Текст на тему "Стрес"

Про матеріал
Стрес — це напруга, тиск, на¬тиск у перекладі з англійської мови «stress». Теорію розробив Ганс Сельє канадський учений у 1930-ті рр. Вперше довів, що стрес — це універсальна реакція організму на небезпеку.
Перегляд файлу

Стрес

         Стрес — це напруга, тиск, на­тиск  у перекладі з англійської мови «stress». Теорію  розробив Ганс Сельє канадський учений у 1930-ті рр. Вперше довів, що стрес — це універсальна реакція організму на небезпеку.

Характеризується емоційною та фізичною напругою стан організму, що  викликаний впливом різних несприятливих факторів.
Ознаки стресу: м’язова напруга, підвищена втомлюваність, тривожність, занепад сил, настрою, або, навпаки, нетерплячість, перезбудження, дратівливість з найменшого приводу, знижена працездатність, погіршення пам’яті, розлади сну, та розсіяність, здатності до концентрації уваги.

 І не має значення, що це психологічний стан (страх, горе, сварка).  чи це фізич­ний стан (хвороба).

C:\Users\ninak\AppData\Local\Packages\Microsoft.Windows.Photos_8wekyb3d8bbwe\TempState\ShareServiceTempFolder\71180847_498752700723072_2675974769567858688_n.jpeg

Три фази  проходить розвиток стресу.     

Перша фаза це фаза тривоги. Частіше б'ється серце, підвищується тиск, напру­жуються м'язи. Організм готовий захистити себе або нападом запобігти новому удару. Помірний стрес під час цієї фази корисний.

Друга фаза це фаза опору. Витрачає свої резерви організм й розв'язує завдання, які стоять перед ним. Коли ця стадія триває довго  тоді організм не відпочиває і сили закінчуються.

Третя фаза це фаза виснаження.  В організмі з'являється слабкість,  знижується працездатність. Потребує відпочинку організм. Відпочинок потрібен  щоб не занедужати.

 Види стресу: хронічний, фізіологічний, інформаційний, емоційний, психологічний, гострий.

Сила стресу може бути різною. Стрес сильний не сприяє розв'язанню посталих проблем. Тоді людина, яка зазнала сильного стресового впливу, просто нічого не робить, щоб позбутися страху, тоді опи­няється в ще більшій біді. Недарма кажуть, що страх паралізує.

Виникла проблема тоді з'являються негативні думки, що я з нею не впораюся, далі іде бездіяльність далі настає негативний результат і нове напруження, спричинене цим негативним результатом. Потрібно на­лаштувати себе на подолання ситуації, тоді  буде інакше: проблема — думки про те, як з нею впоратися які дії, що допома­гають вирішити проблему та позитивний результат!

Стрес — це універсальна реакція організму на небезпеку, ком­плекс пристосувальних реакцій до будь-яких складних умов. При стресі організм перерозподіляє енергетичні ресурси, щоб підготува­тися до фізичної напруги, опору, активної боротьби.

Існують два види стресу:

 Еустрес – позитивна реакція. Стрес який базується на позитивних емоціях: сміх, радість, перемога в змаганнях, вдалий іспит. Позитивний стрес  корисний для здоров’я людини.

 Дистрес – негативна реакція. Стрес який базується на негативних емоція: злість, агресія, гнів, дратівливість, ярість, поганий настрій,  погана оцінка, несподіваний виклик до дошки, хвороба. Реакція на дистрес  перешкоджає адекватно діяти, або виснажує резерви організму і створює перенапруження, емоції.

Емоційні реакції в гострих стресових ситуаціях. Стрес – це не те, що з нами трапляється, а те, як ми це сприймаємо.

Емоції - це вираження  ставлення до подій навколо нас або всередині нас. Якщо емоцій багато або вони «сильні» то виходить ціла злива різних переживань. Щоб розуміти  власні емоції можна користуватися моделлю «Колесо емоцій» (Роберта Платчіка), яке дозволяє побачити, як різні емоції можуть поєднуватися по-різному, відрізнятися, змішуватися і створювати нові, як і фарби при змішуванні дають кольори інших відтінків.         Ключові установки, що дозволяють розвивати стресостійкість:почуття контролю за власним життям, а не безсилля перед зовнішніми подіями; відчуття відданості та залученості в те, що робите РАЗОМ з іншими; оптимізм, почуття того, що новий досвід приносить виклики, можливості, а не загрози.

     Анімаційний експлейнер про ментальне здоров'я, створений у межах комунікаційної кампанії Всеукраїнської програми ментального здоров'я за ініціативою Олени Зеленської.

Новий подкаст про ментальне здоров'я у межах всеукраїнської програми "Ти  як?" | Центр громадського здоров'я

 

 

 Заходь на  https://howareu.com  де зібрані техніки самодопомоги та підтримки людей поруч (у відеоформатах, у PDF-Аптечці), онлайн- та офлайн-ресурси, щоб звертатися за допомогою до перевірених, контакти гарячих ліній – для дзвінків в Україні та за кордоном.

 

docx
Додано
18 березня
Переглядів
55
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку