Тема. Хліб – усьому голова

Про матеріал

Розширити знання дітей про шлях хліба з поля до столу. Довести до відома дітей, що хліб результат праці людей багатьох професій. Збагатити знання про народні звичаї, що пов'язані з ним. Виховувати повагу до праці хлібороба, прищеплювати дбайливе ставлення до хліба.

Перегляд файлу

Тема. Хліб – усьому голова

Мета. Розширити знання дітей про шлях хліба з поля до столу. Довести до відома дітей, що хліб результат праці людей багатьох професій. Збагатити знання про народні звичаї, що пов’язані з ним. Виховувати повагу до праці хлібороба, прищеплювати дбайливе ставлення до хліба.

Обладнання: паляниця на вишитому рушнику, вироби з тіста, колоски з пшениці, плакати з висловами про хліб, виставка книг, малюнки.

ХІД ЗАНЯТТЯ

І. Організаційний момент

    1. Створення емоційного настрою уроку

     Добрий день, мій перший клас!

     Дуже рада бачить вас!

     Будем гарно працювати

     І знання всі здобувати.

    2. Тренінг "Умій володіти своїм настроєм"

Зараз я посміхнусь, а ви спіймайте мою посмішку і прикрасьте нею своє обличчя. Подаруйте свою веселу посмішку сусідові.

─ А тепер доторкніться одне одного, усміхніться одне одному й подаруйте чудовий весняний настрій.

Коли ми даруємо добрі слова, чудовий настрій, тепло своїх долонь  іншим, нам стає також тепло і затишно на душі.

     Усміхніться всім навколо:

     Небу, сонцю, квітам, людям

     І тоді обов’язково

     День тобі щасливим буде.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

     1. Хвилинка релаксації

─ А зараз дітки заплющте очі, опустіть голівки на парти. І уявіть теплий весняний день. В небесній блакиті мандрує біленька хмаринка. А лагідне сонечко посилає на землю свої золоті промінчики. Приємно шумить легенький вітерець. Повітря прозоре, як джерельна вода. Весняний ліс приймає вас у свої обійми. Наче в казці чути різні весняні звуки...

─ Які звуки можна почути в лісі весною? (Шепіт листочків, шум вітерця, веселий спів пташок.)

─ А які звуки в лісі найвеселіші? (Пташиний спів).

─ Птахи прилітають, радують нас своїм чарівним співом. Цей спів лине у високе небо, що міниться, грає усякими барвами.

ІІІ. Повідомлення теми і мети заняття.

- Пор що піде наша розмова, ви дізнаєтесь, відгадавши загадку.

Хоч не солодкий,

Та дуже смачний,

Хоч сам маленький,

Проте дорогий,

Сядем обідати, -

Він на столі.

Люблять його

І дорослі, й малі.

(Хліб.)

                                                                                                                                    Так уже на світі водиться-                                                                                            Що не їж, а хліба хочеться.

Вересень.

Сієм на вас жито,                                                                                                     

Щоб вам в мирі жити.

 

Жовтень.

Сієм на вас пшеницею,                                                                                               Щоб вам родило сторицею.

 

Листопад.

Сієм на вас овес,

Щоб вами гордився рід увесь.

 

Учениця Візьму я в руки хліб духмяний,                                                                                 

Він незвичайний, він святий,                                                                                 Ввібрав і пісню, й працю в себе,                                                                             

Це хліб рум'яний на столі.                                                                                           Йому до ніг вклонитись треба,                                                               

    Він скарб найбільший на землі.

 

Вчитель. Хліб усьому голова. Мабуть, ці слова ви вже чули багато разів, і вони стали звичними і буденними. Але до хліба не можна ставитись по -буденному. Це святиня людська. І скільки не проходить років і тисячоліть, а він залишається святим і величним завжди. В чому ж ця сила і велич хліба? Ми дізнаємось сьогодні на уроці.

З давніх-давен ведеться в Україні, що хліб у хаті - то багатство, сіль — то гостинність і щирість. Нашу Вітчизну з давніх-давен називають хлібним краєм, бо люди, що жили тут, - українці, були великими працелюбами, вміли гарно обробляти землю і ростити на ній хороші врожаї. Для нашого народу хліб був не просто стравою - це була основа його життя і найдорожча святиня.

За давнім звичаєм у кожній хаті мали лежати на столі хліб-сіль. Зайдеш - і одразу видно: тут радо почастують гостя званого і нежданого, людину подорожню. А ще було таке повір'я: «Хліб на столі - Бог у домі».

В усі часи хліб берегли. Він з людиною від народження і до глибокої старості. Він єднає людей.

А початок хліба - маленька зернинка. Зернятко хліба нагадує дитину у сповитку, немовлятко. Це іскринка життя, джерельце життя у згорточку.

Ми сьогодні з вами і помандруємо з маленьким зернятком, прослідкуємо, яку далеку дорогу доводиться проходити йому до великої круглої паляниці.

 

 

Вчитель. Є таке страшне слово — голод. Людина, яка пережила його, із жахом згадує це слово. А скільки довелося нашому народові пережити в голодне лихоліття. І в роки Великої Вітчизняної війни не тільки від куль, а й ви голоду помирали люди.

 

Учень.

Чого ж так часто хліб святий

 Кидаємо під ноги?

Лежить він, скривджений такий,

 На всіх шляхах-дорогах.

 

Учень.

Лежить, буває, під столом,

 Під партою, під плотом,

 Здобутий нелегким трудом,         

Политий щедро потом.

 

Учень.

Чому ж кидаємо його

Безжалісно, бездушно?

 А десь голодне дитинча

Чекає хліб насущний.

 

Учень.

А десь в молитві день і ніч

Про хліб нужденні мріють,

І руки вмілих трударів

Зерно у землю сіють.

Учень.

Молись до хліба, не кидай,                                           

Хай хліб спасінням буде,

Бо не черствіє хліб святий.

Черствіють тільки люди.

 

 

Вчитель. Коли вам скажуть, що є легкий хліб, то знайте — це неправда. Є гіркий, прошений; є солодкий, зароблений, є чорний — позичений; є білий — дарований; є солоний —горьований. А легкого хліба нема.

 

Вчитель. Подивіться на цю красу. Тож порадіймо з вами, що наш насущний у нас на столі.

 

Віддаймо дяку трударям, що виколосили його, вимолотили, перемололи на борошно, рукам, які випекли оці смачні, рум'яні, схожі на сонце, паляниці.

 

Поради "господарочок", як зберегти хліб свіжим.

 

1)  Купивши хлібину чи її частину в магазині, покладіть поліетиленовий чистий мішечок.

2)  Чорний хліб добре зберігається на тарілці, накритій серветкою.

3)  Білий хліб переймає запах чорного при зберіганні разом.

4)  Дрібка солі оберігатиме хліб від цвілі.

5)  Не тримайте хліб у холодильнику, бо він твердне.

6)  Посуд для хліба мийте не рідше двох-трьох разів на тиждень.

7)  Найголовніша порада: не купуйте зайвого хліба, а беріть стільки, скільки зможете з'їсти.

 

docx
Пов’язані теми
Етика, Розробки уроків
Додано
8 травня 2018
Переглядів
1530
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку