід.

Колір – кірочка від золотисто-жовтої до світло-коричневої; на зрізі колір сирної маси жовтуватий, начинки – темно-буряковий.

Консистенція – ніжна, пухка, помірно щільна без крупинок не протертого сиру.

 

 

 

 

 

 

 

 


ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА

Тема уроку: Приготування гарячих страв з сиру. «Сирники по-київському»

№ п/п

Послідовність приготування

Алгоритм виконання

 

 

 

Набір сировини: сир, борошно, яйця,

цукор,ванілін, варення, родзинки.

 

11.

 

Просіяти борошно

 

Борошно насипати в сито і плавними рухами рук просіяти, щоб наситити киснем і видалити домішки із борошна.

22.

 

Протерти сир

Сир покласти в сито і обережно, не дуже натискуючи, за допомогою столової ложки або дерев’яної копистки протерти, щоб консистенція сиру була однорідною і щоб запобігти ущільненню білків при тепловій обробці.

33.

 

Сіль просіяти

Сіль просіяти через сито з вічками діаметром 1-1,5 мм.

44.

 

Яйця обробити

Яйця звільнити від упаковки. Помити теплою водою у ванні або у спеціальному посуді, дуже забруднені протерти сіллю. Оброблені яйця звільнити від шкаралупи, процідити через сито з вічками 2-3мм.

55.

 

Ванілін розчинити

Ванілін (0,2 г на порцію)залити гарячою водою, перемішати, щоб розчинився.

66.

 

Приготувати начинку

 

Родзинки помити, залити окропом, видалити кісточки, обсушити; з’єднати з варенням; уварити до загусання, охолодити.

77.

Приготувати яєчну суміш

Оброблені сирі яйця ретельно розмішати у посуді за допомогою вінчика.

88.

 

Приготувати білу паніровку

 

З білого черствого пшеничного хліба зрізати кірочку, потерти на дрібній терці.

99.

 

Приготувати масу для сирників

 

До протертого сиру додати цукор, яйця, сіль, борошно, підготовлений ванілін, ретельно перемішати.

Р10.

 

Порціону вати і сформувати напівфабрикат

 

Масу викласти на посипаний борошном стіл, сформувати валик, розділити (порціонувати) його на шматочки, яким надати форму кружалець 5-7 мм завтовшки, на них покласти начинку, акуратно защипнути краї; сформувати сирники овальної форми; змочити в яйці, запанірувати у білій паніровці.

111.

 

Обсмажити сирники

Розігріти жир до температури 160-180°С у глибокому посуді (жиру треба брати у 4-6 разів більше, ніж продукту) або у фритюрниці, за допомогою шумівки занурити н/ф; обсмажити протягом 2-3 хв.; вийняти шумівкою, дати стекти жиру на друшляку; довести до готовності у жаровій шафі протягом 5-7 хв.

112.

Подати сирники

фото украинская кухня творог сырники с изюмом рецепт завтрак вкусные  — 125. Сырники по киевски (украинский рецепт)

 

Сирники викласти на підігріті мілкі столові тарілки (по 2 шт. на порцію); посипати зверху цукровою пудрою. Окремо в соуснику подати сметану.

113.

 

Вимоги до якості

 

Сирники повинні мати овальну форму, поверхня підрум’янена, без підгорівши місць, посипана цукровою пудрою; окремо подана сметана; смак і запах – властиві запеченому сиру; смак солодкий з кислинкою; аромат ваніліну і відповідних плодів та ягід; колір кірочки від золотисто-жовтої до світло-коричневої; на зрізі колір сирної маси жовтуватий, начинки – темно-буряковий; консистенція – ніжна, пухка, в міру щільна без крупинок не протертого сиру.

 

 

 

docx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
13161
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку