Тема "D7 та його обернення".

Про матеріал
Мета данної праці- полегшати проведення уроку вчителю на тему "Домінантсептакорд та його обернення".Моя робота представлена у виді конспекта яка має у собі розкриття данної теми а саме : поняття,правила побудови та розв’язання D7 та його обернень. Бажаю Вам успіхів!
Перегляд файлу

Акорд - це три або більше звуків, що розташовані  або можуть бути розташовані по терціям.

Акорди, що складаються з чотирьох звуків, які розташовані (або можуть бути розташовані) по терціях, називаються септакорд. Крайні звуки септакорда утворюють інтервал септима, від цього і походить назва акорду.

 На всіх щаблях мажору і мінору можна побудувати септакорди. Найбільш поширений септакорд, будується в натуральному мажорі та гармонічному мінорі на V ступені. він називається домінантсептакорду і позначається: D7 (V7). Домінантсептакорд належить до числа дисонуючих акордів, серед яких є найбільш вживаним. Це малий мажорний септакорд, він складається з мажорного тризвуку з доданою зверху малої терцією (б3 + м3 + м3). Звуки доминантсептакорду мають свої назви: прима (нижній звук акорду), терція, квінта і септима (вершина акорду).

 Домінантсептакорд застосовується як повний, так і неповний. Септакорд та його обернення можуть застосовуватись у тісному, широкому та змішаному розташуванні. Домінантсептакорди бувають повні та неповні .Повний D7 розв язується  в неповний тонічний тризвук (Т5 / 3) з пропущеної квінтою (5) і потрійною примою (1). У неповному D7 пропускається квінта(5), подвоюється прима (1). D7 має три обернення:

Перше обернення – квінтсекстакорд (5/6). Будується на VII ступені. Інтервальний склад: м.3, м.3, б.2.Розв’язується в повний тонічний тризвук з подвоєним основним тоном.

Друге обернення – терцквартакорд (3/4). Будується на II ступені. Інтервальний склад: м.3, б.2, б.3. Розв’язується в розгорнутий тонічний тризвук. У нього також подвоюється основний тон, але не в унісон, а в октаву. Завдяки цьому тризвук виявляється розгорнутим на ширину октави.

Третє обернення – секундакорд (2). Будується на IV ступені. Інтервальний склад: б.2, б.3, м.3. Розв’язується в тонічний секстакорд з подвоєним основним тоном.

Правило  розв’язання обернень D7 практично не відрізняється від правила розв’язання самого D7. Різниця тільки в тому, що у D7 основний тон йде в тоніку, а у трьох його оберненнях залишається на місці. Терцовий тон йде на щабель вгору і розв’язується в перший щабель. Квінтовий тон йде на щабель вниз, і дозволяється в першу щабель. Тон септими йде на щабель вниз і розв’язується в третю сходинку.

 

Питання для закріплення теми:

1.Що таке домінантсептакорд?Як він позначається?

2.Які існують види домінатсептакорда ?

3.Скількі обернень у D7?

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
24 березня 2020
Переглядів
32927
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку