технологія складання посадової інструкції

Про матеріал
презентація з предмету "Діловодство" на тему "Технологія складання посадової інструкції"
Перегляд файлу

image


—  imageПосадова інструкція ― це документ, який регламентує організаційно-правовий статус працівників і визначає їх конкретні завдання та обов’язки, права, повноваження, відповідальність, знання та кваліфікацію, які необхідні для забезпечення ефективної роботи працівників. 

— 

image

Вимоги посадових інструкцій враховуються під час добору кандидатів на вільні посади, переведенні на іншу роботу, атестації працівників та притягненні їх до дисциплінарної відповідальності в разі невиконання чи неналежного виконання обов’язків, порушення правил внутрішнього трудового розпорядку тощо.

 

—  На практиці роботодавці досить часто покладають обов’язки складання посадових інструкцій на працівників відділу кадрів. Проте останні не можуть та й не повинні знати всіх нюансів роботи за кожною посадою.

—  Набагато ефективніше буде, якщо посадові інструкції складатимуть керівники структурних підрозділів для посад (професій) працівників у відповідності до штатного розпису.

 image

— 

image

Посадові інструкції складаються для працівників усіх посад, що зазначені у штатному розписі (виняток можуть становити окремі керівники, правове становище яких визначено у статуті підприємства чи в Положенні про структурний підрозділ, де зазначено основні завдання, обов’язки, права та відповідальність цих керівників). 

—  imageСтруктура, зміст розділів посадової інструкції визначено у Загальних положеннях випуску 1 Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29 грудня 2004 року № 336, на основі положення про відповідний структурний підрозділ і типових кваліфікаційних характеристик, які містяться у галузевих випусках ДКХП. 

imageПід час складання посадових інструкцій слід використовувати:

—  класифікатор професій;

— 

image

відповідні кваліфікаційні характеристики професій працівників згідно з ДКХП;

—  локальні нормативні документи підприємства:

статут;

колективний договір;

image правила внутрішнього трудового розпорядку.

 

—  Зміни та доповнення до посадових інструкцій, які суттєво впливають на їх зміст, можна вносити лише на підставі наказу

(розпорядження) роботодавця

— 

image

Якщо зміни, що вносяться до посадових інструкцій, пов’язані зі зміною істотних умов праці  то працівника необхідно повідомити про це не пізніше ніж за два місяці до набрання

чинності зазначеними змінами 

 

imageСтруктура посадової інструкції

—  Загальні положення

—  Завдання та обов’язки

—  imageПовинен знати

—  Права

—  Відповідальність

—  Кваліфікаційні вимоги

—  Взаємовідносини (зв’язки) за посадою

 

—  Посадові інструкції складаються у двох примірниках, один з яких зберігається у відділі кадрів, а другий ― у керівників відповідних структурних підрозділів. 

—  imageУ правому верхньому кутку першої сторінки посадової інструкції зазначається слово «Затверджую», вказується посада, ініціали та прізвище керівника, його підпис і дата затвердження.

—  У заголовку посадової інструкції наводиться повна назва посади, яка має відповідати професійній назві роботи

 

imageТипи посадових інструкцій

— 

image

Типові розроблюються для груп працівників, які виконують одну роботу та обіймають однакові посади, а також для однотипних організацій та структурних підрозділів, а деталізовані ― для конкретного працівника, який працює на певному робочому місці та виконує завдання та обов’язки, притаманні тільки його посаді (професії).

image

pdf
Додано
17 березня 2021
Переглядів
1086
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку