Технологічна та інструкційна картка "Приготування запіканки з сиру"

Про матеріал
Додатковий матеріал до уроку виробничого навчання з теми: "Приготування гарячих страв з сиру" для користування майстрами виробничого навчання та учнями при виконанні практичних завдань.
Перегляд файлу

ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТА

Запіканка з сиру

Рецептура № 499. Збірник технологічних карт на страви і кулінарні вироби, 2012 р.

Назва сировини

Витрати сировини на 1 порцію, г

 

Брутто

Нетто

Сир (кисломолочний)

141

140

Крупа манна, або борошно пшеничне

10

12

10

12

Цукор

10

10

Яйця

1/10шт.

4

Маргарин столовий

5

5

Сухарі

5

5

Сметана

5

5

Маса готової запіканки

150

Соус № 902, 903, 904, 906, 907, 908

або сметана

 

25

75

 

25

ВИХІД: з соусом

              зі сметаною

225

175

 

Технологія приготування

Протертий кисломолочний сир змішують з просіяним борошном або заздалегідь завареною в воді (10мл. на порцію) та охолодженою манною крупою, обробленими яйцями, цукром та сіллю. Перемішують. Підготовлену масу викладають шаром 3-4 см на змащений жиром та посипаний сухарями лист, порційну сковорідку або форму. Поверхню маси розрівнюють, змазують сметаною, запікають в жаровій шафі 20-30 хв. до появи на поверхні румяної кірочки.

Правила подавання

Готову запіканку нарізають на шматки квадратної чи прямокутної форми, вкладають на підігріту порційну тарілку, поливають сметаною або солодким соусом. При подаванні запіканки у порційній сковорідці, її ставлять на перестелену паперовою серветкою мілку столову тарілку. Температура подавання - 65ºС.

Вимоги до якості

Зовнішній вигляд - запіканка  має гладеньку поверхню без тріщин, покритий рівномірною золотистою кірочкою, колір на розрізі світло-жовтий. Порційні шматочки квадратної або прямокутної форми, политі сметаною або солодким соусом.

Смак і запах - властиві запеченій масі з сиру, смак солодкий.

Колір – кірочка золотисто-жовта або світло-коричнева.

Консистенція - ніжна, однорідна.

 

 

 

 

 

 

 

 

ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА

Тема уроку: Приготування гарячих страв з сиру. «Запіканка з сиру».

№ п/п

Послідовність приготування

Алгоритм виконання

 

 

 

Набір сировини: сир кисломолочний, сметана цукор, яйця, манна крупа,  масло вершкове, сухарі.

 

11.

 

Просіяти сухарі

Сухарі насипати в сито і плавними рухами рук просіяти, щоб видалити домішки.

22.

 

Протерти сир

Сир покласти в сито і обережно, не дуже натискуючи, за допомогою столової ложки або дерев’яної копистки протерти, щоб консистенція сиру була однорідною і щоб запобігти ущільненню білків при тепловій обробці.

33.

 

Сіль просіяти

Сіль просіяти через сито з вічками діаметром 1-1,5 мм.

44.

 

Яйця обробити

Яйця звільнити від упаковки. Помити теплою водою у ванні або у спеціальному посуді, дуже забруднені протерти сіллю. Оброблені яйця звільнити від шкаралупи, процідити через сито з вічками 2-3 мм.

55.

 

Манну крупу просіяти і заварити

Манну крупу насипати на сито з діаметром отвору 1-1,5 мм, щоб видалити домішки; манну крупу помістити у посуд, залити окропом (10 мл на порцію) безперервно помішуючи столовою ложкою, дати їй набухнути, охолодити.

66.

 

Підготувати масу

 

До протертого сиру додати заварену і охолоджену манну крупу, цукор, яйця, сіль; добре перемішати.

77.

 

Підготувати посуд

для запікання

Змастити маргарином листи для запікання або порційні сковорідки; ретельно посипати меленими сухарями всю змащену поверхню посуду.

88.

 

Підготувати масу для запікання

 

Викласти масу на підготовлений посуд рівним шаром завтовшки 3-4 см.; поверхню вирівняти, змастити сметаною або яйцями, змішаними зі сметаною; нанести візерунок.

99.

 

Запекти страву

 

Розігріти духову шафу до температури 250°С; запекти страву 20-30 хв. до утворення на поверхні рум’яної кірочки.

110.

 

Відпустити (подати) запіканку

Запечену запіканку на листі нарізати на порціонні шматки квадратної, прямокутної або трикутної форми, викласти на підігріті до 40°С мілкі столові тарілки, полити сметаною або солодким соусом. Запечену запіканку у порційній сковорідці порізати, поставити сковорідку на тарілку, перестелену паперовою серветкою, щоб запобігти ковзанню. Окремо в соуснику подати сметану.

111.

 

Вимоги до якості

Запіканка порізана на порціонні шматочки квадратної, прямокутної, трикутної форми, полита зверху сметаною або солодким соусом; поверхня підрум’янена, без тріщин, не підгорівши; смак і запах властиві запеченій сирній масі; смак солодкий з кислинкою; аромат соусу; колір кірочки золотисто-жовтий або світло-коричневий, зріз злегка жовтуватий; консистенція ніжна, без крупинок не протертого сиру.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТА

Соус яблучний

Рецептура № 907.  Збірник рецептур і кулінарних виробів, 1983 р.                                                    

Назва сировини

Витрати сировини на 1 порцію, г

 

брутто

нетто

Яблука свіжі

256

225

Цукор

125

125

Крохмаль картопляний

30

30

Кориця мелена

1

1

Кислота лимонна

1

1

Вода

800

800

     Вихід

1000

 

Технологія приготування

Яблука нарізають скибочками з шкірою (без серцевини). Заливають гарячою водою і варять 6-8 хвилин (в залежності від сорту) у закритому посуді до готовності. Потім протирають, додають відвар, цукор, лимонну кислоту, доводять до кипіння, вводять попередньо розведений охолодженим відваром крохмаль, дають ще раз закипіти. В готовий соус можна покласти корицю. Можна готувати соус без кориці.

Правила подавання

Подають соус у соусниках, які ставлять на перестелену паперовою серветкою закусочну тарілку.

Вимоги до якості

Зовнішній вигляд – соус однорідної консистенції, пюреподібний, акуратно налитий у соусник.

Смак і запах – ніжний, приємний; аромат яблук.

Колір – білий, з жовтувато-зеленим відтінком.

Консистенція – однорідна, пюреподібна, без крупинок.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Олена Мітал
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
9817
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку