Тема. Клімат, органічний світ, природні багатства Антарктиди

Про матеріал
Сформувати в учнів уявлення про особливості клімату, органічного світу Антарктиди. Розвивати вміння узагальнювати, систематизувати матеріал, формувати комунікативну компетентність. Виховувати відповідальне, сумлінне ставлення до навколишнього світу.
Перегляд файлу

Урок №2  Клімат, органічний світ, природні багатства Антарктиди
Мета:  Сформувати у учнів уявлення про особливості клімату, органічного світу Антарктиди.  Розвивати вміння узагальнювати, систематизувати матеріал, формувати комунікативну компетентність. Виховувати відповідальне, сумлінне ставлення до навколишнього світу
Обладнання: атлас, підручник, презентація.
Тип уроку: урок-дослідження з елементами проектного заняття

                                             Зміст уроку
І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань та вмінь учнів
Сьогодні девізом нашого уроку я вибрала китайську мудрість:
«Не бійся, що не знаєш – бійся, що не навчишся».
Давайте подивимось, чому ви навчилися на попередньому уроці.

Прийом «Географічна розминка»

Схарактеризуйте географічне положення Антарктиди.

Чому Антарктиду було відкрито пізніше за інші материки?

Що таке Антарктика?

Як саме був відкритий материк?

Прийом «Картографічна лабораторія»

Підписати географічні назви на карті (Хто швидше)
Гра «Вірю – не вірю»
1. Чи вірите ви, що Антарктида – частина давнього материка Лавразія?
2. Чи вірите ви, що на материку є діючі вулкани?
3. Чи вірите ви, що Антарктида найвищий материк?
4. Чи вірите ви, що на материку є відмітка - 2555 м?
5. Чи вірите ви, що на материку є продовження Великого Вододільного хребта?
6. Чи вірите ви, що на материку великі запаси корисних копалин?

ІІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

            На попередньому уроці ви досліджували рельєф Антарктиди та вплив льодовикового покриву на його формування. Але ця «льодовикова шапка» має вплив і на інші природні компоненти материка – клімат та органічний світ. Як це відбувається та які наслідки має, ви дізнаєтесь сьогодні на уроці.

ІV. Вивчення нового матеріалу
 

Слово вчителя

Уявіть, що вас запросили взяти участь у роботі антарктичної експедиції. Кожна група повинна зібрати необхідну наукову інформацію з вивчення Антарктиди. І група –метеорологи, ІІ група – біологи. В кінці уроку Вам необхідно буде  зробити висновок  по своїй темі.
1.     Проблемне питання: які причини обумовили своєрідність антарктичного клімату?  Головна з них – вічний холод та замала кількість сонячного тепла, що обумовлена географічною широтою, велика (у середньому 2000 м) товща льоду, стокові холодні вітри.

Антарктида – це льодова пустеля, що простяглася на тисячі кілометрів. Навіть влітку температура тут не підіймається вище 0°С. Вода в рідкому стані (основа життя) відсутня. Живі істоти - від мікроорганізмів до тварин – на материку представлені незначно. Але на його околицях є так звані оази – ділянки,площа яких інколи сягає кількох сот км.кв.  Тут температура може становити +10 - +15°С. Тут зростають мохи й лишайники. В озерах, що тут є при бажанні можна купатися. Порівняно з льодовиковим покривом, це зовсім інший світ, хоча вони існують поруч на одному материку.

Сучасні дослідження довели, що Антарктида-материк, бо земна кора тут  у кілька разів товща, ніж під океаном. В його основі лежить Антарктична платформа. Великі ділянки Антарктиди виявилися нижчими за рівень моря внаслідок прогинів під вагою лоьду. Вважають, що за умови танення льоду  земна кора материка піднялася б і прогини зникли б. Учені довели. Що в центрі Антарктиди під льодом розташовані гори завдовжки 1000 км, та висотою 3000 м над рівнем моря. Багато гірських хребтів виявлено у західній частині Антарктиди.

   Якщо порівняти висоту рельєфу  Антарктиди з висотою інших материків, то виявиться, що Антарктида разом з льодовиками вища. Середні висоти Євразії, Африки, Америки складають близько 600 м над рівнем моря, тоді як Антарктиди – понад 2000 м, а Південний полюс лежить на висоті 2765 м над рівнем Океану. В Антарктиді продовжується горотворення, про що свідчить наявність діючого вулкану Еребус.

Антарктида „Країна морозів та жорстокого сонця".Чому „Жорстокого сонця" - виявляється південнополярним літом неможливо вийти із приміщення без сонячних окулярів, шкіра обличчя швидко загоряє, бувають навіть сонячні опіки.

Антарктида - „країна завірюх", причина: область високого тиску - сточні вітри піднімають сніг. Дві людини, не зв'язані мотузкою під час завірюх, урагану, розійшовшись на п'ять кроків, можуть більше не знайти один одного.

Антарктида лежить у субарктичному та антарктичному кліматичному поясі.

На більшій частині Антарктиди температура січня нижча за -48 С, тут зафіксована найнижча температура в світі: -89,3 С. На більшій частині материка температура найтеплішого місяця не підіймається вище - 32 С. Найтепліший місяць в Антарктиді - січень.

       КРАЇНА

 

 

 

                                  «Жорстокого сонця»                                 «Морозу»

  1. Полярне літо                                     1. Полярна ніч
  2. Прозоре повітря 2000м                    2. Альбедо 90%
  3. Багато сонячного тепла,                  3. Кут падіння сонячних

сонячні опіки                                      променів маленький.

                                                           4. Т середня – 700С

                                                                                                    Т мін – 89,20С- полюс холоду

 

 

Кліматичні особливості Антарктиди:

-         Головна особливість – сухість і холод

-         Температура січня нижча за -48°С

-         Найнижча зафіксована температура -89.2°С, найвища +1°С

-         Температура найтеплішого місяця становить -32°С, тоді як на всіх інших материка 0°С

-         Найтепліший місяць січень

Причини кліматичних особливостей:

-         Географічне положення у високих широтах

-         Полярна ніч

-         Льодовиковий покрив, який відбиває 90% сонячного тепла

-         Відсутність хмарності в області постійного високого тиску

-         Найбільша висота над рівнем моря серед інших материків світу.

 

2.     Прийом «Картографічна лабораторія» Знайдіть на карті півострів Росса,  вулкан Еребус та нанесіть їх на контурну карту.

3.    Прийом «Дивуй». Надра материка містять багато корисних копалин 6 вугілля, мідь, хром, нікель, графіт, золото – разом близько 150 видів корисних копалин.

Американські геологи виявили скам’янілі рештки різноманітних хребетних, що мешкали тут, на думку вчених , близько 200 млн років тому. Ці знахідки свідчать, що колись в Антарктиді було тепло. Численні рештки земноводних , плазунів та риб, які зустрічаються на інших материках, дають можливість припустити, що в минулому Антарктида була з’єднана з іншими материками в складі єдиного материка Гондвани.  За геологічними та рельєфними ознаками на території материка розрізняють дві області – східну Антарктиду та Західну, межа між якими поєднує південні частини морів Ведделла та Росса. Геологічна будова материка вивчена слабо.

Завдання: нанесіть на контурну карту області Антарктиди, позначте межі між ними. 

Льодовиковий покрив займає 96% території Антарктиди, лише 4% припадає на гори та хребти. Антарктида – це безкраї простори снігу та льоду, що складають її льодовиковий покрив. Форма поверхні льодовикового покриву Антарктиди – з пологими схилами в бік моря – майже не змінюється. Така форма материкового льодовикового щита обумовлена розтіканням льоду, який постійно рухається від центру до країв. Швидкість течії дуже мала в центральних частинах, але зростає до країв і сягає кілька метрів на рік.

Об’єм льоду в Антарктиді  сягає 20-30 млн км.кв.  Танення такої кількості льоду підвищило б рівень світового океану на 50-75 м та привело б до затоплення великих територій суходолу.

За сучасними гіпотезами вік зледеніння Антарктиди становить близько 1 млн років, тобто льодовиковий покрив утворився у четвертинному періоді. Деякі вчені вважають. Що площа льоду невпинно зростає, деякі вважають, що зменшується. На цей рахунок немає єдиної думки. Вчений Андрій Капиця, який є учасником 4 антарктичних експедицій, вважає. Що є підстави для обох думок.

4.  Прийом «Дай відповідь»

-         Чому Антарктида є областю вічного холоду на Землі?

-         Чому льодовиковий покрив Антарктиди не тане, хоча отримує більше сонячного проміння, ніж Африка?

-         Які причини особливостей клімату Антарктиди?

 

Хвилинка релаксації
А цікаво Вам дізнатись, що з кожним може статись?
Ну, то сядьте  зручніше і з'ясуємо скоріше.
Пропоную Вам, друзі, хвилинку релаксації. У цей момент кожен з Вас перенесеться до Антаркдиди, до моря Росса. Заплющте очі й уявіть на хвилинку себе мандрівником. Нехай кожен побаче льодову пустелю, виверження вулкану Еребус…
Навчаймося добра,
Щоб потім все життя
Його, святе, творити.
А тепер повертаємось і продовжуємо підкоряти Антарктиду.

       ( Під час розповіді про органічний світ Антарктиди перегляд слайдів із презентації). 

ОРГАНІЧНИЙ СВІТ

Рослини

Мох, лишаї, Щучка злакова, Антарктична гвоздика

 

Савці

Кити сині,  Касатки,

«Тюлень-леопард», Морський слон

 

Птахи

Пінгвіни,чайки,

Буревісники,

Баклани

 

 

 

 

 

Органічний світ Антарктиди. Розповсюджений у прибережних зонах водах і землях. Наземна рослинність на ділянках, які вільні від льоду, представлена різними видами рослин: мохами та лишайниками, але зелених рослин немає. У внутрішніх водах є кілька видів водоростей. Серед тварин є: пінгвіни,буревісники, поморники. Тут мешкає найбільша тварина планети – синій кит, довжина якого сягає 33 м. а вага 150 тонн. Тут є морський лев-хижак, котик та морський слон. Трапляється і кит-горбач, довжиною 12-14 м, якого ледь не винищили за смачне м'ясо та жир, який використовують у господарстві. Зараз полювання на горбачів заборонено кільком міжнародними угодами.

Все життя пов'язане з океаном, так як материк, покритий кригою.

У трансантарктичного хр. знайдені окаменілості земноводних, стародавніх тварин, які жили 200 млн. років назад. Це доводить, що тут було тепло, росли ліси. Зустрічаються останки присмикаючих риб, що зустрічаються на інших материках, це дозволяє припустити, що Антарктида була з'єднана з іншими материками і входила до складу Гондвани.

Великі антарктичні тварини живляться крілем — дрібними морськими рачками завдовжки 40 мм та вагою 1 г кожний. Кріль має велике значення і в людському господарстві: його м'ясо на смак не поступається креветкам, з нього виготовляють кормову муку, яка за місткістю харчових речовин у 7-8 разів перевищує муку зернову.

Біологічні ресурси Антарктиди великі, але людина легко може знищити їх. Тому їх вивчення, розробка та впровадження раціональних способів природокористування - нагальна проблема людства.

         Екологічні проблеми Антарктиди. Суворі умови материка обумовили виживання дуже невеликої кількості організмів, але їм загрожує більш страшний ворог – людина. Охорона природних багатств Антарктиди не є новою: острів Маккуорі був оголошений заповідником ще у 1933 році. Біологічні ресурси Антарктиди великі, але людина може легко їх знищити. Тому їх вивчення, розробка та впровадження раціональних способів природокористування - нагальна потреба всього людства планети.

V. Закріплення вивченого матеріалу

Прийом «Експрес-тест»

1.     Середня температура Антарктичного плато взимку  дорівнює близько 

            а)-70°С   б)-30-35°С    в)-45°С    г)-10°С

2.     Найнижчою із зафіксованих температур є:

            а)-100°С   б)-98.2°С    в)-89.2°С    г)-71°С

3.   Земну кору Антарктиди формують області:

           а)середньої складчастості та давня платформа

           б)нової складчастості та древня платформа

           в)древньої та середньої складчастості

           г)давньої складчастості

 4.   З урахуванням льодовикового покриву в Антарктиді переважають       вистоти:

           а)більші, ніж в Африці, але менші,ніж в Австралії

           б) більші, ніж в Африці та в Австралії

           в)менші, ніж в Африці, але більші,ніж в Австралії

           г)менші, ніж в Австралії та Африці

 5.   Найбільшу потужність льодовиковий покрив має у:

          а)західній частині

          б)східній частині

          в)центральній частині

          г)всі відповіді вірні

 6.   Середня потужність льодового покриву  в Антарктиді складає:

          а)500 м

          б)1000 м

          в)4000 м

          г)2000 м

7.   Антарктичні повітряні маси:

          а)сухі та теплі

          б)холодні та сухі

          в)холодні і вологі

          г)теплі і вологі

 8.    Мінімальну  кількість сонячного тепла Антарктида має у

          а)вересні

          б)червні

          в)січні

          г)грудні

 9.   Максимальну кількість сонячного тепла Антарктида має у:

         а)вересні

          б)червні

          в)січні

          г)травні

10.  Головною причиною незначної кількості тепла. Яке отримує материк у  січні :

         а)невеликий кут падіння сонячних променів

         б)наявність полярної ночі

         в)великий кут падіння сонячних променів

         г)високе альбедо

 11. За міжнародними угодами видобуток корисних копалин в Антарктиді:

             а)дозволено

            б)заборонено

            в)дозволено лише окремим країнам

            г) дозволено лише окремим компаніям

12.  В Антарктиді переважають вітри:

            а)мусони

            б)пасати

            в)стокові

           г)північно-східні

  13.  Атмосферні опади випадають у Антарктиді переважно у вигляді:

         а)снігу та дощу

         б)дощу

         в)снігу

         г)граду

14.  На материку т в навколишніх водах немає:

       а)тюленів

       б)китів

       в)альбатросів

       г)білих ведмедів

15.  В Антарктиді немає:

       а)діючих вулканів

       б)землетрусів

       в)розломів земної кори

       г)озер

16.  Найбільш поширеним видом птахів на материку є:

     а)малий пінгвін

     б)імператорський пінгвін

     в)Пінгвін Аделі

     г)альбатрос

VI.Підсумок уроку

Заключне слово вчителя:

·        Географічне положення Антарктиди обумовило суворість її природних умов: тут панує вічний холод, льодовиковий покрив сягає в середньому 2000 м

·        На материку є гори, гірські хребти, у надрах багато корисних копалин – близько 150 найменувань

·        Холодний клімат обумовлений малою кількістю тепла  і сам в свою чергу обумовлює  небагатий видовий склад живої природи

·        Охорона живої природи Антарктиди є завданням всього людства

VII.Домашнє завдання . Опрацювати відповідний матеріал підручника. Підготуватись до підсумкового уроку по темі Антарктида. 

 

 

docx
До підручника
Географія 7 клас (Чернов Б.О., Стадник О.Г., Миколів І.М.)
Додано
18 травня 2021
Переглядів
1279
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку