Технологія виконання об’ємної аплікації технікою торцювання

Про матеріал
Одним із видів об’ємної аплікації є торцювання. Торцювання – один з видів паперового рукоділля. Про види рукодільних технік з використанням паперу можна говорити нескінченно, тому як фантазія людська безмежна. Чого тільки не робимо ми з цими вдячним матеріалом – і ріжемо, і клеєм, і мнемо, і палимо, і рвемо, і звертаємо, і закручуємо і розмочуємо. А все це для того, щоб перетворити плоский паперовий лист в чудо пречудесні, яким можна і очей порадувати і в справу застосувати. Ну а якщо і не в справу, то вже в задоволення – точно! За допомогою торцювання можна створювати дивовижні об’ємні картини, мозаїки, панно, декоративні елементи інтер’єру, листівки. Таким способом можливо прикрашати практично будь-які предмети. Ще маловідома, ця техніка дуже швидко знаходить нових прихильників і завойовує популярність у світі рукоділля. Настільки стрімке зростання її популярності пояснюється, по-перше, незвичайним ефектом «пухнастості», який дає торцювання, а по-друге, дуже легким способом виконання
Перегляд файлу

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ ШОСТКИНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

МІСЬКІЙ МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ

 

 

 

 

Технологія виконання об’ємної аплікації технікою торцювання

майстер-клас

                                                       

 

 

 

 

 

                                                                               

                                                                             Лужинська Наталія Семенівна,

                                                                             учитель трудового навчання,     

                                                                             вищої кваліфікаційної категорії

                                                                             Шосткинської загальноосвітньої 

                                                                             школи І-ІІІ ступенів № 4

               

 

 

 

                                          

 

                                         

                                             

 

 

Шостка – 2024

Зміст

 

Вступ

1. Принцип торцювання

2. Інструментарій

3. Інструкційна карта № 1 Плоске торцювання

4. Інструкційна карта № 2 Об'ємне торцювання

5. Вироби, виконані в техніці торцювання

6. Малюнки для виконання торцювання

7. Роботи учнів

Список використаних джерел

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

 

Зміст модуля «Технологія  виготовлення  виробів,оздоблених об’ємною аплікацією» передбачає оволодіння учнями 5 (6) класів технологією виготовлення виробів, оздоблених об’ємною аплікацією.

У першому розділі «Основи технології виготовлення об’ємної

аплікації» передбачено ознайомлення учнів із різними конструкційними матеріалами, способами з’єднання деталей, технологією виготовлення об’ємної аплікації; виготовлення виробів, оздоблених об’ємною аплікацією. Зміст другого розділу «Проектування та виготовлення виробів,

оздоблених об’ємною аплікацією» передбачає виконання учнями

проекту.

У третьому розділі «Презентація виготовлених виробів» програмою передбачається презентація спроектованих та виготовлених виробів, оздоблених аплікацією.

Одним із видів об’ємної аплікації є торцювання.

Торцювання – один з видів паперового рукоділля.

Про види рукодільних технік з використанням паперу можна говорити нескінченно, тому як фантазія людська безмежна. Чого тільки не робимо ми з цими вдячним матеріалом – і ріжемо, і клеєм, і мнемо, і палимо, і рвемо, і звертаємо, і закручуємо і розмочуємо. А все це для того, щоб перетворити плоский паперовий лист в чудо пречудесні, яким можна і очей порадувати і в справу застосувати. Ну а якщо і не в справу, то вже в задоволення – точно!

За допомогою торцювання можна створювати дивовижні об’ємні картини, мозаїки, панно, декоративні елементи інтер’єру, листівки. Таким способом можливо прикрашати практично будь-які предмети. Ще маловідома, ця техніка дуже швидко знаходить нових прихильників і завойовує популярність у світі рукоділля. Настільки стрімке зростання її популярності пояснюється, по-перше, незвичайним ефектом «пухнастості», який дає торцювання, а по-друге, дуже легким способом виконання. Що ж це таке, техніка торцювання з паперу? Давайте познайомимося з нею ближче.

  1. Принцип торцювання

В основі цієї техніки – створення зображень і предметів за допомогою об’ємних елементів з паперу. Об’ємний елемент торцювання називають «торцюванням» або «сторч». Він являє собою стислий у вигляді воронки або конуса шматочок м’якого паперу. Саме з таких елементів і створюється задумане виріб. Кожна така «торцовочка» як один мазок пензля у створенні картини, як одна петелька у в’язанні або одна бусинка в бісероплетіння.

Торцювання – робота не складна, але кропітка. Вона вимагає не тільки посидючості, але й акуратності, уваги і певної спритності.

  1. Інструментарій

Для виконання виробів у цій техніці потрібен мінімальний набір матеріалів та інструментів: папір, клей, ножиці і, так званий, «торцювальний» інструмент.  

Папір для торцювання годиться не всякий. Зазвичай в цій техніці використовується гофрований папір або по-іншому креповий. Такий папір продається практично у всіх магазинах товарів для творчості і в культтоварах. Крім гофрованого для торцювання підійдуть також звичайні паперові серветки. З гофрованого паперу виготовляють безпосередньо «торцовочкі» – елементи об’ємної аплікації. Ножиці і клей знадобляться для вирізання і приклеювання цих торцовочек до основи. Як основу використовують досить різноманітні матеріали. Власне кажучи, «опушені» гофрованої папером можна будь-яку поверхню, до якої цей папір приклеюється. Тому для панно, картин і мозаїк береться плоска основа – лист ватману, картон, легкі стельові плитки. Для об’ємних виробів робляться заготовки з пінопласту, газет, пап’є-маше, пластиліну.

Ну а головний інструмент торцювання – довга тонка паличка з тупим кінцем. На роль такого інструменту цілком може підійти олівець, стрижень або корпус від кулькової ручки, китайська паличка для їжі і будь-яка інша відповідна паличка.

  Описание: C:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\Фото0678.jpg    Описание: C:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\Фото0683.jpg

 

 

Інструкційна карта №1

Плоске  торцювання

Послідовність виконання

Фото

1.

Для того щоб виконати мозаїку в техніці торцювання, необхідний кольоровий гофрований папір, стрижень від кулькової авторучки і клей ПВА.

 

Описание: C:\Users\Администратор\Desktop\мода\i (8).jpgОписание: http://masterclassy.masterpodelok.com/uploads/posts/2013-01-17/image_5405.jpg

2.

Зі смужок гофрованого паперу наріжте на око квадрати зі стороною приблизно 1 см.

 

Описание: http://allforchildren.ru/article/illustr/paper6-3.jpgОписание: http://womanadvice.ru/sites/default/files/imagecache/width_300/topiariy_iz_gofrirovannoy_bumagi_14.jpg

3.

Намалюйте на щільному папері або картоні будь-який візерунок.

Описание: C:\Users\Администратор\Desktop\Мягкая игрушка\torcev1.jpg

4.

Нанесіть клей тонкою смужкою по контуру на невелику ділянку візерунка.

Описание: C:\Users\Администратор\Desktop\Мягкая игрушка\torcev2.jpg

5.

Торець стержня (тупий кінець) поставте на квадратик.

Описание: C:\Users\Администратор\Desktop\Мягкая игрушка\torcev3.jpg

6.

Зімніть квадрат і прокатайте стрижень між пальцями.

Описание: C:\Users\Администратор\Desktop\Мягкая игрушка\torcev4.jpg

7.

У вас вийде кольорова трубочка-торцовочка.

Описание: C:\Users\Администратор\Desktop\Мягкая игрушка\torcev5.jpg

8.

Поставте її на клей.

Описание: C:\Users\Администратор\Desktop\Мягкая игрушка\torcev6.jpg

9.

Вийміть стрижень.

Описание: C:\Users\Администратор\Desktop\Мягкая игрушка\torcev7.jpg

10.

Кожну наступну торцовочку приклеюйте поруч з попередньою. Намагайтеся ставити торцовочкі щільно один до одного, щоб не залишалося проміжків.

Описание: C:\Users\Администратор\Desktop\Мягкая игрушка\torcev9.jpg

11.

Мозаїку в техніці торцювання можна виконувати по контуру або робити суцільний.

Описание: C:\Users\Администратор\Desktop\Мягкая игрушка\torcev10.jpg

12.

Можна в тій же техніці заповнити фон навколо візерунка. Вийде маленький пухнастий килимок.

 

Можна працювати цілим класом і виконати більшу мозаїку розміром з аркуш ватману. Роботу над таким килимом можна перетворити на цікаву гру. Треба розбити все поле для мозаїки на квадрати (наприклад, зі стороною 5 см). Кожна дитина виконує мозаїку на декількох квадратах, а потім наклеює їх на відповідне місце за ескізом. Місця стикування квадратів практично не буде видно за рахунок пухнастості.

 

 

 

Описание: C:\Users\Администратор\Desktop\мода\image_61071.jpg       Описание: C:\Users\Администратор\Desktop\мода\image_61073.jpg   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Інструкційна карта №2

Об'ємне торцювання

Інструменти:

стрижень кулькової ручки, дерев'яна шпажка, зубочистка з відрізаним гострим кінцем або інша тонка паличка, ножиці, клей.

 Матеріали:

гофрований папір потрібних кольорів: для горщика, для кактуса і для квітки,

пластилін, близький за кольором до підібраного паперу.

Висота готової виробу  всього 6 см.

 

Послідовність виконання

Фото

1.

Виліпити горщик невеликого розміру (трохи більше, ніж наперсток) і виліпити основу для кактуса обраної форми (круглої, витягнутої, плескатої і інш.).

2.

Горщик обмотати жгутиком, скрученим із смужки гофрованого паперу, або обмотати його смугою гофрованого паперу, складеного вдвічі.

3.

Основу для кактуса потрібно добре закріпити на горщику, для цього потрібно взяти половину зубочистки.

4.

Для торцювання знадобляться квадратики зеленої гофрованого паперу зі стороною 15-18 мм та інструмент. Кладемо паличку в середину квадратика, закриваємо його куточок до куточка, мнеться папір навколо палички, покрутивши її між пальцями, щоб утворилася трубочка.

5.

Не знімаючи трубочки з інструменту, встромляємо її в пластилін горизонтально, починаючи з самого низу. Виконуйте торцювання рядами знизу вгору.

6.

Для очей: вирізати їх з картону або використовуйте готові. Щоб вони опинилися на одній висоті з поверхнею, підкладіть під них кульки пластиліну.

7.

Виберіть місце, де буде розташовуватися квітка, приліпить туди розплющену кульку, всю іншу поверхню заповніть трубочками.

8.

Для квітки візьміть смужку паперу розміром 3х10 см, складіть її в кілька разів.

9.

Виріжте пелюстки задуманої форми.

10.

Покладіть паличку уздовж пелюстки на дві третини його довжини. Стисніть пелюстку навколо палички.

11.

Встромляйте паличку з пелюсткою з самого краю пластилінового диска.

12.

Увіткніть всі пелюстки по колу і заповніть серединку трубочками з квадратиків зі стороною 15 мм.

13.

Змайструйте для кактуса веселого друга .

14.

Можна змайструвати цілу колекцію крихітних квітучих рослин.

Вироби, виконані в техніці торцювання

В

Описание: C:\Users\Администратор\Desktop\мода\i (7).jpgОписание: C:\Users\Администратор\Desktop\мода\img_6202.jpgОписание: C:\Users\Администратор\Desktop\мода\image_20873.jpg                                                   Описание: C:\Users\Администратор\Desktop\мода\picture_17385.jpgОписание: C:\Users\Администратор\Desktop\мода\torcevanie_1.jpgОписание: C:\Users\Администратор\Desktop\мода\torcevanie_3_0 - копия.jpgОписание: C:\Users\Администратор\Desktop\мода\329a0829dc25.jpg

Описание: C:\Users\Администратор\Desktop\мода\imgp3230.jpgОписание: C:\Users\Администратор\Desktop\мода\1.jpg                     ма             Описание: http://stranamasterov.ru/img4/i2012/02/06/img_3819_0.jpgОписание: http://top.amruss.ru/uploads/posts/2012-11-25/image_19023.jpg

Малюнки для виконання торцювання

 

 

   

 

Роботи учнів

Описание: C:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\Фото0667.jpgОписание: C:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\Фото0642.jpgОписание: C:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\Фото0671.jpgОписание: C:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\Фото0672.jpg

Описание: C:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\Фото0673.jpg

Описание: C:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\Фото0659.jpgОписание: C:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\Фото0658.jpgОписание: C:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\Фото0657.jpg

Описание: C:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\Фото0656.jpg Описание: C:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\Фото0655.jpgОписание: C:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\Фото0654.jpg

 

Описание: C:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\Фото0653.jpgОписание: C:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\Фото0652.jpgОписание: C:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\Фото0650.jpg

Описание: C:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\Фото0648.jpgОписание: C:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\Фото0647.jpgОписание: C:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\Фото0646.jpg Описание: C:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\Фото0675.jpg   

 

 

 

Список використаних джерел

  1. www.veselka.g.ua
  2. http://prostodelkino.com/lastnews/page/164/
  3. http://www.znaika-club.com.ua/

 

doc
Додано
1 січня
Переглядів
175
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку