Технологічні картки з теми: «ПРИГОТУВАННЯ СТРАВ З МАКАРОННИХ ВИРОБІВ». ДЛЯ УРОКІВ ВИРОБНИЧОГО НАВЧАННЯ ЗА ПРОФЕСІЄЮ «КУХАР»
Технологічна картка
Макаронник
Рецептура № 45
(Збірник технологічних карт на страви і кулінарні вироби 2007р.)
Найменування сировини |
Витрати сировини на 1 п, г |
|
Брутто |
Нетто |
|
Макарони |
75 |
75 |
Вода |
150 |
150 |
Молоко |
100 |
100 |
Яйця |
1\2 шт |
20 |
Цукор |
10 |
10 |
Масло вершкове |
5 |
5 |
Сухарі |
5 |
5 |
Маса н/ф |
- |
300 |
Маса готового макароннику |
- |
250 |
Масло вершкове |
10 |
10 |
Вихід: |
- |
260 |
Технологія приготування
З’єднують воду з молоком і в цій суміші охолоджують. Яйця обробляють, випускають в посуд, збивають з цукром, додають до охолоджених макаронів. Лист змазують маслом посипають сухарями викладають на нього макаронник, та запікають.
Правила подавання
Подають макаронник запечені на порціонній сковорідці, ставлять на підставну тарілку з серветкою, зверху поливають вершковим маслом. Температура подавання – 650С .
Вимоги до якості
Зовнішній вигляд - поверхня макароннику золотиста, полита вершковим маслом.
Смак і запах - притаманний запечений макаронам з яйцями, аромат молока.
Колір - кірочка золотиста, на зрізі – світло - жовтого кольору.
Консистенція - м’яка, рихла, пишна.
Технологічна картка
Бабка з локшини з сиром
Рецептура № 452
(Збірник технологічних карт на страви і кулінарні вироби 2007р.)
Найменування сировини |
Витрати сировини на 1 п, г |
|
Брутто |
Нетто |
|
Локшина |
72 |
72 |
Вода |
160 |
160 |
Сир кисломолочний |
101 |
100 |
Яйця |
1\4 |
10 |
Цукор |
10 |
10 |
Масло вершкове |
5 |
5 |
Сметана |
5 |
5 |
Сухарі |
5 |
5 |
Маса напівфабрикату |
- |
300 |
Сметана |
30 |
30 |
Вихід |
- |
330 |
Технологія приготування
Локшину відварюють незливним способом. Сир кисломолочний протирають. Яйця обробляють, випускають в посуд, перемішують з сіллю і цукром і з’єднують з локшиною, сиром. Лист змазують маслом, посипають сухарями, викладають масу з локшини. Поверхню змазують сметаною, збризкують маслом вершковим, запікають.
Правила подавання
Подають бабку з локшини з сиром на закусочній тарілці. Поливають сметаною. Температура подавання – 600С.
Вимоги до якості
Зовнішній вигляд - поверхня бабки рівномірно запечена, зверху полита сметаною.
Смак і запах - притаманний запеченим макаронним виробам, солодкуватий, виражений смак сиру.
Колір - кірочка на поверхні рум’яна, на зрізі – кремового відтінку.
Консистенція - м’яка, однорідна.
Технологічна картка
Макарони запечені з яйцем
Рецептура № 449
(Збірник технологічних карт на страви і кулінарних виробів 2007р.)
Найменування сировини |
Витрати сировини на 1 п, г |
|
Брутто |
Нетто |
|
Макарони |
53 |
53 |
Маса відварених макаронів |
- |
150 |
Яйця |
1 шт. |
40 |
Молоко |
50 |
50 |
Сіль |
- |
2 |
Масло вершкове |
5 |
5 |
Маса напівфабрикату |
- |
245 |
Маса запечених макарони |
- |
225 |
Масло вершкове |
5 |
5 |
Вихід: |
- |
230 |
Технологія приготування
Макарони відварюють, охолоджують. Яйця обробляють, випускають в посуд, змішують з молоком, додаючи сіль. Цією сумішшю заливають відварні макарони. Лист змазують маслом і викладають на нього. Макарони, залиті яєчно – молочною сумішшю, запікають 10 хвилин.
Правила подавання
Подають макарони з яйцем на закусочній тарілці, поливають жиром. Температура подавання – 650С.
Вимоги до якості
Зовнішній вигляд - поверхня золотиста , полита маслом.
Смак і запах - запечених макаронів з яйцем, аромат молока.
Колір - кірочка рум’яна, на з різі – світло жовтого кольору.
Консистенція - ніжна, м’яка, соковита.
Технологічна картка
Макарони запечені з сиром
Рецептура № 450
(Збірник технологічних карт на страви і кулінарні вироби 2007р.)
Найменування сировини |
Витрати сировини на 1 п, г |
|
Брутто |
Нетто |
|
Макарони |
70 |
70 |
Маса відварених макаронів |
- |
200 |
Сир твердий |
21 |
19 |
Масло вершкове |
10 |
10 |
Маса н/ф |
- |
228 |
Маса запечених макаронів |
- |
205 |
Масло вершкове |
5 |
5 |
Вихід |
- |
210 |
Технологія приготування
Макарони відварюють, заправляють вершковим маслом. Твердий сир зачищають, натирають на тертці. Порціонну сковорідку змазують маслом, викладають макарони, посипають натертим твердим сиром, збризкують маслом і запікають.
Правила подавання
Подають макарони запечені з сиром на порціонній сковорідці, ставлять на підставну тарілку з серветкою, зверху поливають розтопленим вершковим маслом. Температура подавання – 650С .
Вимоги до якості
Зовнішній вигляд - макарони в порційній сковорідці, на поверхні - золотиста кірочка, политі маслом.
Смак і запах - притаманний для запечених макаронів з сиром.
Колір - кірочка золотиста, на зрізі – кремового кольору.
Консистенція - кірочка хрумка, макарони ніжні.