Тексти для списування. Зима.

Про матеріал
Матеріал містить тексти для списування на уроках української мови в початкових класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗИМАТексти для списування

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Зима Настала зима. Подув північний холодний вітер. Зимове сонце встає пізно і мало гріє. Зимові дні короткі. Часто важкі хмари закривають небо. Пролітає легенький пухкий сніжок. Біліє широке поле. (29 сл.)

Номер слайду 5

Зима Сонце низько стоїть над землею. Небо часто вкривають темні хмари. Дмуть пронизливі, холодні вітри. На землю падає сніг. Річки, озера, ставки покрились кригою. Лютує мороз. Усе навколо в білому вбранні. (31 сл)

Номер слайду 6

Повіяв холодний вітерець. Дорога була слизька. Сіявся твердий сніг. Вітер подужчав. З краю неба насунулись білі хмари. Сонце сховалось за хмарами. Посипав сніжок. Могутні дуби грізно стояли у снігових заметах. Починалась хуртовина. (32 сл.)

Номер слайду 7

Зима Затанцювали у повітрі малесенькі сніжинки. Мороз розмалював шибки. Сніг засипав усі доріжки. Він укрив землю білою скатертиною. Ялинки стоять срібно-білі. Діти люблять зимоньку. Приємно кататися із крутої гірки на санчатах. (32 сл.)

Номер слайду 8

Підморозило. Тоненька крига засклила річку й озеро. Це прийшла зима. Ходить вона по долинах і горах. Скрізь свою чарівну картину домальовує. Нарядила зима сосни і ялини в пухові снігові шуби. Молоденькі деревця закутала білими м’якими ковдрами. Все заснуло до весни. (40 сл.)

Номер слайду 9

Як зимують птахи. У мороз і заметіль птахи замовкають. Вони ховаються в затишні місця і настовбурчують пір’я. Від цього їм стає тепліше. Часто взимку птахи не можуть знайти їжу. У цей час їх треба підгодовувати насінням соняшника, гарбуза, дині, кавуна, конопель, бур’янів. (42 сл.)

Номер слайду 10

Пригріває сонечко Останній місяць зими називають лютим. Але все частіше пригріває сонечко. Голосніше цвірінкають горобці, наче відчувають прихід весни. Тане сніг на дахах, капає вода. Але і підмерзає потроху. Створюються кришталеві бурульки. Треба обережно ходити біля будинків, щоб бурульки не впали на голову. (43 сл.)

Номер слайду 11

На лісовій галявині Зима. Лісова галявина вкрита снігом. Тепер на галявині тихо і пусто. Ніби ніхто тут і не живе. Але це не так. Біля куща з-під снігу стирчить пень. Це – справжній теремок. Під його корою сховалась від холоду комашка. У корі під коренем примостилася ящірка. А ось і другий теремок видно. Це білий засніжений горбок. Тут під снігом мурашине житло. А під хмизом заснув їжак. (66 сл.)

Номер слайду 12

Лісові їдальні Сніг покрив усе навкруги. Перестали співати пташки у лісах і гаях. У глибокій норі спить кріт. Загорнувся в дрібне березове листячко і заснув до весни їжачок. Важко знайти їжу лісовим мешканцям. На допомогу їм приходять лісники та учні. Скрізь по лісу видно доріжки від їхніх лиж. Це вони розкладають на галявинах сіно та різні овочі. Звірі швидко звикають до цих їдалень. Вони довірливо відвідують їх. (67 сл.)

pptx
Додано
11 серпня 2023
Переглядів
3860
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку